Μισθούς 498 ευρώ για τους νέους προτείνει η επιτροπή σοφών Μισθούς 498 ευρώ για τους νέους προτείνει η επιτροπή σοφών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Μισθούς 498 ευρώ για τους νέους προτείνει η επιτροπή σοφών

Μισθούς 498 ευρώ για τους νέους προτείνει η επιτροπή σοφών - Κεντρική Εικόνα
Το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στους μισθούς αφήνει ανοιχτό το πόρισμα των σοφών στα εργασιακά που θα αποτελέσει «μπούσουλα» για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων προτείνει μείωση ωραρίου και παροχή επιδόματος από το κράτος  ως εναλλακτική λύση αντί των ομαδικών απολύσεων σε περίπτωση που η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομική στενότητα. 
Για τον ίδιο λόγο συνιστάται και η περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών όπως στην περίπτωση των νέων:  
Για τους νέους κάτω των 25  προτείνεται  να αμείβονται  με χαμηλότερο μισθό για δύο χρόνια ανάλογα με την εργασιακή τους εμπειρία. 
Ο μισθός για την απόκτηση  εργασιακής εμπειρίας  αντιστοιχεί τον πρώτο χρόνο στο 85% του κατώτατου των 586€, δηλαδή  498,10 ευρώ ενώ τον δεύτερο χρόνο αυξάνεται στο 95%, δηλαδή 556,7 ευρώ. 
Ο υπουργός Εργασίας ήθελε να αντικατασταθεί η διάταξη που ισχύει σήμερα (μειωμένη αμοιβή 510 ευρώ για τους νέους)  καθώς προσκρούει στην απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου και ηλικίας  η οποία προβλέπεται στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη.
Η επιτροπή τάσσεται υπέρ της επαναφοράς και της  καθολικής ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας ενώ για τον κατώτατο μισθό προτείνει να   καθορίζεται από το 2018 στο πλαίσιο ελεύθερων διαπραγματεύσεων  από τους κοινωνικούς εταίρους. 
Ωστόσο προτείνεται τη διαδικασία να εποπτεύει συμβουλευτική επιτροπή  εμπειρογνωμόνων η οποία θα καθορίζει σε ποιο εύρος τιμών θα κινείται η διαβούλευση ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας, την ανεργία και την ανταγωνιστικότητα. 
Epirusblog Gr
5 of 5
Μισθούς 498 ευρώ για τους νέους προτείνει η επιτροπή σοφών
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 4039954609286006208
Σχόλια
item