Άρτα: ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΑ 2016 - Εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης τιμής στους νεκρούς φιλέλληνες στο Πέτα Άρτας Άρτα: ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΑ 2016 - Εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης τιμής στους νεκρούς φιλέλληνες στο Πέτα Άρτας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΑ 2016 - Εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης τιμής στους νεκρούς φιλέλληνες στο Πέτα Άρτας


Άρτα: ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΑ 2016 - Εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης τιμής στους νεκρούς φιλέλληνες στο Πέτα Άρτας
Την πρώτη Κυριακή του Ιούλη, όπως έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια, διοργανώνονται στο ιστορικό χωριό Πέτα της Άρτας σε ανάμνηση της τραγικής ήττας του Τάγματος των Φιλελλήνων στην ομώνυμη μάχη, στις 4 Ιούλη του 1822, τα γνωστά «Φιλελλήνια». 

Εκδηλώσεις ενδιαφέρουσες με πολυδιάστατο εύρος πολιτιστικών, ιστορικών και καλλιτεχνικών προσεγγίσεων και αναφορών. Πρωτίστως, εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης τιμής στους νεκρούς φιλέλληνες, τους αμάθητους στις άτακτες μάχες και στις «Εφιαλτικές» προδοσίες που τους οδήγησαν, όπως τόσους και τόσους άλλους αγωνιστές, στο διάβα της ιστορίας, ως «πρόβατα επί σφαγή». 

Καλεσμένος, εφέτος και φιλοξενούμενος του Δήμου Νικολάου Σκουφά Άρτας και του μορφωτικού Συλλόγου Πέτα, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος» πραγματοποίησε στις 9 και 10 Ιούλη, διήμερη εκδρομή στην Ήπειρο, που θα μείνει αξέχαστη σε όσους έλαβαν μέρος. Η ακτίνα των «αποδράσεων» σχετικά μικρή, όμως μεγάλο το ενδιαφέρον και η σπουδαιότητα των μνημείων, Βυζαντινών και νεωτέρων που επισκέφτηκαν οι εκδρομείς, ξεναγούμενοι από ντόπιους γνώστες της περιοχής. 

Στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο, για παράδειγμα, ο ιερέας του χωριού και ο Κομμιώτης φιλόλογος-συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος, πρόθυμα και εκτενέστατα τους κατατόπισαν στη διάρκεια προσκυνήματος στο μνημείο της πλατείας, για την ανελέητη σφαγή του άμαχου πληθυσμού, τον Δεκαπενταύγουστο του 1943, με τους 317 σφαγιασμένους κατοίκους, κάθε φύλου και ηλικίας, ενώ στο Μνημείο του Πέτα την ιστορική ενημέρωση ανέλαβε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Π. Κώτσης. 

Οι όχθες του Άραχθου ποταμού, το φημισμένο γεφύρι της Άρτας, ο βαθύσκιωτος πλάτανος του Αλή Πασά, η Παναγία η Παρηγορήτισσα, η Αγ. Θεοδώρα, το Περιβαλλοντικό Κέντρο της Κόπραινας, ο φάρος της, το Μουσείο φυσικής ιστορίας του πλούσιου υδροβιότόπου της, το υδροηλεκτρικό φράγμα Πουρναρίου και η τεχνητή του λίμνη, ο Άη-Γιώργης του Πέτα και η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με τα θεόρατα πλατάνια έμειναν εικόνες ανεξίτηλες στη μνήμη και το νου των ταξιδιωτών.

Έκπληξη μαζί και θαυμασμό προκάλεσε η ζωηρή και πειθαρχημένη εμφάνιση του νεοσύστατου χορευτικού της Κορίνθου του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος» που στην παρθενική του εμφάνιση παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία παραδοσιακούς Κορινθιακούς χορούς, υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου- γυμνάστριας κ. Παναγιώτας Μικρού. 


Τα «Φιλελλήνια» ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των πεσόντων φιλελλήνων από όλους τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της Πολιτείας και των φορέων μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος» κ. Βαγγέλης Ματάτσης.


Σημειωτέον ότι είναι η δεύτερη φορά, μετά το 1996, που ο συγκεκριμένος σύλλογος παίρνει μέρος στα «Φιλελλήνια». 

* Η Μαργαρίτα Φρονιμάδη - Ματάτση 

αρχιτέκτων - ποιήτρια

maxitisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΑ 2016 - Εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης τιμής στους νεκρούς φιλέλληνες στο Πέτα Άρτας
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 5076203734946823163
Σχόλια
item