Γιάννενα: Τα Γιάννενα τιμούν το έπος του 1940

Γιάννενα: Τα Γιάννενα τιμούν το έπος του 1940

Σε εορταστικούς ρυθμούς μπαίνει από σήμερα ο νομός Ιωαννίνων ενόψει της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, με τις εκδηλώσεις να κορυφώνονται αύριο Πέμπτη με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου στο Μνημείο Μαχητή και την Παρασκευή στα Γιάννενα με την παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων–οδηγών, αναπήρων–θυμάτων πολέμου, αντιστασιακών οργανώσεων, τμημάτων ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.

Εντατικές είναι οι πρόβες για την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, της κορυφαίας εκδήλωσης του δήμου Πωγωνίου, καθώς η περιοχή αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους τόπους–σύμβολα, αφού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δέχτηκε το κύριο βάρος της ιταλικής επίθεσης. 

Στην αναπαράσταση παίρνουν μέρος στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας, άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τον δήμο Πωγωνίου, ενώ επισκέπτες καταφθάνουν τόσο από την Ήπειρο όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας και τη γειτονική Αλβανία.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 6.15 σήμερα το απόγευμα με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Πωγωνίου Κωνσταντίνο Καψάλη, καθώς και ομιλία με θέμα «Οι πρώτες μέρες του πολέμου και το ανεξάρτητο τάγμα του Δελβινακίου» από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό Νίκο Θεοδοσίου. 
Στις 7.30 το απόγευμα θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για το Έπος του ’40 και το πρόγραμμα της ημέρας θα κλείσει με αφιέρωμα στον Αρχιμανδρίτη Χρ. Τσοκώνα από τον νομικό Χρ. Σιαράβα και απονομή τιμητικής πλακέτας.
Τριήμερες εκδηλώσεις με βραβεύσεις μαθητών, προβολές και μαθητική παρέλαση, διοργανώνει ο δήμος Κόνιτσας για τον εορτασμό της εθνικής επετείου. Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και βράβευση για τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, στην αίθουσα τελετών του δήμου Κόνιτσας, ενώ στον ίδιο χώρο, αμέσως μετά, θα προβληθεί η ταινία «Ξυπόλητο Τάγμα».

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΙΤΣΑΣ
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 διοργανώνει ο δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τους τοπικούς φορείς. Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η Ιερά Μονή Διχουνίου στην τοπική κοινότητα Ραδοβιζίου και ο οικισμός Σακελλαρικού της τοπικής κοινότητας Ζίτσας.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα το πρωί, εορτή του Αγίου Δημητρίου, στη μονή Διχουνίου, όπου θα τελεστούν στις 8 το πρωί Θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή και στις 10.30 επιμνημόσυνη δέηση, για να ακολουθήσουν κατάθεση στεφάνων, ομιλία και δεξίωση.
Το πρωί της Πέμπτης οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στον οικισμό Σακελλαρικό, τον τόπο όπου ο ήρωας σμηναγός Ιωάννης Σακελλάριος κατέπεσε με το αεροπλάνο του τον Νοέμβριο του 1940 κατά τη διάρκεια άνισης αερομαχίας (τρία ελληνικά καταδιωκτικά ενάντια σε 15 ιταλικά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά). Στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσουν κατάθεση στεφάνων, ομιλία και δεξίωση.
Την Παρασκευή, ανήμερα της εθνικής επετείου, ο δήμος Ζίτσας οργανώνει στη Ελεούσα και στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων εκδηλώσεις με κατάθεση στεφάνων, ενώ θα πραγματοποιηθούν μαθητικές παρελάσεις σε Ζίτσα και Βουτσαρά.
Στις 10 το πρωί στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Ελεούσα θα τελεστεί επίσημη δοξολογία και θα ακολουθήσει εκφώνηση πανηγυρικού από τον διευθυντή του ΓΕΛ Ελεούσας Νικόλαο Παππά. Μία ώρα αργότερα, στο μνημείο ηρώων, στην πλατεία Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Τα Γιάννενα τιμούν το έπος του 1940
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2553695734375511184
item