Είσαι συνταξιούχος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει 13η σύνταξη & σου ρθε φόρος στον ελληνικό καφέ που πίνεις; Θεόσχωρεστον... Είσαι συνταξιούχος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει 13η σύνταξη & σου ρθε φόρος στον ελληνικό καφέ που πίνεις; Θεόσχωρεστον... | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Είσαι συνταξιούχος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει 13η σύνταξη & σου ρθε φόρος στον ελληνικό καφέ που πίνεις; Θεόσχωρεστον...

Είσαι συνταξιούχος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει 13η σύνταξη & σου ρθε φόρος στον ελληνικό καφέ που πίνεις; Θεόσχωρεστον...

Σύμφωνα με το προσχέδιο της κυβέρνησης, στο συμπληρωματικό πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αφορά κυρίως...έμμεση φορολογία περιλαμβάνεται και ένας ειδικός φόρος εισαγωγής στον καφέ (πλέον της αύξησης του ΦΠΑ από 23% σε 24%). 

Ειδικότερα προβλέπεται επιβάρυνση ύψους 2 ευρώ το κιλό για τον ωμό (πράσινο) καφέ, 3 ευρώ το κιλό για τον καβουρδισμένο και 4 ευρώ το κιλό για τον στιγμιαίο.

Αυτή η αύξηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εκατοντάδες λουκέτα, απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας αλλά και μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του προϊόντος κρούουν φορείς του κλάδου του καφέ, εφόσον δεν αλλάξουν τα σχέδια περί αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 1/1/2017.

Η επιβολή της αύξησης αυτής, επηρεάζει το σύνολο της αγοράς του καφέ και πιο συγκεκριμένα 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις – βιοτεχνίες παραγωγής καφέ, κυρίως οικογενειακές με λειτουργία επί δεκαετίες, οι οποίες απασχολούν περίπου 5.000 εργαζομένους, 200 επιχειρήσεις – βιοτεχνίες παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού και 50.000 επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης (κυρίως καφετέριες), οι οποίες απασχολούν περί τους 200.000 εργαζομένους.

Επίσης καθώς ο καφές είναι συνυφασμένος με την κουλτούρα και την καθημερινότητα του Έλληνα, μια τέτοια επιβάρυνση θα επηρεάσει την πλειονότητα των Ελλήνων καταναλωτών. 


Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μέση κατανάλωση στη χώρα μας ανέρχεται σε 1,6 κούπα την ημέρα, ενώ εκτιμάται ότι οι Ελληνες πίνουν 3 δισεκατομμύρια κούπες εντός σπιτιού και 600 εκατομμύρια κούπες εκτός (στις καφετέριες).

Από την ανάλυση του συνόλου της αγοράς προκύπτει επιβάρυνση που φτάνει μέχρι και 35% για μια απλή συσκευασία 200 γραμμαρίων ελληνικού καφέ. 


Έτσι τα 200 γρ. ελληνικού καφέ που τώρα κοστίζουν 2,30 ευρώ με την νέα αύξηση θα πάει στα 3-3,10 περίπου, ενώ τα 200 γρ. στιγμιαίου καφέ από τα 6 ευρώ στα 7 (αύξηση 17%).

Σύμφωνα με το δημογραφικό προφίλ των καταναλωτών, το μέτρο αυτό θα πλήξει περισσότερο τις δύο κοινωνικές ομάδες που έχουν ήδη δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται σημαντικά: τους συνταξιούχους και τους ανέργους.


tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Είσαι συνταξιούχος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει 13η σύνταξη & σου ρθε φόρος στον ελληνικό καφέ που πίνεις; Θεόσχωρεστον...
Epirusblog Gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6075421581736643028
Σχόλια
item