Στις 11 Δεκεμβρίου οι εκλογές στην ΠΓΔΜ -Μετά από δυο αναβολές

Στις 11 Δεκεμβρίου οι εκλογές στην ΠΓΔΜ -Μετά από δυο αναβολές
Οι βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, που έχουν ήδη αναβληθεί δύο φορές, θα διεξαχθούν στις 11 Δεκεμβρίου, με στόχο να βγει η χώρα από την πολιτική κρίση την οποία βιώνει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τράικο Βελιακόφσκι ανακοίνωσε επίσημα την Τρίτη τη νέα ημερομηνία των εκλογών, στις οποίες θα συμμετάσχουν και τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας.
Το κοινοβούλιο διαλύθηκε τη Δευτέρα, αφού ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2017 που προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 2,3% και έλλειμμα μικρότερο του 3%.
Οι εκλογές επρόκειτο αρχικά να διεξαχθούν τον Απρίλιο, αλλά αναβλήθηκαν για τον Ιούνιο. 
Ωστόσο οι Σοσιαλδημοκράτες (SDSM), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, είχαν διαμηνύσει τότε ότι σκοπεύουν να τις μποϊκοτάρουν με το σκεπτικό ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη δίκαιη διεξαγωγή τους. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε επίσης τη διαφθορά, επιρρίπτοντας ευθύνες στο κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Η κρίση ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2015, όταν η αντιπολίτευση κατήγγειλε τον Γκρούεφσκι (σ.σ. την εποχή εκείνη ήταν πρωθυπουργός) και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ότι παρακολουθούσαν παράνομα περισσότερους από 20.000 ανθρώπους. 
Την περασμένη άνοιξη οργανώθηκαν αλλεπάλληλες διαδηλώσεις στα Σκόπια, σε ένα κίνημα που η αντιπολίτευση αποκαλούσε «η επανάσταση των χρωμάτων» γιατί οι συμμετέχοντες έριχναν μπογιές στα κτίρια και τα μνημεία της πόλης.
epirusblog.gr
5 of 5
Στις 11 Δεκεμβρίου οι εκλογές στην ΠΓΔΜ -Μετά από δυο αναβολές
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6814123800120125693
item