Γιάννενα: Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου για τη Spider

Γιάννενα: Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου για τη Spider

Το μπαλάκι στην περιφέρεια Ηπείρου και στην εταιρεία πετάει το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τη μεταλλοβιομηχανία Spider.

Με ανακοίνωσή του καλεί τους τοπικούς φορείς και την εταιρεία να αναλάβουν την ευθύνη να εκπονήσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο επαναλειτουργίας, σε διαφορετική περίπτωση τους καλεί να «απελευθερώσουν τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση για προσωρινή αναστολή της εκδίκασης του πλειστηριασμού της βιομηχανίας, για να δοθεί χρόνος διερεύνησης λύσεων επαναλειτουργίας, κάτι το οποίο επιδιώκουν η περιφέρεια και ο ιδιοκτήτης της Spider Κώστας Πέτσιος, όπως είχε προκύψει και κατά τη θυελλώδη συζήτηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο.
«Η όποια προσπάθεια επαναλειτουργίας της επιχείρησης δεν αποτελεί αντικείμενο του υπουργείου Εργασίας, πολύ δε περισσότερο χωρίς την εμπράγματη συμμετοχή των φορέων της περιοχής. 
Επιπρόσθετα, το όποιο σχέδιο δεν μπορεί παρά να αποτελέσει τμήμα ενός σαφούς επιχειρηματικού σχεδιασμού που πρέπει να κάνουν οι τοπικοί φορείς (εκπόνηση μελέτης κ.λπ.), με τη συνεργασία της ίδιας της εταιρείας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, δείχνοντας σαφή διάθεση να μην εμπλακεί στην όλη διαδικασία. 
Άλλωστε, δηλώνει πως ποτέ από το υπουργείο Εργασίας δεν διατυπώθηκε η άποψη ότι δήθεν θα αναλάβει δράσεις (χωρίς αρμοδιότητα για τούτο) για την επαναλειτουργία της επιχείρησης, πολύ παραπάνω χωρίς κανένα σχέδιο.
Υπό την πίεση, προφανώς, των εργαζόμενων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για περισσότερο από έναν χρόνο διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, το υπουργείο πιέζει να παρουσιαστεί ένα σχέδιο επαναλειτουργίας και αν αυτό δεν μπορεί να υπάρξει, να δρομολογηθούν οι διαδικασίες του πλειστηριασμού και το υπουργείο να έχει την ευχέρεια να αναλάβει δράσεις για την ανακούφιση των εργαζόμενων.
«Όσο διαρκεί αυτή η στάση αναμονής από όλους τους (πλην των εργαζομένων) εμπλεκόμενους, τόσο δυσχεραίνει η θέση των εργαζομένων που επειδή είναι εγκλωβισμένοι, ούτε επίδομα ανεργίας μπορούν να πάρουν, ούτε επίδομα αφερεγγυότητας, γιατί η εταιρεία δεν αποφασίζει να πτωχεύσει. 
Επίσης λόγω αυτής της κατάστασης δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα ΟΑΕΔ (8μηνα κ.λπ.), γιατί δεν είναι άνεργοι», αναφέρει η ανακοίνωση και τονίζεται πως, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για μέτρα πρόσκαιρης ανακούφισης των εργαζομένων.
agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου για τη Spider
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6258282490850824389
item