Γιάννενα: Τα Παιδικά Χωριά SOS έρχονται στα Γιάννενα

Γιάννενα: Τα Παιδικά Χωριά SOS έρχονται στα Γιάννενα

Μπορεί να μην ευοδώθηκε η προσπάθεια που υπήρξε πριν από μερικά χρόνια για δημιουργία παιδικού χωριού SOS στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη» στα Γιάννενα, ωστόσο τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος θα αποκτήσουν παρουσία στην περιοχή.

Αύριο Παρασκευή, εγκαινιάζεται στα Γιάννενα το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, μια δομή που έχει ήδη αναπτυχθεί σε επτά άλλες πόλεις. Μετά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο, την Καλαμάτα, την Κομοτηνή και τον Πειραιά, σειρά έχει η ηπειρωτική πρωτεύουσα, με τη νέα δομή να στεγάζεται στον 4ο όροφο του Καμπέρειου Ιδρύματος, σε χώρο που παραχώρησε η Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Με δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση επιφέρει μια διαρκή επιδείνωση των συνθηκών ζωής σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του αριθμού οικογενειών, παιδιών και νέων- που κινδυνεύουν να βρεθούν εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος έχουν στραφεί από το 2011 στο κομμάτι της πρόληψης.
Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση στη δυσλειτουργική οικογένεια, με στόχο την ενδυνάμωσή της και την κατά το δυνατόν αποκατάσταση της ικανότητάς της να ανταποκριθεί θετικά στις ανάγκες της καθημερινότητας με τις δικές της δυνάμεις και να αποτελέσει ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά.
Στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας θα προσφέρονται δωρεάν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες θεραπευτικού χαρακτήρα, που αφορούν την εκτίμηση-διάγνωση παιδιών και οικογενειών (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που είναι υποψήφια για εισαγωγή στα Παιδικά Χωριά SOS καθώς και των υποψηφίων Μητέρων / θείων SOS), την θεραπευτική αντιμετώπιση ανάλογα με τις ανάγκες που διαπιστώνονται, την κοινωνικοποίηση και κοινωνική ένταξη παιδιών με δυσκολίες (όπως ψυχική αναστολή, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές συμπεριφοράς), με στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση των γνωστικών και κοινωνικών τους ικανοτήτων μέσα από στοχευμένες δραστηριότητες, ενώ θα υπάρχουν και εργαστήρια με θεραπευτικό χαρακτήρα, στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό, με στόχο την προαγωγή της επικοινωνίας και της συναισθηματικής έκφρασης, την καλλιέργεια των σχέσεων και την ψυχαγωγία.
Επίσης, προβλέπεται εκπαιδευτική βοήθεια στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δημιουργική απασχόληση παιδιών, ενώ σε δεύτερη φάση θα αναπτυχθεί και πρόγραμμα υλικής βοήθειας σε είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά, οικιακό εξοπλισμό και σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, επιχορήγηση μέρους του ενοικίου, λογαριασμών ΔΕΗ κ.λπ. για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
Η νέα δομή θα εγκαινιαστεί αύριο στη 1 το μεσημέρι από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο.

Πηγή: agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Τα Παιδικά Χωριά SOS έρχονται στα Γιάννενα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4932423925237469603
item