Γιάννενα: Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Ιωαννίνων βάζουν τo Yπουργείο Εργασίας στη… θέση του Γιάννενα: Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Ιωαννίνων βάζουν τo Yπουργείο Εργασίας στη… θέση του | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Ιωαννίνων βάζουν τo Yπουργείο Εργασίας στη… θέση του

Γιάννενα: Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Ιωαννίνων βάζουν τo Yπουργείο Εργασίας στη… θέση του
Τα ερωτηματικά που προκλήθηκαν από την προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην υπαναχώρησή του από την πρωτοβουλία εξέτασης της δυνατότητας επαναλειτουργίας της   μεταλλοβιομηχανίας SPIDER Πέτσιου, πληθαίνουν από τη χθεσινή δημόσια παρέμβαση Περιφερειάρχη και Δημάρχου Ιωαννίνων. 
Οι δυο τους διαψεύδουν τους ισχυρισμούς που περιέχονται στην ανακοίνωση του Υ­πουργείου, ως προς τα όσα είχαν συναποφασιστεί στη σύσκεψη που είχε γίνει προ ολίγων εβδομάδων στην Αθήνα. 
Περιφερειάρχης και Δήμαρχος σε κοινή τους δήλωση, εκφράζουν την έκπληξή τους για την στάση του Υπουργείου, επιβεβαιώνουν ότι ο παριστάμενος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας   κ. Ανδρέας  Νεφελούδης   στη συνάντηση- η οποία έγινε μετά από επιθυμία των εργαζομένων-  είχε υποσχεθεί ότι θα εξεταστεί το ζήτημα της επαναλειτουργίας του εργοστασίου, μετά την υποβολή σχεδίου της εταιρίας.
«Είπε- ξείπε…»
«Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την υπόθεση της βιομηχανίας SPIDER N. ΠΕΤΣΙΟΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ Α.Ε. που εδρεύει στα Ιωάννινα, μας εκπλήσσει δυσάρεστα.  
Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα είχαν συζητηθεί στη σύσκεψη που είχε γίνει στο Υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα κ. Ανδρέα Νεφελούδη», τονίζεται εισαγωγικά στην κοινή δήλωση των κ. Αλ. Καχριμάνη και Θ. Μπέγκα. 
Διευκρινίζουν  ότι Περιφέρεια και Δήμος εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση μετά από επιθυμία των εργαζομένων, ενώ εξηγούν πως: «Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από τους εκπροσώπους της εταιρίας να καταθέσουν στο Υπουργείο επικαιροποιημένη πρόταση σχεδίου διάσωσης, την οποία θα επεξεργαζόταν  στο πλαίσιο διάσωσης κάποιων επιλεγμένων σημαντικών εταιριών, στις οποίες κατά δήλωσή του περιλαμβάνονταν και η SPIDER. 
Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε άλλωστε, η κοινή πρόταση- συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων του Υπουργείου και της Ομοσπονδίας Μετάλλου- να αναβληθεί ο προγραμματισθείς για τις 28 Σεπτεμβρίου 2016 πλειστηριασμός, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος διαβουλεύσεων».
Να δώσει εξηγήσεις
Περιφερειάρχης και Δήμαρχος ζητούν από το Υπουργείο Εργασίας να ανακοινώσει τους πραγματικούς λόγους για την υπαναχώρησή του, ενώ επισημαίνουν ως «παράδοξο» το γεγονός το Υπουργείο να δηλώνει αναρμόδιο για την επαναλειτουργία μιας επιχείρησης και τη διάσωση θέσεων εργασίας και την ίδια ώρα να καλεί το ρόλο αυτό να αναλάβουν οι τοπικοί φορείς.
Αναρμόδιο το Υπουργείο;
«Μια Αυτοδιοικητική Αρχή- είτε Περιφέρεια, είτε Δήμος-  δεν έχει την αρμοδιότητα, ούτε τη γνώση για να αναλάβει ευθύνες σύνταξης μια τέτοιας πρότασης, σε αντίθεση με το Υπουργείο που έχει και την αρμοδιότητα και τη γνώση και την εμπειρία. 
Μια Αυτοδιοικητική Αρχή δεν έχει τη δυνατότητα νομοθετικών παρεμβάσεων ή και συνεργασίας με το τραπεζικό σύστημα για ρυθμίσεις δανείων, πλειστηριασμών κλπ», τονίζουν οι κ.κ. Καχριμάνης και Μπέγκας και καταλήγοντας επαναλαμβάνουν ότι εκείνο για το οποίο έχουν αναλάβει δέσμευση,  είναι να παράσχουν βοήθεια σε περίπτωση που απαιτηθεί αυτή από την επεξεργασία της πρότασης που θα έκανε το Υπουργείο και επισημαίνουν: 
«Ως φορείς της Ηπείρου, συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, θέλοντας να συνεχιστεί η λειτουργία επιχειρήσεων και να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας, που στην περιφέρειά μας είναι δυσεύρετες.  Η μετακύληση, -από την πλευρά του Υπουργείου-της ευθύνης  στους τοπικούς φορείς, δεν λύνει το πρόβλημα».  
Τέλος επισημαίνουν και κάτι ακόμη: Για πρώτη φορά το Υπουργείο Εργασίας (μέσω της ανακοίνωσής του) θέτει ζήτημα "απεγκλωβισμού των εργαζομένων από την εταιρεία", ώστε να σχεδιάσει "σε ένα σαφές πλαίσιο" τις δράσεις του!
Πηγή: proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Ιωαννίνων βάζουν τo Yπουργείο Εργασίας στη… θέση του
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6230907736909887915
Σχόλια
item