H θετική σκέψη βοηθά την κατάθλιψη σύμφωνα με νέα έρευνα

H θετική σκέψη βοηθά την κατάθλιψη σύμφωνα με νέα έρευνα

Κι όμως η θετική σκέψη, όπως και οι φαντασιώσεις για το μέλλον, μποροεί να οδηγήσει σε μεγάλης διάρκειας συναισθήματα θλίψης. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν πως οι φαντασιώσεις, στις οποίες καταφεύγουμε για να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας, είναι πιθανό να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε κατάθλιψη.

Η συγκεκριμένη έρευνα ανέλυσε τα αποτελέσματα τεσσάρων διαφορετικών μελετών που εξετάζουν την ισχύ ενός συγκεκριμένου τύπου θετικής σκέψης. 

Όσο πιο ακραίους και υψηλούς στόχους φαντασιώνονταν οι άνθρωποι τόσο καλύτερα αισθάνονταν εκείνη τη στιγμή. Μ την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, εκείνοι που έκαναν τα μεγαλύτερα όνειρα κατέληξαν να έχουν εμφανή συμπτώματα κατάθλιψης.

Γι' αυτό οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, ακόμη και όταν ικανοποιούμαστε από τις φαντασιώσεις μας, πάνω απ’όλα μετράει ο ρεαλισμός. 


Αν φαντάζεστε δηλαδή τον εαυτό σας πλούσιο και διάσημο, θα σας κάνει προφανώς να νιώσετε καλά, αλλά μόλις συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε ιδέα πώς να επιτύχετε τη δόξα και τη φήμη μπορεί να σας κάνει να νιώσετε εξαιρετικά δυσάρεστα.

«Αισθανόμαστε καταξιωμένοι στο φανταστικό μας μέλλον, οπότε στην πραγματικότητα δεν προσπαθούμε αρκετά ώστε να επιτύχουμε αυτό το μέλλον που θα θέλαμε», εξηγεί η Gabriele Oettingen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. 


Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε διασκεδαστικές φαντασιώσεις που να είναι μέσα στις δυνατότητές μας - ή τουλάχιστον να υπάρχουν εφικτές ενέργειες που να μπορούμε να κάνουμε και έτσι να καταφέρουμε να τις κάνουμε όντως αληθινές. 

Η Dr. Oettingen και οι συνεργάτες της ανέπτυξαν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει οι άνθρωποι να φαντασιώνονται, με σκοπό να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σκέφτονται θετικά αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικά: «Ευχή, Αποτέλεσμα, Εμπόδιο, Σχέδιο». 


Αν ακολουθούμε αυτά τα βήματα, λένε, θα καταφέρουμε να σκεφτόμαστε μέσω των ονείρων μας, έτσι ώστε να μετατρέπονται σε στόχους, και τελικά να γίνονται πραγματικότητα.
epirusblog.gr
5 of 5
H θετική σκέψη βοηθά την κατάθλιψη σύμφωνα με νέα έρευνα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4623892394330876460
item