ΟΤΕ: Στην Deutsche Telekom το υπόλοιπο 5% του Δημοσίου ΟΤΕ: Στην Deutsche Telekom το υπόλοιπο 5% του Δημοσίου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

ΟΤΕ: Στην Deutsche Telekom το υπόλοιπο 5% του Δημοσίου

ΟΤΕ: Στην Deutsche Telekom το υπόλοιπο 5% του Δημοσίου
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το… μέλλον των μετοχών του ΟΤΕ. 

Ο χρόνος μετράει αντίστροφά καθώς η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ –τρέχουσας αξίας περίπου 190 εκατ. ευρώ- αποτελεί «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση των 2,8 δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι τόσο στο σημερινό Euroworking Group όσο και στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, η ελληνική πλευρά θα κληθεί να δώσει απαντήσεις.
Πληροφορίες φέρνουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει ήδη δρομολογήσει –σε συμφωνία με την Deutsche Telekom- τη μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ αρχικά στο ΤΑΙΠΕΔ έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνει η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ στον γερμανικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό. 

Η μεταβίβαση αυτή, θα φέρει περίπου 190-200 εκατ. ευρώ στο ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ και περιορίσει την απευθείας συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου από το 6% που είναι σήμερα στο 1%. 

Το Ελληνικό Δημόσιο, θα εξακολουθήσει να διατηρεί και το 4% των δικαιωμάτων ψήφου τα οποία έχει αποκτήσει από το ΙΚΑ το οποίο είναι και «ιδιοκτήτης» του 4% των μετοχών του ΟΤΕ.

Η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ θα έπρεπε να έχει γίνει κανονικά από τον Ιούλιο αλλά οι διαπραγματεύσεις έχουν καθυστερήσει καθώς εμπλέκονται και θέματα δικαιωμάτων των μετόχων και συγκεκριμένα δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου. 

Για όσο διάστημα το Δημόσιο διατηρεί πάνω από το 5% των μετοχών στην κυριότητά του, διατηρεί και συγκεκριμένα δικαιώματα άσκησης βέτο (μεταξύ των οποίων στην αλλαγή έδρας του ΟΤΕ, στο πρόγραμμα δανεισμού του ομίλου κλπ). 

Αυξημένα είναι τα δικαιώματα αυτή τη στιγμή λόγω του ότι η συμμετοχή (μαζί με τις μετοχές του ΙΚΑ που όμως ελέγχονται στη γενική συνέλευση των μετόχων από το Ελληνικό Δημόσιο) φτάνει στο 10%.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο να μην χαθούν και τα δικαιώματα του 5%.

Έτσι, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο, το ΙΚΑ να μεταβιβάσει τις μετοχές του στο Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου αυτό να βρεθεί και πάλι με το 5% του ΟΤΕ στην κυριότητά του. 

Κάτι τέτοιο, θα σήμαινε στην πράξη και ενίσχυση της ρευστότητας του ΙΚΑ το οποίο προ ημερών ήταν έτοιμο να σπάσει τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ για να πληρώσει συντάξεις και για να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τον ΕΟΠΥΥ.

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις έχει και η Deutsche Telekom η οποία και θα διαθέσει τα 190 εκατ. ευρώ για να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ. 

Είναι εξαιρετικά πιθανό, η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης να φέρει και μια καινούργια συμφωνία μετόχων ανάμεσα στους Γερμανούς και στο Ελληνικό Δημόσιο, μια συμφωνία η οποία θα πρέπει να περάσει και από τη Βουλή, όπως συνέβη και με την αρχική, το 2008. 

Epirusblog Gr
5 of 5
ΟΤΕ: Στην Deutsche Telekom το υπόλοιπο 5% του Δημοσίου
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 3719880254459021072
Σχόλια
item