Γιάννενα: «Κλειδί» για την ανάπτυξη οι καλές πρακτικές Γιάννενα: «Κλειδί» για την ανάπτυξη οι καλές πρακτικές | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Κλειδί» για την ανάπτυξη οι καλές πρακτικές

Γιάννενα: «Κλειδί» για την ανάπτυξη οι καλές πρακτικές

Τεχνογνωσία για την αγροτική ανάπτυξη και έρευνα «εισάγει» η Ήπειρος, με την παρουσίαση του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης «Haus Dűsse» της Νότιας Βεστφαλίας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο Du Lac, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας που διοργανώνει η περιφέρεια Ηπείρου.

Πρόκειται για ένα πρότυπο κέντρο εφαρμοσμένης έρευνας σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη του Επιμελητηρίου Γεωργίας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ενός οργανισμού δημοσίου δικαίου, από τον οποίο η Ήπειρος, αλλά και ολόκληρη η χώρα, θα μπορούσε να μάθει πολλά.

Με δραστηριότητες, λοιπόν, που στην Ελλάδα ενδεχομένως δε τις φανταζόμαστε καν, το Ινστιτούτο (όπως πολλές αντίστοιχες δομές ανά τον κόσμο) μπορεί να αποτελέσει μια «πηγή» καλών πρακτικών για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και τις μεταξύ τους συνεργασίες, με σημαντικές προοπτικές. 

Αυτός είναι και ο στόχος της εκδήλωσης, με «κρυφό» όραμα να μπορέσει να αναπτυχθεί ένα αντίστοιχο μοντέλο, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών, και στην περιοχή μας.

Εξάλλου, πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια οι φωνές σε τοπικό και εθνικό επίπεδο που ζητούν συνέργειες, με στόχο την σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την έρευνα και την καινοτομία, κάτι που σε άλλες χώρες αποτελεί πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες, αποδεικνύοντας πως οι πρακτικές του παρελθόντος δεν είναι βιώσιμες σε μια παγκοσμιοποιημένη αγροτική οικονομία.

Η εκδήλωση γίνεται με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το συγκεκριμένο Ινστιτούτο το καλοκαίρι του 2015, στο πλαίσιο των ανταλλαγών επισκέψεων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Το Ινστιτούτο αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει το ίδιο μέσω του διαδικτύου, στοχεύει στην προώθηση της γεωργίας και κτηνοτροφίας και την υποστήριξη των επαγγελματιών του κλάδων και των αγροτικών περιοχών, μέσω της ανάπτυξης νέων μεθόδων παραγωγής, που να είναι οικονομικά αποδοτικοί και περιβαλλοντικά φιλικοί.

Εφαρμοσμένη έρευνα έχει κάνει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη, δοκιμή, εφαρμογή και αξιολόγηση των στρατηγικών στους τομείς της υγείας των ζώων, την εκτροφή, τη διατροφή, τη διαχείριση στην οικολογική χοιροτροφία, καθώς και στην ανάπτυξη και τη σύγκριση των βελτιστοποιημένων συστημάτων καλλιέργειας για γεωργική παραγωγή ενεργειακών καλλιεργειών κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Η έρευνα για τους σκοπούς αυτούς χρηματοδοτείται από το γερμανικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα το κέντρο φιλοξενεί επαγγελματίες και επισκέπτες, προσφέροντας κατάρτιση και παράλληλα διαθέτει παραγωγή, που περιλαμβάνει την εκτροφή βοοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων και πουλερικών.

Επίσης, διαθέτει καλλιέργειες για την τροφή των ζώων της μονάδας, καθώς και ερευνητικές ενεργειακές καλλιέργειες, μονάδα παραγωγής βιοαερίου και πληθώρα άλλων υποδομών και δραστηριοτήτων, με στόχο την καλύτερη απόδοση σε διαφορετικές συνθήκες διαφόρων περιοχών της Γερμανίας.

Μερικά από τα προγράμματα που πραγματοποιεί, αφορούν την κατάρτιση σε βασικά στοιχεία της παραγωγής γάλακτος και των ζώων, της κηπουρικής και εξωραϊσμού, την προηγμένη κατάρτιση για τους αγρότες, αγρόκτημα-εργαζομένων, την κατάρτιση για αγρότες μερικής απασχόλησης, για μελισσοκόμους, εκτροφείς πουλερικών και άλλων ζώων, καθώς επίσης παρέχει εκπαίδευση στη διατήρηση και τη διαχείριση του τοπίου.

Παράλληλα, αποτελεί κέντρο έρευνας για τις ανανεώσιμες πηγές πόρων και την ηλεκτρονική τεχνολογία στη γεωργία με τομείς δραστηριότητας όπως ενέργεια από βιομάζα, εξετάσεις καλλιέργειας για διάφορες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δοκιμές με τα συστήματα παραγωγής βιοαερίου, έκθεση προϊόντων από ανανεώσιμες πηγές, δοκιμές στην ηλεκτρονική τεχνολογία και τον υπολογιστή (γεωργία ακριβείας), μονάδα παραγωγής βιοαερίου για επίδειξη και για δοκιμές και πολλά ακόμα.

Όλα αυτά, βέβαια, αξιοποιούνται και τουριστικά, με 25.000 εκπαιδευόμενους και επισκέπτες ετησίως, οργανωμένες ξεναγήσεις στις φάρμες και τα αγροκτήματα, συνέδρια, σεμινάρια και εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, που διαθέτει, μεταξύ άλλων, 70 άτομα μόνιμο προσωπικό και 122 κλίνες.

agon.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: «Κλειδί» για την ανάπτυξη οι καλές πρακτικές
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3916518337597906870
Σχόλια
item