Νέα εμπόδια στη συμφωνία αξιοποίησης του Ελληνικού Νέα εμπόδια στη συμφωνία αξιοποίησης του Ελληνικού | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Νέα εμπόδια στη συμφωνία αξιοποίησης του Ελληνικού

Νέα εμπόδια στη συμφωνία αξιοποίησης του Ελληνικού
Aκόμη μια φορά οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες «επισκιάζονται» από εσωτερικές αντιφάσεις, προβλήματα συννενόησης, «προθυμίες» και «απροθυμίες». 
Οπως και στην περίπτωση άλλων μεγάλων επενδύσεων, της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και στην αξιοποίηση της Αφάντου στη Ρόδο, έτσι και στο Ελληνικό η πολυαναμενόμενη σύμβαση για την αξιοποίησή του έρχεται στη Βουλή με ένα «κερασάκι στην τούρτα». 
Την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι προφανής η βούληση της κυβέρνησης και του Μαξίμου η μεγάλη επένδυση να ξεκινήσει, είναι εμφανείς όμως και οι αντιφάσεις που όλοι ελπίζουν να ξεπεραστούν στην πορεία και το έργο της ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβέρας επιτέλους να προχωρήσει. 
Μετά τη δημοσίευση του προσχεδίου που κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης προκύπτουν νέα, εύλογα ερωτήματα, για το αν το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού θέτει εμπόδια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Σε αυτό έχει προστεθεί μια «προτεινόμενη διάταξη» από πλευράς ΥΠΠΟ, όπου αναφέρεται ότι επί της ουσίας ο υπουργός αποκτά δικαίωμα έγκρισης ή απόρριψης κάθε σχετικής υπουργικής απόφασης που αφορά την επένδυση. 
Με άλλα λόγια, όπως αναφέρει και η «Καθημερινή», το υπουργείο ζητά το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Ελληνικού  και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις να εγκρίνονται και από τον υπουργό Πολιτισμού, κατόπιν εισηγήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, ειδικά για περιπτώσεις μνημείων, αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι άγνωστο αν τελικά η επίμαχη διάταξη θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο, καθώς στο προσχέδιο που είχε αποσταλεί στους Θεσμούς δεν υπήρχε κάτι σχετικό. 
Πηγές του ΥΠΠΟ υποστηρίζουν ότι με αυτή τη διάταξη θα δοθεί συνολική έγκριση για όλο το πολεοδομικό σχέδιο και καταργούνται οι χρονοβόρες προεγκρίσεις των επί μέρους μελετών. 
Υπενθυμίζεται ότι και στην περίπτωση της κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco ο υπουργός Ναυτιλίας που αντιτίθετο στη συμφωνία είχε προσπαθήσει την τελευταία στιγμή να περάσει διατάξεις εκτός πλαισίου συμφωνίας, οι οποίες τελικά αποσύρθηκαν κατόπιν πιέσεων των Κινέζων και των δανειστών. 
Αντίστοιχο «κρούσμα» είχε σημειωθεί και στην επένδυση στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, όπου οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν την περιοχή  αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, παίζοντας και πάλι «καθυστερήσεις».
Η σύμβαση για το Ελληνικό αναμένεται να κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή, πιθανόν ακόμη και την προσεχή Παρασκευή ή το αργότερα έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα και πάντως πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για τα προαπαιτούμενα της τρέχουσας αξιολόγησης, ένα εκ των οποίων είναι και η συμφωνία του Ελληνικού.  

Τι αναφέρει η προτεινόμενη διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού:

«Το προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά κατά το άρθρο 2 του ν. 4062/2012 καθώς και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται στο στάδιο της εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης  κατά το άρθρο 3 του ίδιου νόμου, υπογράφονται και από τον Υπουργό Πολιτισμού, κατόπιν διαβίβασης από το Γραφείο Ελληνικού της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών των κατά περίπτωση απαιτούμενων μελετών και γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 
Οι αποφάσεις αυτές επέχουν θέση έγκρισης κατά την έννοια των άρθρων 10 (παράγραφοι 3 και 4), 12, 13, 14, 15, 16 και 17 του ν. 3028/2002 (Α’ 153), για έργα και δραστηριότητες που εκτελούνται πλησίον μνημείων ή εντός αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, καθώς και για κάθε επέμβαση ή αλλαγή χρήσης σε ακίνητα μνημεία ή στο περιβάλλον τους».

Το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης:  

Κατεβάστε από εδώ την αιτιολογική έκθεση
Κατεβάστε από εδώ το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης
Κατεβάστε από εδώ την έκθεση αξιολόγησης του νομοσχεδίου
Κατεβάστε από εδώ την διάταξη του Υπουργείου Πολιτισμού

Epirusblog Gr
5 of 5
Νέα εμπόδια στη συμφωνία αξιοποίησης του Ελληνικού
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 3102749026832956758
Σχόλια
item