Γιάννενα: Οι «ιδιοκτήτες» των ζώων ευθύνονται για τα αδέσποτα Γιάννενα: Οι «ιδιοκτήτες» των ζώων ευθύνονται για τα αδέσποτα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Οι «ιδιοκτήτες» των ζώων ευθύνονται για τα αδέσποτα

Γιάννενα: Οι «ιδιοκτήτες» των ζώων ευθύνονται για τα αδέσποτα
Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στην τοπική κοινωνία η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα αδέσποτα στην πόλη των Ιωαννίνων, τα οποία κυκλοφορούν σε δρόμους, πλατείες, στο πανεπιστήμιο, έξω από πολυκατοικίες... 
Και μπορεί οι φιλοζωικές οργανώσεις να τα έχουν βάλει με τον Δήμο Ιωαννιτών για την διαχείριση που ασκεί πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, ωστόσο εάν δεν ληφθούν μέτρα, όσα καταφύγια και εάν δημιουργηθούν, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα. 
Κι αυτό γιατί την μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι «ιδιοκτήτες» των ζώων, που χωρίς καμία ευαισθησία όταν τα βαρεθούν τα παρατάνε, αδιαφορώντας τόσο για το ίδιο το ζώο, όσο και για τους συμπολίτες τους.
Εύστοχες παρατηρήσεις
Μια σειρά από εύστοχες παρατηρήσεις κάνουν για το θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία, οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες», μέσα από την ιστοσελίδα τους (ioannina2013.blogspot.gr). Γράφουν σχετικά: 
«Πού αλλού θα επιτρέπονταν μια ολόκληρη Πανεπιστημιούπολη και ένα πανεπιστημιακό Νοσοκομείο,  να είναι στην ουσία  τόπος εγκατάλειψης σκυλιών από τους  μόνους που ευθύνονται πραγματικά χωρίς να τιμωρούνται; Τους «ιδιοκτήτες» τους. 
Πού αλλού μπορεί κανείς να δει  σκυλιά μέσα σε αίθουσες, σε βιβλιοθήκες, σε χώρους μαθημάτων ακόμη και στη λέσχη του φαγητού ή στα μπαλκόνια του Νοσοκομείου, με τις εκεί αρχές να αδιαφορούν προκλητικά, αφήνοντας τους κατ’ επάγγελμα «ζωόφιλους»  να κάνουν κουμάντο; Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερα να γίνονται τα σκυλιά, που ξεπερνούν πια τα εκατό!
Ηλεκτρονική σήμανση
Και ενώ ο Νόμος ορίζει ρητά ότι οι σκύλοι θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν ηλεκτρονική σήμανση με μικροτσίπ, το οποίο τοποθετεί κτηνίατρος, σχεδόν κανένας δεν εφαρμόζει τον Νόμο. 
Και κανένας δεν ελέγχει την εφαρμογή του. Αποτέλεσμα: εκατοντάδες σκυλιά να εγκαταλείπονται από τους ασυνείδητους κακομαθημένους «ιδιοκτήτες» τους οπουδήποτε, αφού τα βαρεθούν ή αφού έχει περάσει η «μόδα» τους. 
Αν λοιπόν η σύγχρονη κοινωνία θέλει να εμφανίζεται με ευαισθησίες  για τα δικαιώματα των ζώων, πολλές φορές και σε βάρος των ανθρώπων, πρέπει να αλλάξει ρότα.
Η «ηλεκτρονική ταυτότητα» είναι μια πράξη ευθύνης και προστασίας απέναντι στο ζώο αλλά και τους συνανθρώπους,  με ελάχιστο κόστος (γύρω στα 40 ευρώ) και χρονική απώλεια (μερικά δευτερόλεπτα της ώρας),  που εμφυτεύεται ανώδυνα  κοντά στον ώμο του κατοικίδιου και η οποία έχει τον δικό της μοναδικό 15ψηφιο αριθμό που δεν μπορεί να παραποιηθεί. 
Ο κτηνίατρος υποχρεούται ακόμη να χορηγήσει αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης με την περιγραφή του ζώου, τα προσωπικά στοιχεία του ιδιοκτήτη και τον αριθμό του τσιπ. 
Ένα ακόμη αντίγραφο στέλνεται στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, ενώ τα στοιχεία καταγράφονται στην πανεθνική βάση ηλεκτρονικών αρχείων. Μετά την εμφύτευση το τσιπ ανιχνεύεται και διαβάζεται από scanner.
Για όσους δεν έχουν τοποθετήσει το τσιπ, καθώς ο Νόμος 3170/2003 υπάρχει εδώ και χρόνια, τους επιβάλλεται πρόστιμο από 300 μέχρι 1.500 ευρώ και φυλάκιση μέχρι 5 μήνες. Αυτά όμως στη θεωρία.
Να γίνονται έλεγχοι
Από τη στιγμή λοιπόν που ο Νόμος παραβιάζεται κατάφωρα  και ο καθένας μπορεί  όποτε και όπου του κάνει κέφι να εγκαταλείπει τα σκυλιά του (με προτίμηση το Πανεπιστήμιο όπου οι φοιτητές φοβούνται να κυκλοφορήσουν με τα πόδια ή με ποδήλατο ενώ οι επιθέσεις και οι τραυματισμοί από εξαγριωμένες αγέλες είναι συχνό φαινόμενο), εμείς ψάχνουμε να βρούμε τι φταίει και  τα αδέσποτα έχουν γίνει μάστιγα;
Πώς θα ήταν όμως τα πράγματα αν η αστυνομία έκανε συνεχείς ελέγχους στους ιδιοκτήτες των σκύλων που κυκλοφορούν καθημερινά έξω επιβάλλοντας τα ανάλογα πρόστιμα; Γιατί να είναι υπεύθυνοι μόνο για  κακοποιήσεις ζώων και όχι για την εφαρμογή του νόμου;
Κοντά στην ταυτοποίηση θα έπρεπε βεβαίως να καθίσταται υποχρεωτική και η υπό όρους στείρωση, για να μην έχουμε το φαινόμενο να εγκαταλείπονται τα νεογέννητα, από τα οποία είναι γεμάτη η Πανεπιστημιούπολη αυτό τον καιρό.
Αφού λοιπόν ο Νόμος αγνοείται, πασχίζουν οι Δήμοι να φτιάξουν κυνοκομεία, σκεπτόμενοι μάλιστα να επιβάλλουν και επιπλέον τέλος στους λογαριασμούς ύδρευσης από ό,τι διαβάσαμε (σαν να μην πληρώνουμε ήδη το νερό χρυσάφι!) σε όλους, έχουν - δεν έχουν σκύλους. 
Αλλά και τα κυνοκομεία είναι χώροι προσωρινής μόνο φιλοξενίας των σκύλων, αφού στη συνέχεια τα σκυλιά αφήνονται και πάλι ανεξέλεγκτα σε διάφορες συνοικίες της πόλης, όπου τα περιθώρια για επιπλέον σκυλιά έχουν από καιρό εξαντληθεί. 
Θα μπορούσε τουλάχιστον να περιφραγεί μια έκταση έξω από την πόλη και εκεί να αφεθούν τα σκυλιά, σε καθεστώς ελεγχόμενης ελευθερίας, με τους εθελοντές που θα ήθελαν να προσφέρουν να μπορούν να το κάνουν.   
Και υποχρεωτικά σεμινάρια
Αντί λοιπόν το πρόβλημα να επικεντρωθεί στους ιδιοκτήτες που είναι και η ρίζα του, αυτοί μένουν απ’ έξω. 
Ιδιοκτήτες , οι οποίοι -ειρήσθω εν παρόδω- θα έπρεπε να περνάνε από υποχρεωτικά σεμινάρια, σχετικά με τις υποχρεώσεις και τις συμπεριφορές που πρέπει να έχουν όταν αποκτήσουν σκύλο και όχι να θεωρούν ότι αγοράζουν ένα ακόμη παιχνίδι για τα παιδιά τους ή τους ίδιους. 
Πόσοι άλλωστε είναι εκείνοι που καθαρίζουν τις ακαθαρσίες από τους δημόσιους χώρους ή εφαρμόζουν τη νομοθεσία για την όχληση από γαυγίσματα πολλών ντεσιμπέλ;
Κι αν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε από όλα αυτά, ας αντιγράψουμε τις χώρες εκείνες (Γερμανία, Αγγλία, Σκανδιναβία κτλ.) που έχουν πολύ περισσότερους σκύλους και σχεδόν καθόλου αδέσποτα στους δρόμους. Αν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα…».
proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Οι «ιδιοκτήτες» των ζώων ευθύνονται για τα αδέσποτα
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3398934620864711533
Σχόλια
item