Άρτα: Απέτυχε ο βυθιζόμενος… Άρτα: Απέτυχε ο βυθιζόμενος… | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Απέτυχε ο βυθιζόμενος…

Άρτα: Απέτυχε ο βυθιζόμενος…
Οι πωλητές της Λαϊκής ζητούν την απομάκρυνση του κάδου
-Αποτελεί εστία μόλυνσης και δυσοσμίας
-Τι δηλώνει ο νέος Αντιδήμαρχος καθαριότητας

Αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς ζητείται πλέον προς το Δήμο Αρταίων, μετά την επίσημη καταγγελία στην οποία προέβη ο Σύλλογος της Λαϊκής Αγοράς προς την Διεύθυνση Υγείας του Νομού.
Η υπόθεση αυτή με την έντονη δυσοσμία στο χώρο της Λαϊκής, που από πλευράς του Προεδρείου του Συλλόγου έχει επισημανθεί από καιρό -σύμφωνα με τους ίδιους- σχετίζεται με την τοποθέτηση του βυθιζόμενου κάδου και την κακή διαχείριση αυτού.
Η «ΗΧΩ» προ καιρού ασχολήθηκε ξανά με το συγκεκριμένο θέμα, όμως το κακό προηγούμενο φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται. Την περασμένη εβδομάδα η δυσοσμία ήταν πολύ έντονη πέριξ της Λαϊκής Αγοράς, ο ίδιος ο Σύλλογος προέβη σε καταγγελία.
Από την αρμόδια Διεύθυνση ακολούθησε αυτοψία και ήδη ειδικό έγγραφο έχει αποσταλεί προς το Δήμο, καλώντας στην αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας συνολικά, ήτοι τόσο ως προς την διαχείριση του εν λόγω κάδου, όσο όμως και για απολύμανση, καθαρισμούς κ.λ.π. στο χώρο της Λαϊκής αγοράς και επιπρόσθετα αυστηρή τήρηση του κανονισμού ως προς την διαχείριση των ζωικών αποβλήτων - και κυρίως των ιχθυοπωλείων που βρίσκονται στο χώρο.
Το σχετικό έγγραφο έχει κοινοποιηθεί και στον Εισαγγελέα Άρτας, όπως ο νόμος ορίζει για θέματα που αφορούν την Δημόσια Υγεία, ενώ η αρμόδια Διεύθυνση αφού δώσει τον αναγκαίο χρόνο παρεμβάσεων προς την Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου θα επανέλθει με νέα αυτοψία την προσεχή Παρασκευή.
Αυτοψίες
Για την αποτύπωση της εικόνας που επικρατεί στο χώρο της Λαϊκής η αρμόδια Διεύθυνση Υγείας έχει κάνει δυο αυτοψίες, εκ των οποίων η πρώτη πριν από την καταγγελία των Επαγγελματιών, καθόσον δεν χρειάζονταν καθόλου να είσαι ειδικός επί του θέματος για να αντιληφθείς ότι η περιοχή εκπέμπει μια αφόρητη δυσοσμία.
Στο διάστημα του Αυγούστου, όσοι δεν πήγαν διακοπές και παρέμεναν στις οικίες τους στην Άρτα, σε μεγάλη ακτίνα πέριξ της Λαϊκής Αγοράς δεν μπορούσαν να ανοίξουν παράθυρο... Η δυσοσμία έφτασε να ενοχλεί ακόμη και κατοίκους κατά μήκος της οδού Β. Πύρρου όταν ο αέρας φυσούσε μεταφέροντας την άσχημη μυρωδιά μέχρι το Κιλκίς.
Λίγες ημέρες μετά ακολούθησε η διαμαρτυρία του Συλλόγου, απευθείας στην Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Άρτας, απ’ όπου έγινε και δεύτερη αυτοψία με τα ίδια συμπεράσματα περί του τρόπου διαχείρισης τόσο του βυθιζόμενου κάδου, όσο όμως και συνολικά της εφαρμογής του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου Αρταίων που έχει ισχύ Νόμου, ειδικά μάλιστα όταν αφορά χώρους ευαίσθητους όπου διακινούνται τρόφιμα.
Μετακίνηση του κάδου
-Μετά από την είδηση αυτή η «Η», επικοινώνησε και με τον Δήμο Αρταίων, όπου ο νέος αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μιχαήλ Βλάχος, σημείωσε: «Προσωπικά στο ελάχιστο διάστημα αφότου ανέλαβα τα καθήκοντά μου (1η Σεπτεμβρίου) έχω επισκεφθεί την Λαϊκή Αγορά τρεις φορές, κι έχουμε επίσης κανονίσει μια συνάντηση με το προεδρείο του Συλλόγου για να εξετάσουμε κάθε ζήτημα χωριστά, την οποία εκτιμώ ότι θα κάνουμε αυτές τις ημέρες».
Επί του θέματος ο Αντιδήμαρχος εξήγησε ότι υπάρχει η εισήγηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Αρταίων, σύμφωνα με την οποία ο εν λόγω κάδος, πολλών κυβικών, βυθιζόμενος θα πρέπει να μετακινηθεί από την περιοχή αυτή. 
Ακόμη ο κ. Βλάχος επεσήμανε: «Έχουμε αρχικά αποφασίσει να δούμε ερευνητικά το θέμα. 
Δηλαδή έχουν πάει ήδη μια φορά από την ΔΕΥΑ-Α και τον έχουν πλύνει και θα πάνε ξανά για ένα δεύτερο καλό πλύσιμο. Θα τον θέσουμε σε λειτουργία με νέα σακούλα –και ό,τι χρειαστεί- για να δούμε αν θα υπάρξει ξανά πρόβλημα. Εάν υπάρχει τότε θα τον κλείσουμε».
Καθαρισμός και απολύμανση
Στο μεταξύ έχει αποφασιστεί ήδη, σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, την προσεχή Κυριακή να γίνει καθαρισμός στην Λαϊκή, πλύσιμο και απολύμανση. 
Επιπρόσθετα ο ίδιος ανακοίνωσε: «Με ενημέρωσαν και για κάποιες φθορές όπως σπασμένα τζάμια αλλά και χαλασμένα φώτα στις τουαλέτες και έχω έρθει σε επικοινωνία με τον κ. Χριστόφορο Σιαφάκα, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι αυτό το κομμάτι, για να αποκατασταθούν άμεσα. 
Τις επόμενες ημέρες θα έχουν όλα αυτά αποκατασταθεί».
Επιπρόσθετα όμως ο κ. Βλάχος επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστεί με τους επαγγελματίες της Λαϊκής αναλυτικά το ζήτημα της διαχείρισης των υπολειμμάτων από τα ιχθυοπωλεία, τονίζοντας: «Για αυτά τα υπολείμματα εκ των πραγμάτων οι υγειονομικές διατάξεις είναι αυστηρές και τονίζουν ότι πρέπει να καταψύχονται ξεχωριστά και να συλλέγονται μετά με συγκεκριμένο τρόπο, όπως συμβαίνει με τα κρεοπωλεία. 
Έτσι πρέπει να γίνει τώρα και για τα ιχθυοπωλεία. 
Δεν μπορεί να πετιούνται τέτοια απόβλητα μέσα στους κάδους και γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε ξεχωριστά και το ζήτημα αυτό με όσους πωλούν ψάρια».
Να απομακρυνθεί
-Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου της Λαϊκής, Πρόεδρος Μιχάλης Κασελούρης και Αντιπρόεδρος Γρηγόρης Παππάς, σε επιτόπια επίσκεψή της «Η» στο χώρο επιβεβαίωσαν ότι προέβησαν στην καταγγελία προς την αρμόδια υπηρεσία, διότι «αντί για καλύτερα η κατάσταση εξακολουθούσε από το κακό στο χειρότερο στο διάστημα του Αυγούστου». 
Επίσης πως αποτελεί πάγιο αίτημα, έχοντας και οι ίδιοι διαπιστώσει το πρόβλημα, να απομακρυνθεί ο βυθιζόμενος κάδος και να τοποθετηθούν στη θέση αυτή, όχι πολλοί, αλλά τέσσερις πράσινοι-κοινοί κάδοι που κάθε μεσημέρι μετά το πέρας λειτουργίας της αγοράς θα αδειάζουν. 
Να υπάρξει προγραμματισμός για περιοδικό πλύσιμο των κάδων αυτών όπως και για τον καθαρισμό της Λαϊκής Αγοράς όσο και του δρόμου πέριξ αυτής, αφού είναι πασιφανές ότι στην περιοχή γενικότερα δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις νωπών προϊόντων.
Επιπλέον να απομακρυνθούν από το σημείο οι εφτά συνολικά κάδοι ανακύκλωσης που έχουν τοποθετηθεί σήμερα και να απομείνουν όσοι είναι αναγκαίοι για την ανακύκλωση υλικών της Λαϊκής. 
Και τέλος επιμένουν στην οριοθέτηση χώρων στάθμευσης για μισάωρη στάση οχημάτων επί της οδού Β. Πύρου από το ύψος της Λαϊκής μέχρι την πρώτη αστική στάση, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες προσβασιμότητας των πελατών και των επαγγελματιών.
Αρνητικοί στη μεταφορά
Όταν μεταφέραμε και τις αναφορές πολιτών σχετικά με την αγανάκτηση που προκαλεί η μη διατήρηση της καθαριότητας στο χώρο της Λαϊκής και συγκεκριμένα την αναφορά πως «αν δεν μπορούν αν κρατήσουν καθαρή μια Λαϊκή Αγορά να την μεταφέρουν εκτός πόλης», αμφότεροι οι εκπρόσωποι υπογράμμισαν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. 
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γρηγόρης Παππάς τόνισε: «Όταν σε πονάει το κεφάλι δεν το κόβεις... παίρνεις παυσίπονο. 
Δεν φταίει η θέση της Λαϊκής Αγοράς, αλλά η διαχείρισή της και η καθαριότητα που απαιτείται. Πρέπει να αλλάξουν όπως και ο κάδος αυτός που έχει δυσκολέψει την ζωή τη δική μας, των πελατών και των υπολοίπων πολιτών».
Δήμος Αρταίων
Κοπή κλαδιών και βάτων κατά μήκος επαρχιακών και δημοτικών οδών
Ο Δήμος Αρταίων στα πλαίσια του άρθρου 1008 του Αστικού Κώδικα καλεί όλους τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται κατά μήκος επαρχιακών και δημοτικών οδών, να φροντίσουν για την κοπή των κλαδιών και των βάτων που εξέχουν από τις ιδιοκτησίες τους, καθώς δημιουργούν προβλήματα ορατότητας, δυσχεραίνουν τη διέλευση οχημάτων και πεζών και εγκυμονούν κινδύνους για πρόκληση ατυχημάτων.
Να σημειωθεί πως είναι υποχρέωση των ιδιοκτητών να μεριμνήσουν για την κοπή των κλαδιών στις περιουσίες τους.
Ο νέος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Μιχάλης Βλάχος υπογράμμισε: «Στην προσπάθεια αυτή χρειαζόμαστε την πολύτιμη συνδρομή όλων των δημοτών του Δήμου, οι οποίοι οφείλουν να φροντίσουν για την κοπή κλαδιών στην ιδιοκτησία τους, δεδομένου ότι το προσωπικό του Δήμου δεν επαρκεί.
Επίσης, απαραίτητη είναι η συνδρομή των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων για την ενημέρωση των δημοτών για την υποχρέωσή τους αυτή».
ixotisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Απέτυχε ο βυθιζόμενος…
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 7624559702732993663
Σχόλια
item