Άρτα: Ξεκίνημα με απώλειες…

Άρτα: Ξεκίνημα με απώλειες…
Με την επωνυμία ΣΑΣΟΕΕ προχωρά ο νέος φορέας αγροτών.
-Δεν τα βρήκαν οι αγρότες σε κοινή πορεία
-Με δικό τους φορέα η ομάδα της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ

Με την επωνυμία ΣΑΣΟΕΕ (Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας) «γεννήθηκε» από την Παρασκευή ο νέος φορέας για την εκπροσώπηση και κυρίως για την προώθηση της πρωτογενούς παραγωγής.
Το καταστατικό για την ίδρυση του νέου φορέα κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο, οπότε «παίρνει σάρκα και οστά» το εγχείρημα που με τη συμμετοχή αρκετών εκπροσώπων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, είχε ξεκινήσει με τις πρώτες επαφές και συζητήσεις τον περασμένο Ιούνιο.
Στον αρχικό πυρήνα της εν λόγω προσπάθειας, συμμετείχε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας Φιλιππιάδας, Νίκος Γκίζας ο οποίος εν παραλλήλω μετέχει και στο πρώτο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο συγκρότησης του νέου φορέα και που σήμερα επανέλαβε τους βασικούς στόχους του ΣΑΣΟΕΕ, που δεν είναι άλλοι από την προώθηση της ανοικοδόμησης της πρωτογενούς παραγωγής προς όφελος όλων των αγροτών της χώρας και επιπρόσθετα, της αναγκαιότητας για έναν επίσημο συνομιλητή με την πολιτεία, ώστε να διεκδικούνται και να επιλύονται ζητήματα που θα συμβάλουν στον στόχο.
«Ολοκληρώθηκε η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει με την πρώτη συνάντηση τον Ιούνιο για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα, καθότι από καιρό αναγνώστηκε η ανάγκη ενός επίσημου συνομιλητή με την Πολιτεία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΣΑΦ ενός από τους 73 συνολικά συνεταιρισμούς απ’ όλη την Ελλάδα που μετέχουν στο καταστατικό του νέου οργάνου. 
Ο κ. Γκίζας επιπρόσθετα ανέφερε ότι «Από ολοένα και περισσότερους αγροτικούς συνεταιρισμούς έγινε κατανοητό το γεγονός ότι η πολυδιάσπαση που επικρατούσε στο χώρο αποτελεί... βούτυρο στο ψωμί της εκάστοτε επίσημης πολιτείας. 
Οπότε, οι συνθήκες είναι εκείνες που οδήγησαν στην δημιουργία του ΣΑΣΟΕΕ και στο διάστημα των τεσσάρων μηνών που πέρασαν από τις πρώτες συναντήσεις την προσπάθεια πλαισίωσαν κι άλλες πρωτοβάθμιες οργανώσεις, συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις».
Αναφορικά με την περιφέρεια της Ηπείρου σε σχετικό ερώτημα που κατατέθηκε ο κ. Γκίζας διευκρίνισε ότι συμμετέχουν όλοι οι φορείς των νομών της περιφέρειας όπου υπάρχουν, ήτοι Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρτας-Φιλιππιάδας, «Η Ένωση», Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων και από την Θεσπρωτία η ΕΑΣ Θεσπρωτίας «Πυρι Ηγουμενίτσας» και η ΣΥ.ΒΕ. ΑΠ. ΑΕΣ Ηγουμενίτσας, ενώ μεταξύ των 73 συνολικά μελών του καταστατικού συμπεριλαμβάνονται Αγροτικοί Συνεταιρισμοί απ’ όλη την επικράτεια ήτοι από την Κρήτη έως και τη Ξάνθη. 
Από την κατάθεση του καταστατικού στο Πρωτοδικείο Αθηνών με τη συμμετοχή ήδη των 73 πρώτων μελών, ο νέος φορέας παίρνει σάρκα και οστά όμως σχετικά με τη συνέχεια, τονίστηκε ότι θα υπάρξει ένα διάστημα για την εγγραφή πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων. 
Ήδη ο νέος φορέας έχει ένα προσωρινό διοικητικό συμβούλιο που θα φέρει εις πέρας τη διαδικασία αυτή, μέχρι τη στιγμή καθορισμού της πρώτης γενικής συνέλευσης, όπου θα γίνει και η διαδικασία εκλογής του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου με το οποίο ο φορέας θα προχωρήσει.
-Εν τω μεταξύ στο προσωρινό Δ.Σ. με το οποίο κατατέθηκε το καταστατικό για την ίδρυση του ΣΑΣΟΕΕ ως Πρόεδρος εμφανίζεται ο Αλέξανδρος Κοντός και μεταξύ των προσωρινών μελών του Δ.Σ. συγκαταλέγεται ο Νίκος Γκίζας της ΑΣΑ-Φ.
Α. Κοντός: Σε δύο μήνες οι εκλογές 
Όπως δήλωσε ο κ. Κοντός: «Ευελπιστούμε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος ώστε να συμμετάσχουν και όσοι δεν το έχουν πράξει, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. 
Εκτιμούμε ότι σε περίπου δύο μήνες θα εκλεγεί Διοικητικό Συμβούλιο, ωστόσο εμείς θα κάνουμε εν τω μεταξύ κινήσεις δε θα μείνουμε άπραγοι».
Σε άλλη ρότα η ομάδα της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ
Διάσπαση με δύο φορείς;
Εν τω μεταξύ, τον δικό τους φορέα που θα βασίζεται σε αμιγώς συνεταιριστικές αρχές θα δημιουργήσουν τα συνεταιριστικά στελέχη που διαφώνησαν οριστικά με την πλευρά Κοντού, όπως είχε επισημάνει και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Προκοβάκης με δημόσια επιστολή του προαναγγέλλοντας εξελίξεις από την προηγούμενη εβδομάδα. 
Στην ίδια ομάδα της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ βρίσκονται μεταξύ άλλων οι κ.κ. Σατολιάς (ΕΑΣ Καλαβρύτων), Κουτσουπιάς (Ένωση Αγρινίου), Ανέστης, Μάρκου (ΚΕΟΣΟΕ) κ.ά. Φαίνεται λοιπόν ότι παρά την αρχική διαφαινόμενη συμπόρευση και «κοινή» πορεία, οι διαφορές των δύο τάσεων ήταν αγεφύρωτες και έτσι βαδίζουμε ολοταχώς προς δύο τριτοβάθμιους φορείς.
Σε δήλωση των στελεχών της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρονται τα εξής:
«Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός νέου ενιαίου κεντρικού φορέα που θα εκπροσωπεί τις συνεταιριστικές οργανώσεις και το σύνολο των παραγωγών της χώρας, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια για πολυδιάσπαση δυνάμεων καθώς ο αγροτικός κόσμος δέχεται πολυμέτωπη επίθεση και τα προβλήματα διαρκώς διογκώνονται, θέσαμε ένα και μόνο προαπαιτούμενο: Να έχει αμιγώς συνεταιριστικό χαρακτήρα.
Και επιμείναμε σ’ αυτό το αξίωμα, σεβόμενοι την ιστορία του Συνεταιριστικού Κινήματος, την προσφορά του και τη δυναμική που αυτό μπορεί να προσδώσει, με βάση τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές και στα πρότυπα των ευρωπαϊκών αντίστοιχων οργανώσεων, στον νέο φορέα και σε ότι αυτός οφείλει να αντικατοπτρίζει.
Δυστυχώς, παρά τις επίπονες προσπάθειές μας, η προαποφασισμένη, όπως οι ίδιες οι εξελίξεις αποδεικνύουν, διάσπαση, δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί. Λυπούμαστε για αυτό. 
Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να παραμείνουμε πιστοί στις ιδέες και τα οράματά μας, στις αρχές και τις αξίες μας. Και να συνεχίσουμε σταθερά στη δημιουργία φορέα Συνεταιριστικού, πέρα και μακριά από αλλότρια συμφέροντα και ξένα προς το Συνεταιριστικό Κίνημα ήθη. 
Η μεθοδευμένη προσπάθεια υπονόμευσης της ίδιας της συνεταιριστικής ιδέας, με χαρακτηριστικά μάλιστα φιλαυτίας, οίησης και αρχομανίας, αυτά δηλαδή που τροφοδοτούν την τόσο καταστροφική για τον τόπο διχόνοια, θα πέσει στο κενό».
ixotisartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Ξεκίνημα με απώλειες…
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 1608449685087591413
item