Άρτα: Λεφτά από δικαιώματα Άρτα: Λεφτά από δικαιώματα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Λεφτά από δικαιώματα

Άρτα: Λεφτά από δικαιώματα

«Θετική εξέλιξη η έγκριση από την Ε.Ε. για καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης
-Κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ για τους παραγωγούς της Άρτας
-Νίκος Γκίζας: Οι βροχές για την Άρτα ήταν «χρυσός»...


«Θετική εξέλιξη αποτελεί για τον παραγωγό, την τοπική οικονομία και συνολικά την τοπική αγορά η έγκριση που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τα κράτη - μέλη για καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης από τις 16 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας Νικόλαος Γκίζας προς την «ΗΧΩ», με αφορμή την ανακοίνωσης από την Κομισιόν που έδωσε το «πράσινο φως» για την δυνατότητα εκταμίευσης -μετά τις 16 Οκτωβρίου- της πρώτης δόσης του 90% της βασικής ενίσχυσης.

Πρόκειται για τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης που ως γνωστό ακόμη και πέρυσι, πρώτο χρόνο εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, είχαν δοθεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου ως προς το 50% περίπου της βασικής ενίσχυσης και μετά από ένα τρίμηνο περίπου είχε γίνει η τελική εκκαθάριση και η αποπληρωμή με την δεύτερη δόση. Για το θέμα ο κ. Γκίζας επεσήμανε:

«Ασφαλώς και αυτές τις εποχές η απόφαση αποτελεί σημαντική εξέλιξη, ενώ από τον περυσινό πρώτο χρόνο εφαρμογής για την ΚΑΠ 2015-2020, είναι γνωστό ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί συνολικά για τους δικαιούχους της Άρτας σε περίπου 10 εκατ. ευρώ».
Στο μεταξύ, η αναγκαιότητα ρευστότητας στον παραγωγικό κόσμο γίνεται εύκολα αντιληπτή και από την αναμονή που υπάρχει ως προς την καταβολή της επιστροφής ειδικού φόρου στα καύσιμα, κάτι για το οποίο ο κ. Γκίζας όταν μεταφέραμε τα ερωτήματα επισήμανε: 
«Πράγματι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, καθότι αναμένεται για τρία (3) χρόνια η επιστροφή ειδικού φόρου για το πετρέλαιο που οι παραγωγοί χρησιμοποιούν στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις, οπότε ελπίζουμε να προηγηθεί η καταβολή του νωρίτερα και από εκείνη της ενιαίας ενίσχυσης (γνωστά ως δικαιώματα)».
«Χρυσάφι» οι βροχές
Αναφορικά με την φετινή χρονιά και την εικόνα έως σήμερα της αναμενόμενης παραγωγής, ο πρόεδρος του ΑΣΑ-Φ, επισήμανε: «Οι βροχοπτώσεις που πέρασαν δυστυχώς σε άλλες περιοχές είχαν μεγάλη ένταση, όμως στην Άρτα αποτιμήθηκαν ως... χρυσός», απαντώντας στο σχετικό ερώτημά μας για το αν και τα πόσο ήταν ευεργετικές. 
Ο κ. Νικόλαος Γκίζας πρόσθεσε ακόμη πως: «Εκείνο που ελπίζουμε και ευχόμαστε είναι να εξακολουθήσει ο καιρός να είναι σύμμαχος, διότι η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ποιότητα».
Εξαιρετικά τα ακτινίδια
Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος του ΑΣΑ-Φ επεσήμανε: «Για τα ακτινίδια είναι γνωστό πως από την εποχή της καρπόδεσης είχε σημειωθεί ακαρπία και προς τούτο είχαν γίνει από την πλευρά μας υπομνήματα και παραστάσεις σε κεντρικό επίπεδο, όμως δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. 
Την ίδια στιγμή όμως η ποιότητα είναι εξαιρετική στη φετινή παραγωγή ακτινιδίων, παρότι οι ποσότητες εμφανίζονται κάπως μειωμένες», ενώ εξήγησε ότι η ακαρπία οφείλεται και αυτό είναι γνωστό στις μειωμένες ημέρες ψύχους τον περυσινό χειμώνα που είναι απαραίτητο για την καλή καρπόδεση των ακτινιδίων.
Καλύτερα από άλλες χρονιές τα εσπεριδοειδή
Ελαφρά μειωμένη είναι και η παραγωγή μανταρινιών και πορτοκαλιών, για διαφορετικό όμως λόγο. 
Όπως επισημάνθηκε την εποχή της ανθοφορίας οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις εμπόδισαν την αυξημένη καρπόδεσή τους, την ίδια στιγμή όμως είναι πολύ καλή, «καλύτερη και από άλλες χρονιές» όπως λέγεται από τους παραγωγούς του νομού, η ποιότητα μανταρινιών και πορτοκαλιών. 
Συγκεκριμένα ο κ. Γκίζας τόνισε: «Ευχόμαστε η καλή ποιότητα να αντισταθμίσει την μειωμένη ποσότητα και να έχουμε καλές τιμές για τον παραγωγό».
Ξεκινούν με πράσινη ελιά
Στο μεταξύ ένα από τα προϊόντα που σύντομα θα αρχίσει η συγκομιδή του είναι η ελιά, για την οποία τις επόμενες ημέρες η αρχή θα γίνει με την πράσινη. Αναφορικά με την ποιότητα της Αρτινής παραγωγής, δεν χρειάζονται σχόλια, καθόσον είναι απολύτως γνωστή ως εξαιρετική. 
Την ίδια στιγμή όμως εκείνο που εξακολουθεί να προβληματίζει τους ελαιοπαραγωγούς -όσο όμως πλέον και τους αρμόδιους και τους επιστημονικούς φορείς- είναι η επαναλαμβανόμενη μειωμένη παραγωγή, όταν μάλιστα στο στάδιο της ανθοφορίας δεν υπάρχουν καθόλου προβλήματα. 
Απεναντίας μάλιστα την εποχή της ανθοφορίας τα δέντρα... λυγίζουν από τον ανθό, και το περίεργο είναι ότι στην συνέχεια δεν γίνεται αντίστοιχη καρπόδεση.
«Αυτό αποτελεί στοιχείο περαιτέρω έρευνας κι όπως γνωρίζουμε ήδη απασχολεί άλλους πιο ειδικούς από μας. 
Δεν έχει ουσιαστικά εντοπιστεί ο λόγος, ο οποίος αναζητείται στο στάδιο εκείνο από την ανθοφορία στην καρπόδεση...», ανέφερε ο κ. Γκίζας, κάτι που μας προβληματίζει όλους και φυσικά τους ελαιοπαραγωγούς του νομού μας, διότι, όπως επιπρόσθετα πληροφορούμαστε υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δέντρα «σπάζουν» τρόπος του λέγειν, από τον ανθό και στο τέλος μπορεί να μην παράξουν ούτε κιλό».

Δύο χρόνια παράταση ως το 2018 για τις άδειες στάβλων
Εντός της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο τροπολογία με την πολυαναμενόμενη από τον κτηνοτροφικό κόσμο παράταση της αδειοδότησης σταβλικών εγκαταστάσεων, έως το τέλος του 2018, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου.
Στις 12 Σεπτεμβρίου έληξε και η τελευταία προθεσμία που είχαν στην διάθεσή τους για τις άδειες των στάβλων οι κτηνοτρόφοι. Στις 12 Σεπτεμβρίου έληξε και η τελευταία προθεσμία που είχαν στην διάθεσή τους για τις άδειες των στάβλων οι κτηνοτρόφοι.
Aπαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε σε σχέση με την προωθούμενη παράταση ότι: «Πρέπει όμως οπωσδήποτε να γίνουν ευκολότερες διαδικασίες για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα», προκειμένου, όπως είπε, «να σταματήσει η ιστορία των διαρκών παρατάσεων».
Ο κ. Αποστόλου σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να φτιάξουμε δύο ή τρεις τύπους κατασκευών που, ουσιαστικά, θα τις προσαρμόσουμε και, με βάση αυτό που κάνουμε με τα διαχειριστικά σχέδια της κτηνοτροφίας, να πάνε όλα πακέτο, για να έχουμε επιτέλους μια τάξη, αλλά κυρίως να μπορούμε να απορροφούμε τους αντίστοιχους κοινοτικούς πόρους και την κτηνοτροφία χωρίς να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα».
ixotisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Λεφτά από δικαιώματα
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 2554810540728551892
Σχόλια
item