Γιάννενα: ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ - «Καμπανάκι» κινδύνου ενόψει… πλειστηριασμών Γιάννενα: ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ - «Καμπανάκι» κινδύνου ενόψει… πλειστηριασμών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ - «Καμπανάκι» κινδύνου ενόψει… πλειστηριασμών

Γιάννενα: ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ - «Καμπανάκι» κινδύνου ενόψει… πλειστηριασμών
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, προς τους δανειολήπτες, καθώς για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, το ενδεχόμενο να χάσει κανείς το σπίτι του, είναι πιο κοντά από ποτέ.

Ήδη, με το άνοιγμα των δικαστηρίων, όλο και περισσότερα ακίνητα αναμένεται να… βγουν στο σφυρί, τη στιγμή, που όσο περνά ο καιρός, αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι κοινοποιήσεις διαταγών πληρωμής με ότι αυτό συνεπάγεται για χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους. 

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή, μίλησε χθες στο Ioannina TV και αρχικά προειδοποίησε τους δανειολήπτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Και αυτό γιατί ακόμη και για μικρό ποσό χρέους, για το οποίο δεν έχουν εμπράγματη εγγύηση, η τράπεζα έχει το δικαίωμα να εκδώσει διαταγή πληρωμής, να εγγράψει προσημείωση υποθήκης στην οικία του δανειολήπτη και να του κάνει ακόμη και κατάσχεση.

Οι δύο βασικές επιλογές των δανειοληπτών προς αποφυγή του πλειστηριασμού είναι ο Νόμος Κατσέλη και ο Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών. 

Ο πρώτος νόμος, αναθεωρήθηκε το περασμένο έτος και τέθηκε σε ισχύ από 1ης.1.2016. Νομικές πηγές χαρακτηρίζουν τις προϋποθέσεις που θέτει προς ένταξη ιδιαίτερα δύσκολες. Και αυτό διότι περιλαμβάνει πιο αυστηρά κριτήρια.

Από την άλλη, ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών προβλέπει ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της δόσης, η τράπεζα αμέσως επικοινωνεί με τον δανειολήπτη προκειμένου να του παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της καθυστέρησης.

Αν η καθυστέρηση ξεπερνά τις 30 ημέρες, εφαρμόζει τα ακόλουθα στάδια κατά τον χειρισμό των δανειοληπτών με οφειλές που παρουσιάζουν καθυστερήσεις, καθώς και σε περιπτώσεις με ενδείξεις πιθανής καθυστέρησης: επικοινωνία με τον δανειολήπτη, συγκέντρωση οικονομικών και άλλων πληροφοριών, αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων, πρόταση των κατάλληλων λύσεων στον δανειολήπτη και διαδικασία εξέτασης ενστάσεων.

Ως κατάλληλη λύση θεωρείται εκείνη που διασφαλίζει τη συμμόρφωση της τράπεζας με τις εποπτικές της υποχρεώσεις, λαμβάνοντας, όμως, παράλληλα υπόψη τη συνολική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

«Οι δανειολήπτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αν και ακόμα δεν έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις στην περιοχή μας. Ωστόσο, είμαστε επιφυλακτικοί μιας και όλα εξαρτώνται και από τις δυνατότητες του εκάστοτε δανειολήπτη, μιας και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι πια πολύ ακριβή υπόθεση» σημείωσε χθες μεταξύ άλλων η κα. Γιογλή.

Αιχμές για την κυβέρνηση
Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, κληθείσα να σχολιάσει την ανταλλαγή επιστολών κυβέρνησης με ευρωπαϊκή ένωση, αναφορικά με το ποιος έδωσε τι, στα ξένα funds, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει την ανάλογη υπευθυνότητα και να πει «ποιος και τι διαπραγματεύτηκε».
Η αλήθεια πάντως είναι ότι η κατάσταση για τον δανειολήπτη δεν αλλάζει και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα όσοι αντιμετωπίζουν τέτοιο ενδεχόμενο πλειστηριασμού: «Δυστυχώς, η ιστορία των ανακοινώσεων επαναλαμβάνεται για ακόμη μια φορά. 

Η κυβέρνηση λέει ότι ήταν προαπαιτούμενο από τους θεσμούς και εκείνοι, οι θεσμοί, με τη σειρά τους λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε τη λύση. 

Επιτέλους, να πάρει η κυβέρνηση υπεύθυνα θέση μιας και οι πολίτες είναι εκείνοι που καθημερινά φτωχοποιούνται και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν το τελευταίο καταφύγιό τους, το σπίτι τους» λέει καταλήγοντας η κα. Γιογλή.

anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ - «Καμπανάκι» κινδύνου ενόψει… πλειστηριασμών
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2734344819505576047
Σχόλια
item