Γιάννενα: Μια «βιτρίνα» για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Γιάννενα: Μια «βιτρίνα» για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

«Παρελθόν» θα αποτελεί σύντομα το εργοτάξιο έξω από το κτίριο της περιφέρειας Ηπείρου, με το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, αλλά και την ανάπλασης, να ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα και με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Ο φετινός χειμώνας θα «βρει» τους Γιαννιώτες να περπατούν σε αντιολισθηρές πλάκες, χωρίς σπασίματα και λακκούβες που κρατούν το νερό, και μετατρέπονται σε «παγίδες» για τους πεζούς αλλά και το διοικητήριο της περιφέρειας με νέα συστήματα ψύξης και θέρμανσης, καθώς και φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη, που θα αποφέρουν μείωση του κόστους για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Το έργο, πιλοτικού και επιδεικτικού χαρακτήρα, υλοποιείται στα πλαίσια του έργου GALETGreece/Albania Energy Tourism») του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα – Αλβανία 2007-2013». 

Ο γενικός σκοπός του προγράμματος είναι η υλοποίηση ώριμων και στοχευμένων έργων που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής. 

Στο έργο GALET αυτό θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής επιδεικτικών έργων περιβαλλοντικής και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και ανοιχτών δημόσιων χώρων, που έχουν ιδιαίτερη τουριστική αξία.

Για το λόγο αυτό, εξάλλου, προβλέπεται να τοποθετηθεί ένα κέντρο ενημέρωσης, που θα πληροφορεί μέσω οθονών τους πολίτες για τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ σε σημείο του εξωτερικού χώρου θα υπάρχει ένα γυάλινο φρεάτιο για την ανάδειξη των γεωτρήσεων. 

Με τον τρόπο αυτό προβάλλονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους πολίτες μέσω των δημόσιων χώρων και ο πεζόδρομος θα αποτελεί έναν τόπο ενημέρωσης-πληροφόρησης.

Για τη θέρμανση και ψύξη του συνόλου του κτηρίου (εκτός της αίθουσας του περιφερειακού Συμβουλίου, όπου υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα κλιματισμού) έχει γίνει εγκατάσταση συστήματος παραγωγής θέρμανσης – ψύξης με αερόψυκτες και υδρόψυκτες αντλίες θερμότητας.

Βασικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος χώρου θα είναι οι λωρίδες πλακόστρωσης και οι λωρίδες πρασίνου, που θα οριοθετούν την κίνηση των πεζών, ενώ θα υπάρχουν και «πεζούλια» γύρω από τα δέντρα, που είτε υπάρχουν είτε θα προστεθούν.

Η ιδέα βασίζεται στη νέα χάραξη της πορείας κίνησης που θα τονίζεται ιδιαίτερα, την επέκταση των χώρων πρασίνου και την προβολή της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, παράλληλα με την αισθητική εναρμόνιση του νέου πεζοδρομίου με τους πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου.

Παράλληλα, στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου κατασκευάστηκε ένα πλήρες δίκτυο για την αυτόματη άρδευση όλων των χώρων πρασίνου. Αρχικά θα φυτευτούν κάποια δέντρα, ενώ πιλοτικά και κάποια φυτά, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιλεγούν τα καταλληλότερα είδη που θα κοσμούν τα παρτέρια, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής.

Αντίστοιχη είναι η ανάπλαση και στην πίσω μεριά του κτιρίου, στον πεζόδρομο της Μελανίδη, ενώ περιμετρικά τοποθετείται οδηγός τυφλών, με μια «παράκαμψη» στην πλευρά της οδού Πυρσινέλλα όπου λειτουργεί ένα περίπτερο. 

Αν και υπάρχει η σχετική αλληλογραφία και συζήτηση για την μετακίνηση του περιπτέρου, όπως προβλεπόταν αρχικά, κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο να ολοκληρωθεί, τουλάχιστον άμεσα.

agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μια «βιτρίνα» για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5040405812785797430
item