Γιάννενα: Η Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία Έχει πλέον Το Δικό Της Μουσείο Ξεχωριστά Εγκαίνια Στα Ιωάννινα [Φωτο-Βίντεο]

Γιάννενα: Η Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία Έχει πλέον Το Δικό Της Μουσείο Ξεχωριστά Εγκαίνια Στα Ιωάννινα [Φωτο-Βίντεο]

Ενα ξεχωριστό απόγευμα ήταν το σημερινό για την πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών ,
τα Ιωάννινα!.



 Με κάθε επισημότητα και παρουσία πλήθους προσωπικοτήτων πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων του Μουσείου Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.

Το μουσείο, που απο σήμερα είναι πλέον ανοιχτό στο κοινό, βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ).

Σκοπός του είναι η διάσωση της γνώσης για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία και η διάχυση της πληροφορίας γύρω από την τεχνολογία της στο ευρύ κοινό.

Πρόκειται για μουσείο θεματικό, αφού πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα  και μουσείο περιφερειακό, αφού εστιάζει κυρίως στην ιστορία της αργυροχοΐας στην περιοχή της Ηπείρου. 

Χρονικά, η έκθεση αναφέρεται κατά βάση στη μεταβυζαντινή περίοδο, από τον 15ο αιώνα και έπειτα, χωρίς ωστόσο να λείπουν και αναφορές στο απώτερο παρελθόν, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ασημικών ανάγεται συχνά σε πολύ παλαιότερες περιόδους.

Οι εκθεσιακοί χώροι αναπτύσσονται στα δύο επίπεδα του προμαχώνα. Στο πρώτο επίπεδο αναπτύσσεται το βασικό μέρος της έκθεσης, που αναφέρεται στην ιστορία και την τεχνολογία της αργυροτεχνίας στην Ήπειρο. 

Ο επισκέπτης, μέσα από ποικίλα εποπτικά μέσα (κείμενα, εποπτικό υλικό, ταινίες τεκμηρίωσης, πολυμεσικές εφαρμογές) ανακαλύπτει παραδοσιακές τεχνικές μορφοποίησης και διακόσμησης αργυρών αντικειμένων, μαθαίνοντας για τα στάδια της κάθε τεχνικής έως τη δημιουργία του τελικού προϊόντος.

Στο δεύτερο επίπεδο παρουσιάζεται η συλλογή έργων ηπειρώτικης αργυροχρυσοχοΐας από το 18ο έως τον 20ό αιώνα. Κομψοτεχνήματα με περίτεχνες λεπτομέρειες, όπως κοσμήματα, όπλα και πολεμική εξάρτυση, ασημικά του σπιτιού και προσωπικά είδη είναι μερικά από τα αντικείμενα της συλλογής.


Αναφορές υπάρχουν και στη σύγχρονη αργυροτεχνία με δείγματα από τη δουλειά αργυροχόων που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων.


Πλήθος προσωπικοτήτων στα εγκαίνια 
Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στις 18.30 το απόγευμα παρουσία του Προέδρου Δημοκρατίας κ.Πρ.Παυλόπουλου.


Στην τελετή χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος.

Η κ.Ολγα Γεροβασίλη εκπροσώπησε την κυβέρνηση ενώ παραβρέθηκαν ,ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κ.Α.Σαμαράς με τη σύζυγό του, ο επικεφαλής του Ποταμιού κ.Στ.Θεοδωράκης, ευρωβουλευτές, βουλευτές κομμάτων., ο Δήμαρχος της πόλης, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.Μάξιμος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων. και άτομα απο τον καλλιτεχνικό χώρο μεταξύ των οποίων και ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης.


Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  τόνισε πως η Ελλάδα είναι πνεύμα και πολιτισμός ενώ εξήρε την τεράστια προσφορά του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς στον πολιτισμό.

Ο κ.Παυλόπουλος ευχήθηκε και οι μελλοντικές διοικήσεις της Τράπεζας να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα, αναφερόμενος στον χαιρετισμό της προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς της κ.Στάικου, που είχε προηγηθεί  καλοσωρίζοντας τους παρευρισκομένους που τίμησαν με την παρουσία τους τα  σημερινά εγκαίνια.

"Η Ηπειρος και τα Ιωάννινα ήταν πάντα ένας χώρος μεγάλης λαικής παράδοσης και τέχνης "επισήμανε χαρακτηριστικά  για το Μουσείο Αργυροτεχνίας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ.Παυλόπουλος στη συνέχεια  παρέθεσε  ένα σύντομο ιστορικό για την Γιαννιώτικη αργυροχοΐα που ξεκινά απο την περίοδο  του Δεσποτάτου της Ηπείρου, με την μεγαλύτερη άνθησή της να παρατηρείται τον 18ο και τον 19ο αιώνα, τότε που οι Γιαννιώτες αργυροτεχνίτες κατέστησαν την πόλη των Ιωαννίνων το σημαντικότερο κέντρο αργυροτεχνίας στα Βαλκάνια.

"Το Μουσείο Αργυροτεχνίας που σήμερα εγκαινιάζουμε, προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στη λαμπερή αλυσίδα του πολιτισμού, την οποία ο Ομιλος Πειραιώς έχει κληροδοτήσει στην Ελλάδα" κατέληξε ο κ.Παυλόπουλος καταχειροκροτούμενος απο τους παρευρισκομένους.


Χαιρετισμούς απηύθυναν η  κυβερνητική εκπρόσωπος κ .Ολγα Γεροβασίλη, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.Μάξιμος και ο Δήμαρχος της πόλης κ.Θ.Μπέγκας.
.


"Στρατηγική επιλογή  της Δημοτικής Αρχής είναι η Ανοιχτή Πόλη, που υποδέχεται τους ανθρώπους που δείχνουν ενδιαφέρον, πόσο μάλλον όταν θέλουν να επενδύσουν στην ανάπτυξη του τόπου μας.


Σε αυτή τη λογική καλωσορίζω το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και την πρόεδρο του κ. Σοφία Στάικου και τους ευχαριστώ για την προσφορά τους στην πόλη μας."σημείωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ.Μπέγκας για να συνεχίσει  υπογραμμίζοντας πως "Η λειτουργία του Μουσείου Αργυροτεχνίας, έρχεται στην καλύτερη χρονικά στιγμή, στο καλύτερο χωρικά σημείο.


Έρχεται σε μια χρονική στιγμή που για πρώτη φορά, έχοντας έναν κοινό στρατηγικό σχεδιασμό με στόχους και χρονοδιαγράμματα και πετυχαίνοντας υποδειγματική συνεργασία και συντονισμό όλοι οι τοπικοί φορείς και οι επαγγελματίες του τόπου, επενδύουμε στον πολιτισμό και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, βλέποντας ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Το Μουσείο έρχεται να συνεισφέρει ουσιαστικά ώστε να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο την τέχνη της Αργυροχοΐας, που συνδέθηκε με την πλούσια παράδοση των Ιωαννίνων και εδώ και χρόνια, εξαιτίας πολλών παραγόντων, φθίνει. "ανέφερε μεταξύ άλλων στον σύντομο  χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ.Θ.Μπέγκας.


Με το πέρας της τελετής των εγκαινίων ακολούθησε ξενάγηση  των επισήμων στους χώρους του Μουσείου.

Εκεί σε έναν επιβλητικό  χώρο  όλοι είχαν την ευκαιρία να δουν και θαυμάσουν απο κοντά το μεγαλείο της Γιαννιώτικης αργυροτεχνίας ...που απο σήμερα απέκτησε τη δική της ξεχωριστή στέγη.


Για τα λαμπρά σημερινά εγκαίνια αναφέρθηκε με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος,ενώ αποφεύγοντας να παρεκκλίνει απο το νόημα της σημερινής ημέρας δεν απάντησε σε καμία ερώτηση δημοσιογράφων  γύρω απο θέματα που αφορούν την επικαιρότητα .






















epirus-tv-news.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Η Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία Έχει πλέον Το Δικό Της Μουσείο Ξεχωριστά Εγκαίνια Στα Ιωάννινα [Φωτο-Βίντεο]
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8287478392383060961
item