«Παράθυρο» από την ΕΚΤ για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης «Παράθυρο» από την ΕΚΤ για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

«Παράθυρο» από την ΕΚΤ για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

«Παράθυρο» από την ΕΚΤ για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης
Μηνιαίες αγορές 80 δις ευρώ ακόμα και μετά από το Μάρτιο του 2017 είναι πολύ πιθανόν ότι θα κάνει η ΕΚΤ, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο Μ. Ντράγκι.
Βασική αιτία για την οποία το «παράθυρο» συνέχισης του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) παραμένει ανοικτό, δεν είναι άλλη από την αναιμική ανάπτυξη- σχεδόν στασιμότητα- της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως αποτυπώνεται, άλλωστε και στα στοιχεία για τον ευρωπληθωρισμό. 
Βασικός στόχος της ΕΚΤ είναι η διαμόρφωση του ευρωπληθωρισμού στα επίπεδα του 2%, κάτι που υποτίθεται ότι αντικατοπτρίζει τη ζήτηση και την κατανάλωση. 
Επί του παρόντος, ο στόχος αυτός είναι μακρινός, αν σκεφτεί κανείς ότι ο ευρωπληθωρισμός κινείται οριακά πάνω από το… μηδέν (0,2%) και είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις επιδόσεις και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Πόσο ενδιαφέρει την Αθήνα αυτή η συζήτηση; Όσο δεν λέγεται, καθώς ούσα εκτός του Προγράμματος, «καίγεται» να παραταθεί όσο γίνεται, έτσι ώστε να προλάβει έστω τις… ουρές. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς η συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα του Χρέους άρα και με την ομαλή τήρηση του τρίτου Μνημονίου.
Πώς θα πιστοποιήσει η ΕΚΤ τη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους; Με δική της Έκθεση κι αυτή ακριβώς η… λεπτομέρεια έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, η Έκθεση της ΕΚΤ όχι μόνο δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αλλά συν τοις άλλοις θα εκπονηθεί σε δεύτερο χρόνο ήτοι αφού τα βρουν ΔΝΤ και Ευρωπαίοι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η ΕΚΤ πρώτα θα περιμένει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαίων- ΔΝΤ για το ελληνικό Χρέος και στη συνέχεια θα εκπονήσει τη δική της Έκθεση, η οποία δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα αλλά θα είναι έγγραφο εσωτερικής χρήσης. 
“Ακόμα δεν υπάρχουν καν μέτρα για το Χρέος προς εξέταση”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι βάσει Κανονισμού η ΕΚΤ δεν μπορεί να ανάψει πράσινο φως για συμμετοχή στο QE αν το Χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Ποιος είναι ο κίνδυνος για την ελληνική πλευρά, αν δεν παραταθεί το QE και επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για «τράβηγμα» της διαπραγμάτευσης και πέραν του Δεκεμβρίου; Πολύ απλά να χάσει το φτηνό χρήμα της ΕΚΤ…

Epirusblog Gr
5 of 5
«Παράθυρο» από την ΕΚΤ για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 8433286015635065156
Σχόλια
item