Γιάννενα: Αναγκαιότητα το Κέντρο Αντιμετώπισης Άνοιας Γιάννενα: Αναγκαιότητα το Κέντρο Αντιμετώπισης Άνοιας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Αναγκαιότητα το Κέντρο Αντιμετώπισης Άνοιας

Γιάννενα: Αναγκαιότητα το Κέντρο Αντιμετώπισης Άνοιας

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από διάφορες μορφές άνοιας, μια ασθένεια που «ακολουθεί» το γήρας και παρουσιάζεται πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.

Πέρα από τους ίδιους τους ασθενείς, η άνοια επηρεάζει τα άμεσα συγγενικά πρόσωπα των ασθενών, που δεν είναι πάντα σε θέση να προσφέρουν την κατάλληλη στήριξη και βοήθεια, καθιστώντας πλέον αναγκαία την ενίσχυση δομών πρόληψης, διάγνωσης, εκπαίδευσης ως προς την αντιμετώπιση αλλά και πολύπλευρη στήριξη.

Η δημιουργία Κέντρου Αντιμετώπισης Άνοιας και Συγγενών Διαταραχών στα Γιάννενα αποτελεί βασική επιδίωξη για την Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (Ε.Ψ.Ε.Π.), αλλά και άλλους φορείς υγείας, όπως οι νευρολογικές κλινικές των νοσοκομείων της πόλης.
Αντίστοιχα Κέντρα, όλα με πρωτοβουλία συγγενών ασθενών, λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο, όπως ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΕΨΕΠ, ψυχίατρος Βαγγέλης Παππάς, σημειώνοντας πως είναι επείγουσα η ανάγκη να υπάρξει μια τέτοια δομή και στην περιοχή μας.
Στόχος είναι να προσφέρονται υπηρεσίες σε επίπεδο πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, αλλά επίσης, να φιλοξενούνται ασθενείς για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και, παράλληλα, να γίνεται εκπαίδευση των συγγενικών προσώπων ως προς την αντιμετώπιση της νόσου και των ασθενών.
Η ανάγκη είναι ενδεικτική από το γεγονός πως πάνω από 250 άτομα τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν σε πρόγραμμα διήμερης εκπαίδευσης, στηριζόμενο στην Παγκόσμια Εταιρία Αντιμετώπισης Άνοιας, που υλοποιήθηκε στην περιοχή από την ΕΨΕΠ και συνεχίζεται από ίδιους πόρους.

Αναγκαία η πρόληψη
«Ελπίδα για θεραπεία της άνοιας αυτή τη στιγμή και για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν υπάρχει από την πλευρά των σκευασμάτων. 
Για τον λόγο αυτό όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να στραφούν στην πρόληψη», τόνισε ο κ. Παππάς, σημειώνοντας πως σε αυτή περιλαμβάνεται η άσκηση και διανοητική ενδυνάμωση, ώστε να καθυστερήσει ή να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer, η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης σε συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και τη Μονάδα Ιατρικής Τεχνολογίας και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποιεί σήμερα δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στον ισόγειο χώρο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στο χώρο θα βρίσκονται ειδικοί επιστήμονες της Ε.Ψ.Ε.Π., οι οποίοι θα ενημερώσουν το κοινό και τους περιθάλποντες για τους παράγοντες κινδύνου και τους τρόπους πρόληψης και φροντίδας της νόσου Alzheimer. 
Ταυτόχρονα, θα εφαρμοστεί δωρεάν τεστ ανίχνευσης προβλημάτων μνήμης και άνοιας σε άτομα άνω των 60 ετών, στο πλαίσιο επιδημιολογικής μελέτης που είναι σε εξέλιξη ενταγμένη στο διασυνοριακό έργο με τίτλο «ALZCARE - Σύστημα Διαχείρισης Άνοιας και Υποστήριξης Ασθενών».
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Αναγκαιότητα το Κέντρο Αντιμετώπισης Άνοιας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8947976218725486615
Σχόλια
item