Γιάννενα: Κόντρα με θύματα τους χρήστες Γιάννενα: Κόντρα με θύματα τους χρήστες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Κόντρα με θύματα τους χρήστες

Γιάννενα: Κόντρα με θύματα τους χρήστες

«Λουκέτο» έβαλε από τις 14 Σεπτεμβρίου το Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ στα Γιάννενα, ένα από τα επτά που λειτουργούσαν σε όλη την Ελλάδα, καθώς έληξαν οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους.

Το Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο λειτουργούσε από το 2013 με έξι άτομα προσωπικό, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε 80 εξυπηρετούμενους. Πρόκειται για άτομα πουπαράλληλα µε το πρόβλημα της χρήσης ουσιών αντιμετωπίζουν και το φάσμα της ψυχικής νόσου, καθώς και τις οικογένειές τους.

Με την παύση λειτουργίας του κάποια άτομα παραπέμφθηκαν σε άλλες δομές υγείας, ένα μέρος γίνεται προσπάθεια να στηριχθεί από τους εργαζόμενους σε άλλες δομές του ΚΕΘΕΑ, ωστόσο είναι αδύνατον να υπάρχει κάλυψη του συνόλου των εξυπηρετούμενων.
Η ανάδειξη του ζητήματος από το ΚΕΘΕΑ, που ζητά την κάλυψη όλων των αναγκών του με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, χωρίς ημερομηνία λήξης, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Υγείας, που από την πλευρά του υποστηρίζει πως μπορούσε το ΚΕΘΕΑ να δώσει λύση και να μην διακοπεί η λειτουργία τους.
«Το ΚΕΘΕΑ αναγκάστηκε, πρώτη φορά στη 30χρονη ιστορία του, να διακόψει την παροχή υπηρεσιών προς τους ανθρώπους που υποστηρίζει. 
Το πλήγμα, μάλιστα, αφορά μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες εξαρτημένων, αυτούς που πάσχουν από διπλή διάγνωση, βρίσκονται, δηλαδή, αντιμέτωποι όχι μόνο με κάποιας μορφής εξάρτηση, αλλά και με ψυχιατρική διαταραχή», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ και προσθέτει ότι από τα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα εξυπηρετήθηκαν περισσότερα από 2.000 άτομα.
Σε ό,τι αφορά το ΚΕΘΕΑ, όπως αναφέρεται, οι ελλείψεις προσωπικού έχουν ξεπεράσει τα 100 άτομα πανελλαδικά, αριθμός στον οποίο δεν υπολογίζονται οι ανάγκες για σταθερή στελέχωση νέων, καινοτόμων μονάδων, όπως τα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα, κάτι που σημαίνει ότι «οι 35 προσλήψεις μόνιμου θεραπευτικού προσωπικού στο ΚΕΘΕΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη, απέχουν πολύ από το να καλύψουν ικανοποιητικά τις ανάγκες του οργανισμού -παλιές και νέες».
Το ΚΕΘΕΑ μπορεί να καλύψει τις άμεσες ανάγκες στελέχωσης και λειτουργίας των επτά ψυχοδιαγνωστικών κέντρων και να διασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας τους, με το συνδυασμό των παρεμβάσεων (προσλήψεις αορίστου χρόνου, συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ και συμβάσεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών), θεωρεί το υπουργείο Υγείας. 
Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η συνέχιση λειτουργίας των υπηρεσιών για άτομα με διπλή διάγνωση είναι κομβικής σημασίας, καθώς οι δομές αυτές καλύπτουν τις ανάγκες μεγάλου αριθμού ατόμων που έχουν πρόβλημα εξάρτησης και ψυχιατρική συνοσηρότητα».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από τις αρχές Ιουνίου, έχει δοθεί από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, έγκριση προσλήψεων προσωπικού αορίστου χρόνου (80 άτομα) με σκοπό τη στελέχωση των δομών απεξάρτησης. 
«Στόχος των προσλήψεων είναι να στηριχθούν οι αποδυναμωμένες, τα τελευταία χρόνια, δημόσιες δομές που δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη και θεραπεία εξαρτημένων ατόμων στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια, προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες που τις έχουν ανάγκη», σημειώνει και κάνει γνωστό πως από τις συγκεκριμένες προσλήψεις, 35 δόθηκαν στο ΚΕΘΕΑ. 
Επιπλέον, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, μέσα στο 2017 θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ, δομές υποστήριξης ατόμων με διπλή διάγνωση.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται, έχει ήδη ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στο ΚΕΘΕΑ να απασχολεί άτομα με δελτίο παροχής υπηρεσιών για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, όπως αυτή. 
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση εφόσον η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ αποτυπώσει και παραδώσει στο υπουργείο τις ανάγκες του φορέα για προσλήψεις προσωπικού που θα αμείβεται με τον παραπάνω τρόπο», καταλήγει η ανακοίνωση.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Κόντρα με θύματα τους χρήστες
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5072322786045751932
Σχόλια
item