Γιάννενα: Παρουσιάστηκε στο Νησί η βραβευμένη αρχιτεκτονική ιδέα της Άννας Βασιλείου Γιάννενα: Παρουσιάστηκε στο Νησί η βραβευμένη αρχιτεκτονική ιδέα της Άννας Βασιλείου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Παρουσιάστηκε στο Νησί η βραβευμένη αρχιτεκτονική ιδέα της Άννας Βασιλείου

Γιάννενα: Παρουσιάστηκε στο Νησί η βραβευμένη αρχιτεκτονική ιδέα της Άννας Βασιλείου

Σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση, η οποία κατέληξε σε μια ουσιαστική συζήτηση ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών μεταξύ των συμμετεχόντων, η Γιαννιώτισσα Αρχιτέκτονας Μηχανικός Α.Π.Θ., Άννα Βασιλείου, παρουσίασε τη Διπλωματική της Εργασία με τίτλο: 

“Αμφίπλευρες αφηγήσεις εντός ορίου στο Νησί των Ιωαννίνων”, η οποία της χάρισε τη διάκριση στο Διεθνή Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής Mediterranean Mimar Sinan Prize 2016. 

Η εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στον Συνεδριακό χώρο της Ιεράς Μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Νησί.

Ένας βράχος που λειτουργεί ως όριο ανάμεσα στο παραλίμνιο μέτωπο και την ενδοχώρα του Νησιού είναι η επιλεγμένη τοποθεσία της μελέτης της Άννας Βασιλείου και η ιδέα της είναι η δημιουργία ενός κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που ακολουθεί την τομή του βράχου, έτσι ώστε να βρίσκεται πάντοτε σε υποχώρηση ή σε συνέχεια ως προς αυτόν.

Κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη της εκδήλωσης Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, προανήγγειλε κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους νέους επιστήμονες. 

Όπως σημείωσε οι συνθήκες της κρίσης οδηγούν σε φυγή στο εξωτερικό τους νέους επιστήμονες κι αυτό είναι μια «αιμορραγία» που αφορά στο ίδιο το μέλλον αυτής της χώρας. 

«Ο οποιοσδήποτε Δήμος, δεν μπορεί να ανασχέσει αυτό το οικονομικοκοινωνικό φαινόμενο από μόνος του. Αυτό που θέλουμε όμως ως Δήμος Ιωαννιτών, είναι να πούμε ότι είμαστε εδώ. Είμαστε ανοιχτοί και διαθέσιμοι. 

Να δώσουμε βήμα στους νέους επιστήμονες. Να στηρίξουμε την προσπάθεια τους. Θέλουμε να γνωρίσουμε τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους. 

Να δούμε μαζί ποιες και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε και παράλληλα θέλουμε η κοινωνία «να ζυμωθεί» με τις επιστημονικές προτάσεις για μια σύγχρονη πόλη», είπε ο Δήμαρχος.

Με αφορμή την εκδήλωση που αφορούσε στην Άννα Βασιλείου απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση, «προς όλους τους νέους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες που δεν τους έχουμε γνωρίσει και ίσως και με δική μας παράληψη δεν έχουμε πληροφορηθεί για τη δουλειά τους. 

Τους προτρέπω να πάρουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία και να έρθουν σε μας να συζητήσουμε την ιδέα τους. Το λέω με κάθε ειλικρίνεια και με όλη μου την καρδιά. Να μην ντραπούν, να μη φοβηθούν να το κάνουν».

Αναφερόμενος στο Νησί ο κ. Μπέγκας είπε πως πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι νησιώτες πρέπει να πιστέψουν στην ανάγκη για αισθητική αναβάθμιση και αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, τόνισε πως σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί από κοινού με τη Δημοτική Αρχή αποφάσεις η εφαρμογή των οποίων καθυστερεί «όχι με δική μας υπαιτιότητα», όπως σημείωσε και κατέληξε λέγοντας πως «δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση. 

Ως Δημοτική Αρχή αποφασίσαμε ότι πλέον θα προχωρήσουμε άμεσα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αλλά είναι σημαντικό να είμαστε μαζί, χέρι- χέρι με τους νησιώτες σε αυτό».

Για τη δουλεία της Άννας Βασιλείου μίλησαν ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός Χρήστος Παπαβρανούσης, πρόεδρος του ΤΕΕ παραρτήματος Ηπείρου, ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άγγελος Παπαγεωργίου και η κ. Αλέκα Αλεξοπούλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια-Διευθύντρια του Α’ Τομέα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Εικαστικών Τεχνών στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ που ήταν και η επιβλέπουσα της εργασίας.

«Αυτό που πέτυχε η νέα συνάδελφος είναι να καταδείξει ότι οι ιδέες και οι προσεγγίσεις των νέων ανθρώπων φανερώνουν ζωντάνια, ενθουσιασμό και ταυτόχρονα ορθολογισμό και γνώσεις που θα πρέπει να μας κάνουν αισιόδοξους. 

Εμένα πάντως με κάνουν και γι’ αυτό την ευχαριστώ πολύ», είπε ο κ. Παπαβρανούσης.Για τη «δημιουργική … αυθάδεια των νέων ανθρώπων που προχωράει τα πράγματα μπροστά», μίλησε ο κ. Παπαγεωργίου.

Η κ. Αλεξοπούλου μιλώντας για την αρχιτεκτονική τόνισε πως «παράγουμε άξιους αρχιτέκτονες και είναι ένα δυναμικό που πρέπει να αξιοποιήσουμε», ενώ περιγράφοντας τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής μελέτης της Άννας Βασιλείου που οδήγησαν στη βράβευση της, είπε –μεταξύ άλλων- πως «δούλεψε με το τοπίο και αξιοποίησε τη μορφολογία του εδάφους με τρόπο που σέβεται και αναδεικνύει το περιβάλλον».

epirusgate.blogspot.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Παρουσιάστηκε στο Νησί η βραβευμένη αρχιτεκτονική ιδέα της Άννας Βασιλείου
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6134948422985989296
Σχόλια
item