Γιάννενα: Όλο και λιγότεροι στον Κατσικά Γιάννενα: Όλο και λιγότεροι στον Κατσικά | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Όλο και λιγότεροι στον Κατσικά


Γιάννενα: Όλο και λιγότεροι στον Κατσικά

Εν μέρει αποτέλεσμα φαίνεται να είχε η προ ολίγων ημερών κινητοποίηση των προσφύγων που διαβιούν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά, καθώς άρχισαν να υλοποιούνται οι δεσμεύσεις για μετεγκατάσταση σε στεγασμένους χώρους.

Νωρίς προχθές το απόγευμα, από τον καταυλισμό του Κατσικά αποχώρησαν 51 συνολικά πρόσφυγες, οι οποίοι με φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο με προορισμό τα Γρεβενά. 

Με δάκρυα στα μάτια και αποχαιρετώντας συγγενείς, φίλους και εθελοντές, οι οικογένειες των προσφύγων, πολλοί εκ των οποίων αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, αναχώρησαν για να εγκατασταθούν σε ένα από τα έξι ξενοδοχεία που μίσθωσε στα μέσα Αυγούστου η Ύπατη Αρμοστεία, προκειμένου να στεγάσει πρόσφυγες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών θα μεταφερθεί σε άλλη ξενοδοχειακή μονάδα μία ακόμη ομάδα 50 περίπου ατόμων.


Τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες βρίσκονται στον ορεινό όγκο των Γρεβενών, σύμφωνα με πληροφορίες, και συγκεκριμένα σε Λάβδα, Πανόραμα, Πολυνέρι, Αλατόπετρα, Σαμαρίνα και εντός των Γρεβενών.
Πέρα, βέβαια, από την κινητοποίηση, το ρόλο τους έπαιξαν και οι συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό του Κατσικά τις τελευταίες ημέρες. Παρά τις εργασίες που είχαν γίνει στη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της συνεχούς και κατά διαστήματα ραγδαίας βροχόπτωσης το Κέντρο Φιλοξενίας έχει πνιγεί στα βροχόνερα. 
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους πρόσφυγες που εξακολουθούν να μένουν σε αντίσκηνα, ενώ κάτω από αντίξοες συνθήκες γίνεται και το έργο των υπαλλήλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των μελών των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Η μεταφορά και των υπολοίπων προσφύγων σε στεγασμένες δομές δεν πρέπει να είναι ένα σενάριο που μπορεί να αποκλειστεί, με δεδομένο πως είναι καταπονημένοι από την επί μακρώ παραμονή τους σε δύσκολες συνθήκες, κάτι που οδηγεί συχνά σε προστριβές και εντάσεις. 
Ένα ακόμη επεισόδιο υπήρξε χθες το πρωί, με τη μήνι των προσφύγων να δέχονται και μέλη των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον Κατσικά.
Το αν οδηγούμαστε σε κλείσιμο του Κέντρου Φιλοξενίας του Κατσικά, όπου πλέον παραμένουν περίπου 500 πρόσφυγες σήμερα, είναι κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα. 
Το πιθανότερο σενάριο είναι να αδειάσει κατά την περίοδο του χειμώνα και να ενεργοποιηθεί εκ νέου μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, αν και εφόσον συνεχιστούν να φτάνουν πρόσφυγες στη χώρα μας και δεν προχωρήσει η ανάπτυξη νέων δομών σε άλλα σημεία της χώρας.
Η προσπάθεια του συντονιστή του Κέντρου Φιλοξενίας Κατσικά Φίλιππου Φίλιου, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, είναι να μετεγκατασταθεί ένας αριθμός 200 περίπου προσφύγων συνολικά σε ξενοδοχεία, και παράλληλα να υπάρχει και σταδιακή μεταφορά προσφύγων στο νέο Κέντρο Φιλοξενίας που θα δημιουργηθεί στην πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη».
Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών και θα γίνει προσπάθεια να τρέξουν με γρήγορο ρυθμό. 
Μάλιστα, φέρεται να έχει εκφραστεί επιθυμία και από κάποιους πρόσφυγες να βοηθήσουν, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και προσωπικό από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. 
Στόχος είναι, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες στα τρία κεντρικά κτίρια, να γίνεται μεταφορά οικογενειών προσφύγων τμηματικά, ανάλογα με τον χρόνο ολοκλήρωσης των άλλων οικημάτων.

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΕ ΔΟΛΙΑΝΑ ΚΑΙ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ
Την ίδια ώρα, σε μια ξαφνική κινητοποίηση προχώρησαν οι πρόσφυγες που διαμένουν στα Κέντρα Φιλοξενίας σε Δολιανά και Τσεπέλοβο, αν και οι συνθήκες διαβίωσής τους δεν έχουν καμία σχέση με αυτές στον Κατσικά, καθώς δεν βρίσκονται εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα.
Ομάδες προσφύγων προχώρησαν σε αποκλεισμό των δρόμων έξω από τα Κέντρα Φιλοξενίας, ωστόσο αποχώρησαν στη συνέχεια λόγω της βροχής αλλά και διαβεβαιώσεων από την αστυνομία πως θα διαβιβάσουν τα αιτήματά τους στους αρμόδιους. 
Στα Δολιανά η διαμαρτυρία αφορούσε κυρίως στην ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού, ενώ στο Τσεπέλοβο το αίτημα ήταν η μεταφορά τους κοντά στην πόλη. 
Απορίες προκάλεσε, πάντως, η διατύπωση γραπτών αιτημάτων στα ελληνικά, ενώ σε χαρτιά αναγραφόταν και το ότι υπάρχει κρούσμα φυματίωσης.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Όλο και λιγότεροι στον Κατσικά
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6095775637138313395
Σχόλια
item