Γιάννενα: ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ - «Πλέγμα» για την προστασία του οικοσυστήματος Γιάννενα: ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ - «Πλέγμα» για την προστασία του οικοσυστήματος | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ - «Πλέγμα» για την προστασία του οικοσυστήματοςΓιάννενα: ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ - «Πλέγμα» για την προστασία του οικοσυστήματος
Τέθηκαν οι προτεραιότητες της Ομάδας Εργασίας για την αποκατάσταση της λίμνης – Βαρύτητα στην ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων, στον περιορισμό της επιβάρυνσης από τις αποστραγγιστικές τάφρους και στη διαχείριση των πτηνοκτηνοτροφικών αποβλήτων

Έχοντας θέσει τις άμεσες προτεραιότητές της για την προστασία και αποκατάσταση της Λίμνης Παμβώτιδας, η Ομάδα Εργασίας, που έχει συγκροτηθεί εδώ και μικρό χρονικό διάστημα, συνεχίζει τη σημαντική προσπάθεια που έχει επωμιστεί, ώστε να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος προστασίας του οικοσυστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό η Ομάδα Εργασίας, που χθες πραγματοποίησε τη δεύτερη συνεδρίασή της στην Περιφέρεια Ηπείρου, στοχεύει στην ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων στο Δήμο Ιωαννιτών, στον περιορισμό της επιβάρυνσης με ρύπους από τις αποστραγγιστικές τάφρους και στη διαχείριση των πτηνοκτηνοτροφικών αποβλήτων.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, Πέτρος Τσουμάνης, σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης των μελών της Ομάδας,  εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα βοηθήσουν στο να αποφευχθεί μεγαλύτερη ρύπανση στη λίμνη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσουμάνης, αναφέρθηκε με έμφαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων, η οποία, όπως είπε, συμπεριλαμβάνει την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου σε νέες περιοχές και τον συστηματικό έλεγχο στο υφιστάμενο δίκτυο.

Ένα δεύτερο αντικείμενο προτεραιότητας είναι η επιβάρυνση που προκαλείται από τα όμβρια ύδατα του αστικού ιστού και από παράνομες συνδέσεις αποχετεύσεων.

Έτσι αποφασίστηκε να προωθηθεί το σχέδιο απομόνωσης των υδάτινων αποδεκτών με την δημιουργία των λιμνοδεξαμενών που μπορεί να επιφέρουν μείωση του εισερχόμενου ρυπαντικού φορτίου.

Ακόμη στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η προηγούμενη απόφαση για τον έλεγχο και τη διαχείριση των πτηνοκτηνοτροφικών αποβλήτων, με την κατασκευή ενός εργοστασίου λιπασματοποίησης για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων, σε αγροτικές καλλιέργειες.

«Το ζήτημα δεν είναι να προκαλέσουμε πρόβλημα σε επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και μονάδες που ήδη λειτουργούν, αλλά να δούμε με ποιον τρόπο γίνεται η καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων. 

Θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση με εκπροσώπους των επιχειρήσεων έτσι ώστε να αυξήσουμε τη δυναμικότητα της κομποστοποίησης και να αναζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσα από το πακέτο Γιούνκερ, το πρόγραμμα Life κ.α.», τόνισε ο κ. Τσουμάνης.

Η υλοποίηση των δράσεων
Ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που προέκυψαν για την Ομάδα Εργασίας, έχει να κάνει με το ότι απαιτείται η επικαιροποίηση των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων στη λίμνη, έτσι ώστε πραγματικά να επιτευχθούν όλες οι προτεινόμενες δράσεις και να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο συντομότερο χρόνο.

Έτσι, αποφασίστηκε να προωθηθεί ένα μοντέλο προσομοίωσης, που θα βασίζεται σε επικαιροποιημένες μετρήσεις και που θα δίνει τη δυνατότητα να προβλέπεται η μελλοντική συμπεριφορά της λίμνης, άρα και οι προτεινόμενες διαχειριστικές δράσεις.

Μάλιστα, από την πλευρά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που εκπροσωπήθηκε από τον Αναπληρωτή Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη κατατέθηκαν και διάφορες προτάσεις όπως η εξέταση της δυνατότητας παροχέτευσης του νερού από το φράγμα του Περάματος, όχι όμως από την επάνω πλευρά, αλλά από τον πυθμένα, ώστε σταδιακά να απομακρύνεται και ίζημα.

Απαραίτητο στοιχείο πάντως είναι η επικαιροποίηση των μετρήσεων, έτσι ώστε το μοντέλο προσομοίωσης να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες.
Στο προσκήνιο το Π.Δ.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε πως στην αρχή της χθεσινής σύσκεψης της Ομάδας Εργασίας και σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις, για το προσχέδιο που έχει αποσταλεί στους τοπικούς φορείς από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό έρχονται σε πλήρη αντίθεση και αντιδιαστολή με το σύνολο σχεδόν των προτάσεων, για τις οποίες είχε ολοκληρωθεί η διαβούλευση, χωρίς ενστάσεις και αντιρρήσεις από το σύνολο των τοπικών φορέων.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διατυπώθηκαν ξεκάθαρες απόψεις, ότι εφόσον προωθηθούν εκ νέου αλλαγές στα ήδη συμφωνηθέντα, εισάγοντας τη διαδικασία του Π.Δ. της λίμνης σε μία νέα φάση διαβούλευσης, θα εκδηλωθούν ισχυρές αντιδράσεις σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ - «Πλέγμα» για την προστασία του οικοσυστήματος
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1066641584302745543
Σχόλια
item