Μνημόσυνο στη Μνήμη των Πεσόντων Ηρώων του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ

Μνημόσυνο στη Μνήμη των Πεσόντων Ηρώων του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ
Tην Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2016 τελέστηκε στις νήσους Οθωνούς, οι οποίες βρίσκονται βορείως της νήσου Κέρκυρας, το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων του Υποβρυχίου (Υ/Β) ΠΡΩΤΕΥΣ.

Στην τελετή κατέθεσε στεφάνι  ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Κερκύρας, Αντιπλοίαρχος Θεόδωρος Γραμμένος ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη ΠΝ.
dsc06531
Την 29η Δεκεμβρίου 1940, το Υποβρύχιο ΠΡΩΤΕΥΣ εκτελώντας περιπολία στην Αδριατική Θάλασσα, στις προσβάσεις του λιμένος της Αυλώνας, εντόπισε εχθρική νηοπομπή, αποτελούμενη από τα ιταλικά Μεταγωγικά πλοία SARDEGNA, ITALIA και PIEMONTE, τα οποία συνοδεύονταν από το ιταλικό Τορπιλοβόλο ANTARES.
Η νηοπομπή είχε αποπλεύσει από την Αυλώνα της Αλβανίας, με τελικό προορισμό το Μπρίντιζι της Ιταλίας. Το Υ/Β με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Μ.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΝΤΗ, επιτέθηκε με τορπίλες εναντίον της νηοπομπής καταφέρνοντας να βυθίσει το οπλιταγωγό SARDEGNA.
Μετά την εξαπόλυση των τορπιλών του, έχασε το καταδυτικό του βάθος, με αποτέλεσμα να ανέλθει στην επιφάνεια και να εμβολισθεί από το Τορπιλοβόλο ANTARES.
dsc06547
Το ΠΡΩΤΕΥΣ βυθίσθηκε αύτανδρο παίρνοντας μαζί του στον υγρό του τάφο τα 48 μέλη του πληρώματος.  
Ήταν το πρώτο Ελληνικό Υ/Β που απωλέσθη κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και η απώλειά του αποτέλεσε σημείο αναφοράς του Ναυτικού μας αγώνα έναντι του Ναζισμού και του Φασισμού.
veteranos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Μνημόσυνο στη Μνήμη των Πεσόντων Ηρώων του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4732166309957229039
item