Άρτα: Πώς διαγράφεται το μέλλον του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ; Άρτα: Πώς διαγράφεται το μέλλον του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ; | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Πώς διαγράφεται το μέλλον του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ;

Άρτα: Πώς διαγράφεται το μέλλον του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ;
Ζητούμενο η αναβάθμιση... 
Υπάρχει η θέληση για ουσιαστικό διάλογο, απ' τους αρμόδιους του ΤΕΙ Ηπείρου, δηλώνει στην "Γ" ο αντιπρόεδρος Αναστάσιος Τσίνας...   
Στην εποχή της κρίσης, ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ Ηπείρου, έχει μειωθεί κατά 75% και λειτουργεί με το 25% του προϋπολογισμού του 2010, ενώ απ' την άλλη πλευρά, μεγάλη ικανοποίηση δίνει στους διοικούντες το ίδρυμα, το γεγονός πως συμπληρώθηκαν όλες οι θέσεις που είχαν ζητηθεί για τους επιτυχόντες του 2016-17. 
Το σύνολο των εισακτέων ανέρχεται στους 1450 στο ΤΕΙ Ηπείρου συνολικά και στους 526 στην Άρτα.
Την μεγαλύτερη άνοδο στις βάσεις παρουσιάζει το τμήμα των τεχνολόγων γεωπόνων στα +3151 μόρια. 
Δικαιολογείται η άνοδος αυτή, καθώς υπάρχει μια σαφής τάση προς ενίσχυση των επαγγελμάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, αλλά σαφώς και επηρέασε την άνοδο αυτή, η εξελικτική πορεία των βάσεων.
Την σημαντικότερη πτώση είχε το τμήμα της προσχολικής αγωγής στα -3700 μόρια, (κάτι που κρίνεται λογικό αν λάβουμε υπόψιν μας την καθίζηση των παιδαγωγικών τμημάτων) και το τμήμα της διοίκησης επιχειρήσεων στα -3832 μόρια.
Στην Άρτα λειτουργούν τρία τμήματα: των Τεχνολόγων Γεωπόνων, των Μηχανικών Πληροφορικής και το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα.
•Το λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής είναι ένα τμήμα με σημαντική ελκυστικότητα, που παιδιά από όλη την Ελλάδα το βάζουν πρώτο, καθότι είναι το μόνο στο είδος του και συναγωνίζεται στην ελκυστικότητα το τμήμα της λογοθεραπείας των Ιωαννίνων.
•Το τμήμα των μηχανικών πληροφορικής αποτελεί ένα τμήμα που βρίσκεται στην αιχμή της εποχής, φιλοξενεί ερευνητικά προγράμματα καθώς επίσης και μεταπτυχιακά.
•Μεγάλη ζήτηση έχει και η σχολή των τεχνολόγων γεωπόνων καθώς δίνει μεγάλες προοπτικές ως εργασία, αν λάβουμε υπόψη πως ο πρωτογενής τομέας θεωρείται ως ένας από τους πυλώνες που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και στην απαλοιφή της κρίσης.
Έχει παρατηρηθεί επίσης, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας, πως η κρίση έχει επηρεάσει αρκετά τους φοιτητές και κατ' επέκταση τους φοιτητές της Άρτας... 
Πολλοί είναι εκείνοι που γράφονται αλλά ένεκα των οικονομικών δυσκολιών των οικογενειών τους δεν έρχονται να σπουδάσουν. 
Μεγάλη προτίμηση στα ΤΕΙ της ΗΠΕΙΡΟΥ, δείχνουν τα παιδιά της δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου. Το ελπιδοφόρο μήνυμα, είναι πως τα παιδιά που σπουδάζουν πλέον είναι απόλυτα συνειδητοποιημένα και το θέλουν ουσιαστικά. 
Αυτό φαίνεται από τις παρακολουθήσεις των μαθημάτων και την απόδοση των φοιτητών στα πρώτα χρόνια της φοίτησης τους. Εν συγκρίσει με το παρελθόν είναι ένα μεγάλο υπερ, ακόμα και αν η φοίτηση γίνεται εν μέσω μιας βαθειάς οικονομικής κρίσης.
Σε πολλά πράγματα το ΤΕΙ χρειάστηκε να κάνει οικονομία και σε κάποια πράγματα να απευθύνεται στις τοπικές επιχειρήσεις, ζητώντας ουσιαστικά να παρέχουν υπηρεσίες αν όχι στο κόστος, με ελάχιστο κέρδος. 
Το θετικό είναι ότι όλες οι τοπικές επιχειρήσεις, όπου και αν έχει απευθυνθεί το ΤΕΙ δεν αρνήθηκαν ποτέ την όποια βοήθεια. 
tsinas-tei-66-a
Η τοπική κοινωνία στηρίζει το ΤΕΙ σε όλες τις δράσεις του. 
Ο κ. Αναστάσιος Τσίνας επισήμανε ακόμη πως όλες οι αρχές είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε περιφερειακό βοήθούν το ΤΕΙ γιατί το βλέπουν όχι μόνο ως μία προσοδοφόρο πηγή αλλά και γιατί εκτιμούν την δουλειά που γίνεται σε αυτό.
Στην αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ από πενταμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων προέκυψαν θετικά συμπεράσματα. 
Ειδικότερα διαπιστώθηκε πως το ΤΕΙ Ηπείρου αποτελεί ένα καλά οργανωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον, με ακαδημαϊκό προσωπικό αφοσιωμένο στην αποστολή του... 
Παρουσιάζει πλούσιο ερευνητικό έργο σημαντικό μέρος του οποίου απολαμβάνει ευρείας επιστημονικής αναγνώρισης και πως έχει ζωτικό ρόλο για την οικονομία της Ηπείρου μέσω των συνεργείων που έχει αναπτύξει με παραγωγικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας.
Οι ιθύνοντες του ΤΕΙ είναι πρόθυμοι να συζητήσουν εκ νέου, με εμπεριστατωμένες προτάσεις προκειμένου να βρεθεί μία λύση για να υπάρξουν βελτιώσεις στο ΤΕΙ.  
Η συζήτηση επιδέχεται διάλογο ουσιαστικό μεταξύ όλων των υπευθύνων και όχι αποσπασματική ''κουβέντα'' όπως είχε γίνει με το σχέδιο ''Αθηνά''. Απαιτείται να τεθούν επί τάπητος όλες οι προτάσεις και να βρει το ΤΕΙ την θέση που του ταιριάζει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ρεπορτάζ:
ΓΩΓΩ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ
gnomiartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Πώς διαγράφεται το μέλλον του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ;
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 4217987097632595506
Σχόλια
item