Γιάννενα: Λαμπρά εγκαίνια σήμερα το απόγευμα για το Μουσείο Αργυροτεχνίας

Γιάννενα: Λαμπρά εγκαίνια σήμερα το απόγευμα για το Μουσείο Αργυροτεχνίας
Τίποτε δε θυμίζει πλέον την εικόνα εγκατάλειψης που αντίκριζε κανείς μέχρι πριν μερικά χρόνια στον κάτω χώρο του Ιτς Καλέ, γνωστό κι ως «καμάρες»! 
Ένα μεγάλο τμήμα του ζωντανεύει ξανά, καθώς το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο για να δημιουργήσει ένα νέο θεματικό Μουσείο, αφιερωμένο στην παλιά καλή Γιαννιώτικη τέχνη της Ασημουργίας.
Το Μουσείο είναι πλέον έτοιμο κι σήμερα θα εγκαινιαστεί σε μία λαμπρή εκδήλωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία κυβερνητικών στελεχών, πρώην πρωθυπουργών και υπουργών, βουλευτών απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και γνωστών δημοσιογράφων!
Στολίδι για την Ήπειρο
Πραγματικό στολίδι όχι μόνο για το Κάστρο αλλά γενικότερα για τα Γιάννενα και ολόκληρη την Ήπειρο είναι το νέο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Ομίλου Πειραιώς. 
Οι εικόνες από το εξωτερικό του ολοκληρωμένου πια κτιρίου προκαλούν τον θαυμασμό όσων τις αντικρίζουν και είναι σίγουρο ότι αντίστοιχες εντυπώσεις θα αποκομίζει κανείς και από το εσωτερικό του.
Στο ισόγειο του Μουσείου θα υπάρχει μια έκθεση αφιερωμένη στην τεχνολογία της Αργυροτεχνίας, ενώ στον επάνω όροφο θα εκτίθεται η συλλογή αργυρών αντικειμένων και θα υπάρχει και αναφορά στη σύγχρονη αργυροτεχνία. 
Στον εκθεσιακό του χώρο θα παρουσιάζονται και δείγματα δουλειάς των Γιαννιωτών αργυροχόων, στα εργαστήρια των οποίων θα παραπέμπονται οι επισκέπτες, ενώ η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων θα φιλοξενεί κατά καιρούς ποικίλες εκδηλώσεις.
Πολλοί επισκέπτες
Όπως και να ‘χει, το νέο Μουσείο Αργυροτεχνίας αναμένεται να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, βελτιώνοντας αισθητά το τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν των Ιωαννίνων, όπως εξάλλου συνέβη και με τα υπόλοιπα Μουσεία που εντάσσονται στο ήδη εκτεταμένο Δίκτυο Θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. 
Το νέο Μουσείο στο Ιτς Καλέ αποτελεί το 9ο στη σειρά του Δικτύου και στην περίπτωσή του τα πάντα είναι ταιριαστά. Το αντικείμενό του συνδυάζεται με την ίδια την πόλη και αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας της, αλλά και του πλούτου της στο διάβα του χρόνου.
Με σφραγίδα Σ. Στάϊκου
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα και το Μουσείο Μαστίχας στη Χίο είναι τα δύο νεότερα μέλη του Δικτύου, το οποίο παρουσιάζει μια ικανοποιητική διασπορά, τόσο γεωγραφική όσο και θεματική σε όλη την ελληνική επικράτεια. 
Το Δίκτυο φέρει, αναμφίβολα, την προσωπική σφραγίδα της κ. Σοφίας Στάικου, που από την θέση της Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσει ένα σύνθετο έργο που συνδυάζει τοπικές κοινωνίες, οικονομικές δραστηριότητες, ιστορία και πολιτισμό. 
Τα μουσεία που είναι ενταγμένα στο Δίκτυο του ΠΙΟΠ αποτελούν πρότυπα για τη μέθοδο δημιουργίας μουσείων και για τον τρόπο της μουσειογραφικής εκφοράς τους και προβάλλουν σε κάθε περίπτωση τον ειδικό χαρακτήρα της παραγωγής της περιοχής όπου βρίσκονται.
Επίσημα εγκαίνια
Με κάθε επισημότητα θα γίνουν λοιπόν σήμερα το απόγευμα (6 μ.μ.) τα εγκαίνια του Μουσείου Αργυροτεχνίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. 
Το «παρών» στην τελετή θα δώσει πρωτόγνωρος αριθμός πολιτικών στελεχών, εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων.
Μεταξύ άλλων, θα παραβρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, οι πρώην υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Ασημακοπούλου, Κώστας Γκιουλέκας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Σταύρος Θεοδωράκης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των αθηναϊκών ΜΜΕ κ.α..
proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Λαμπρά εγκαίνια σήμερα το απόγευμα για το Μουσείο Αργυροτεχνίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5668692192851203030
item