Γιάννενα: «Όχημα» εξωστρέφειας η αγωνία για το μέλλον Γιάννενα: «Όχημα» εξωστρέφειας η αγωνία για το μέλλον | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Όχημα» εξωστρέφειας η αγωνία για το μέλλον

Γιάννενα: «Όχημα» εξωστρέφειας η αγωνία για το μέλλον

Η διεθνοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, ταυτόχρονα όμως και της προσπάθειας να ενταχθούν τα χρηστήρια ελάσματα στον κατάλογο της Unesco είναι το θετικότερο αποτέλεσμα απ’ όσα προέκυψαν μετά την επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης την περασμένη Παρασκευή.

Οι ενεπίγραφες πινακίδες, με τα αιτήματα και τις ερωτήσεις των ανθρώπων που απευθύνονταν στην αρχαιότητα στο Μαντείο της Δωδώνης αποτελούν το «όχημα» για την περίοδο της εξωστρέφειας του αρχαιολογικού χώρου, που καθίσταται μετά και τις εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης σε ένα χώρο προορισμού και συνολικής ανάπτυξης της περιοχής.


Το επόμενο βήμα ωστόσο είναι η δρομολόγηση της υποψηφιότητας της κατηγορίας των ελασμάτων αυτών, ως ένα ενιαίο μνημείο της Unesco.


Η προοπτική αυτή φαίνεται σήμερα περισσότερο εφικτή και πιθανή από ποτέ, κάτι που επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια της επιστημονικής συνάντησης στην Αθήνα, παρουσία δεκάδων αρχαιολόγων – επιστημόνων από ολόκληρο τον πλανήτη.


Ενισχυτικά προς την διαδικασία της υποψηφιότητας λειτουργεί και η παρουσίαση ενός δίτομου έργου της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, που είναι αφιερωμένο στα ελάσματα της Δωδώνης όπου 4.000 πινακίδες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.


«Είναι μία δημοσιοποίηση που τάραξε τα επιστημονικά δεδομένα και αποτέλεσε μία καλή αφορμή να μιλήσουν όλοι στη συνάντηση ώστε να προχωρήσει η μελέτη και η έρευνα για τα ελάσματα και γενικότερα για την αρχαία Δωδώνη», τόνισε ο έφορος αρχαιοτήτων Κ. Σουέρεφ.
Προσκλήσεις από μουσεία του εξωτερικούΜία δεύτερη σημαντική παράμετρος που ενισχύει την παραπάνω προσπάθεια και επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος είναι και οι προσκλήσεις προς το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων που διαθέτει στις συλλογές του 3.000 περίπου τέτοια ελάσματα, να διαθέσει μέρος τους, για τη διενέργεια εκθέσεων σε μουσεία του εξωτερικού.

Ήδη, έχουν υποβληθεί αιτήματα από κορυφαία αρχαιολογικά μουσεία της Ευρώπης, της Αμερικής και του Καναδά, αλλά και της Αυστραλίας. 


Παράλληλα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων εξετάζει μακροπρόθεσμα την προοπτική δημιουργίας μίας ξεχωριστής αίθουσας αφιερωμένης στα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης.
Η ιστορία των συναισθημάτωνΛόγω των περιορισμών που τίθενται από τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του Μουσείου από το ΕΣΠΑ η προοπτική αυτή μεσοπρόθεσμα μπορεί να αντικατασταθεί από τη δημιουργία περιοδικών εκθέσεων με συγκεκριμένη θεματολογία.

«Αυτό που συζητήθηκε και έδωσε ώθηση στα θέματα της Δωδώνης είναι ότι τα ελάσματα αυτά παρουσιάζουν όψεις της ζωής σε περιόδους ιδιαίτερου ιστορικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. 


Ακόμη περισσότερο όμως προκαλούν το ενδιαφέρον για τη συμβολή τους στην ιστορία των συναισθημάτων των ανθρώπων της αρχαίας εποχής. 

Οι άνθρωποι που απευθύνονταν στο Μαντείο της Δωδώνης ήταν και των δύο φύλων, ανήκαν σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες και ελάμβαναν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματά τους. 

Οι ορθολογικές απαντήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Μαντείο δεν ήταν κάτι γενικό και αόριστο, αλλά ότι υπήρχε ένα ιερατείο σοφών που συμβούλευε τους ανθρώπους. 

Αυτός ο νέος κόσμος που ανοίγεται μπροστά μας, οι νέες θύρες μελέτης των επιστημόνων είναι το επόμενο βήμα που θα φέρει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, προβολή, έρευνα και επισκεψιμότητα στην αρχαία Δωδώνη», τόνισε το κ. Σουέρεφ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: «Όχημα» εξωστρέφειας η αγωνία για το μέλλον
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4849431086762070949
Σχόλια
item