Γιάννενα: Στοχευμένες μειώσεις στα τέλη και επιδότηση εισιτηρίου Γιάννενα: Στοχευμένες μειώσεις στα τέλη και επιδότηση εισιτηρίου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Στοχευμένες μειώσεις στα τέλη και επιδότηση εισιτηρίου

Γιάννενα: Στοχευμένες μειώσεις στα τέλη και επιδότηση εισιτηρίου

Με στόχευση την ανακούφιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται καίρια από την οικονομική πολιτική, καταρτίζεται ο προϋπολογισμός του δήμου Ιωαννιτών.

Παρά το ότι και ο δήμος αντιμετωπίζει συνεχείς μειώσεις πόρων και δυσάρεστους αιφνιδιασμούς από το κεντρικό κράτος, το «νοικοκύρεμα» του προηγούμενου διαστήματος του δίνει τη δυνατότητα για κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις, αλλά και για την ανάπτυξη ενός προγράμματος έργων που θα έχει αντίκτυπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του συνόλου των πολιτών.

Όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, ο δήμος Ιωαννιτών σχεδιάζει την περεταίρω ελάφρυνση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων σε ό,τι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη. «Τα ανταποδοτικά τέλη θα παραμείνουν σταθερά για την πλειονότητα των δημοτών, καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχει δυνατότητα μειώσεων. Ωστόσο, είναι απόφασή μας να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό απαλλαγής για τις ευπαθείς ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία και οι πολύτεκνοι», τόνισε στον «Η.Α.» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας.
Μια δεύτερη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό, που επηρεάζει την τσέπη των πολιτών, έχει να κάνει με την επιδότηση εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ. Ο δήμος έχει προχωρήσει σε μια καταγραφή και ανάλυση των δεδομένων, και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ, ώστε να υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση. 
Μέσα στοεπόμενο δεκαήμερο η συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί και αν όλα πάνε καλά, εκτιμάται πως θα προκύψει μια δυνατότητα επιδότησης του εισιτηρίου κατά 50 λεπτά για τα δρομολόγια προς τα χωριά, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα να «πυκνώσουν» ή και να συνδεθούν περιοχές που σήμερα δεν εξυπηρετούνται.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνονται, επίσης, οι ενέργειες για την αύξηση των ίδιων εσόδων του δήμου, η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου τεχνικού προγράμματος ύψους άνω των 8 εκ. ευρώ για νέα έργα από εξασφαλισμένες πιστώσεις, ο προγραμματισμός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την ενίσχυση της διεύθυνσης καθαριότητας, η δημιουργία ειδικού αποθεματικού για να καλύψει τυχόν μειώσεις πόρων από το ΕΣΠΑ για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, καθώς και η ολοκλήρωση της καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του δήμου, ώστε να προχωρήσει αμέσως σε μελέτη αξιοποίησής της.

ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΠΑΛΙΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες κατάρτισης και διαβούλευσης στην αρμόδια Επιτροπή Διαβούλευσης, ώστε να τεθεί το επόμενο διάστημα προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.
Όπως υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας, το προσχέδιο του προϋπολογισμού «αποτυπώνει αποτελέσματα μιας σημαντικής δουλειάς που έγινε τα τελευταία χρόνια για τον εξορθολογισμό και το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου και η οποία συνεχίζεται με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς, ώστε να διασφαλίσουμε τόσο την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου, όσο και εκείνες τις αναπτυξιακές πολιτικές που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία και θα αποφέρουν έσοδα».
Στα στοιχεία που αξιολογούνται θετικά, είναι ότι ο δήμος το 2016 θα εισπράξει 200.000 ευρώ περισσότερα (20% πάνω από τον στόχο) από τα βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών που είχε προϋπολογίσει, βάζοντας στα ταμεία του πάνω από 1,2 εκ. ευρώ.«Αυτό αποδεικνύει ότι συνεχίζεται η πολύ σοβαρή και συστηματική προσπάθεια στην είσπραξη παλαιών οφειλών από τη μεγάλη δεξαμενή των 40 εκ. ευρώ των ανείσπρακτων, κυρίως από μεγαλοοφειλέτες», σημειώνει ο κ. Γιωτίτσας.
Επίσης, ο δήμος είναι συνεπέστατος στις υποχρεώσεις του, εξοφλεί τους προμηθευτές του έγκαιρα, καλύπτει τις λειτουργικές του δαπάνες και χρηματοδοτεί τα έργα που βρίσκονταισε εξέλιξη από ίδιους πόρους, ενώ καταφέρνει και αποπληρώνει τις δανειακές του υποχρεώσεις που έρχονται από το παρελθόν (2,4 εκατομμύρια για το 2016) και χρηματοδοτεί με 5,3 εκατομμύρια τα νομικά του πρόσωπα.
Κι όλα αυτά μέσα σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον, καθώς σε ό,τι αφορά τις κρατικές επιχορηγήσεις, ο δήμος δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα 1,9 εκατομμύρια που ανέμενε από τα λεγόμενα «παρακρατηθέντα», ενώ υπέστη σημαντική επιβάρυνση από τη φορολόγηση του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά για τα μισθώματα που εισπράττει με 600.000 ευρώ, 200.000 ευρώ περισσότερα από το 2015.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Στοχευμένες μειώσεις στα τέλη και επιδότηση εισιτηρίου
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8266135097831173183
Σχόλια
item