Με νόμο «εκτάκτου ανάγκης» θα πέσει μαύρο στα κανάλια Με νόμο «εκτάκτου ανάγκης» θα πέσει μαύρο στα κανάλια | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Με νόμο «εκτάκτου ανάγκης» θα πέσει μαύρο στα κανάλια

Με νόμο «εκτάκτου ανάγκης» θα πέσει μαύρο στα κανάλια
Σε νέα νομοθετική παρέμβαση για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών προσανατολίζεται η κυβέρνηση με διπλή στόχευση.

Από τη μία πλευρά να προσφέρει ασπίδα προστασίας στους νέους καναλάρχες σε περίπτωση που κάποια στιγμή δοθούν περισσότερες άδειες και από την άλλη να αυξηθούν οι κυβερνητικές πιέσεις στην DIGEA, προκειμένου να πέσει άμεσα  «μαύρο» σε όσα κανάλια δεν έχουν άδεια. 

Μετά την παράκαμψη του ΕΣΡ για τη διαδικασία αδειοδότησης, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας ετοιμάζεται ουσιαστικά να παρακάμψει και πάλι την Ανεξάρτητη Αρχή για το πώς θα πέσει «μαύρο» σε κανάλια που δεν πήραν άδεια.

Έως τώρα, ο τρόπος για να διακοπή η εκπομπή ενός σταθμού ήταν μέσω της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), μετά από σχετική εισήγηση του ΕΣΡ, και κατόπιν η DIGEA θα αναλάβει να εκτελέσει την απόφαση. 

Ο Ν. Παππάς αφαιρεί και αυτές τις αρμοδιότητες από τις Αρχές και τις μεταφέρει στον εαυτό του.  

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά θα επικεντρώνεται κυρίως σε αυστηροποίηση των ποινών όσων δεν εφαρμόζουν την υφιστάμενη νομοθεσία. 

Αυστηροποίηση που δεν αποκλείεται να οδηγεί ακόμα και σε φυλάκιση όσων παρανομούν στον συγκεκριμένο τομέα. 

Σημειώνεται ότι εντός 10 ημερών θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την αδειοδότηση των τεσσάρων υπερθεματιστών και εντός τριών μηνών η DIGEA πρέπει να διακόψει το σήμα σε όσους δεν έχουν άδεια. 

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένονται και... εκπλήξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν προβλέψεις ακόμα και για αποζημιώσεις σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερες από τις προβλεπόμενες τώρα τέσσερις άδειες περιεχομένου εθνικής εμβέλειας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί αυτές τις μέρες στις αρμόδιες επιτροπές, καθώς φαίνεται ότι στόχος είναι να ψηφιστεί το αργότερο την Τετάρτη 5/10 ή την Πέμπτη 6/10.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς μαζί με το επιτελείο του εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσει η προβολή διαφημίσεων στην ΕΡΤ. 

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα μείνει μόνο με το ανταποδοτικό τέλος, ενώ τα περίπου πέντε με έξι εκατ. ευρώ που αντλεί από διαφημίσεις θα παραμείνουν στην αγορά.

Κάτι τέτοιο θα δώσει περαιτέρω «ανάσες» στην αγορά, καθώς το ποσό αυτό θα προστεθεί στη διαφημιστική πίτα που θα διεκδικούν οι τέσσερις νέοι καναλάρχες εθνικής εμβέλειας την επόμενη δεκαετία.

Kρέτσος: 90 μέρες για να πέσει «μαύρο» στα ιδιωτικά κανάλια

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας για τη διαδικασία του διαγωνισμού και την ανακήρυξη οριστικών καναλαρχών, ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι μετά τις δύο εβδομάδες, θα βγει υπουργική απόφαση από τον Ν. Παππά για τους οριστικούς υπερθεματιστές, ωστόσο συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει οι προδικαστικές προσφυγές να γίνουν δικαστικές, καθώς και ασφαλιστικά μέτρα από τους επιχειρηματίες.

Όσον αφορά τις 90 ημέρες περιθώριο μέχρι να σταματήσουν να εκπέμπουν οι σταθμοί που δεν θα πάρουν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, ο Λ. Κρέτσος διευκρίνισεότι οι 90 αυτές μέρες αφορούν το διάστημα από τη στιγμή που θα βγει η υπουργική απόφαση, όχι πριν.

Ο κ. Κρέτσος προανάγγειλε νεο νομοσχέδιο που όπως είπε «θα χτυπά τον 4ο πυλώνα της διαπλοκής», καθώς θα ελέγχει αποτελεσματικά οποιαδήποτε αγορά τηλεοπτικού χρόνου (διαφήμιση). 

Μιλώντας για τη διαφήμιση και τον έλεγχο κατανομής της στα κανάλια, ο Λ. Κρέτσος εκφράζοντας προσωπική του άποψη, υποστήριξε ότι η ΕΡΤ δεν θα πρέπει να παίρνει διαφήμιση, καθώς είναι ένα κανάλι με εξασφαλισμένα έσοδα με ρόλο να είναι το αντίβαρο πολιτισμού απέναντι στα ιδιωτικά κανάλια. 

«Εάν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές δεν καταβάλλει μέχρι σήμερα τα χρήματα, τότε δεν θα χάσει μόνο την άδεια, αλλά και τα 3 εκατ. ευρώ τα οποία έδωσε ως εγγύηση», σημείωσε ακόμα.

Σήμερα πρέπει να πληρώσουν Καλογρίτσας και Κυριακού

Εν μέσω των καταιγιστικών αποκαλύψεων  για το διάτρητο Πόθεν Εσχες, τα δάνεια εκατ. ευρώ που χορηγούσε αφειδώς η Αttica Bank και τα στοιχεία φοροδιαφυγής, ο Χρήστος Καλογρίτσας και ο υιός του καλούνται να καταβάλουν έως το απόγευμα της Δευτέρας την πρώτη δόση των 18 εκατ. ευρώ για την τηλεοπτική άδεια.

Μέχρι στιγμής έχουν καταβάλει τα χρήματα για την πρώτη δόση οι υπερθεματιστές Αλαφούζος και Μαρινάκης, ενώ εκκρεμούν οι πληρωμές από τους Καλογρίτσα και Κυριακού. 

Εφόσον ο κ. Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας καταβάλλει  κανονικά τα 18 εκατ. ευρώ για την άδεια θα έχει γίνει ένα ακόμη βήμα αμφισβήτησης της εγκυρότητας του αμφιλεγόμενου διαγωνισμού: υποψήφιος που ελέγχεται πολλαπλώς για φοροδιαφυγή θα διατηρήσει ακέραιο το δικαίωμα για την απόκτηση της άδειας!

Aκόμη και στην περίπτωση που ο επιχειρηματίας καταβάλλει τα 18 εκατ. ευρώ, υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στη σκιά των αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών. 

Τα ερωτήματα αυτά αφορούν το Πάθεν Εσχες, από που δηλαδή προέρχονται τα λεφτά αυτά και κυρίως αν συνδέονται με δανειοδοτήσεις που πήραν εταιρίες συμφερόντων του από την Attica Bank.

Ελευθέρας σε δάνεια 100 εκατ. από την Αttica     
Η εταιρεία «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ το 2014 είχε ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό με όριο ανάληψης 10 εκατ. ευρώ. 

Στις 28 Απριλίου του 2015 ο ίδιος λογαριασμός  ανεβαίνει στα 50 εκατ. ευρώ και λίγες μέρες αργότερα στις 14 Μαϊου «εκτοξεύεται» στα 100 εκατ. ευρώ. Για αυτή την κίνηση δεν υπάρχει στα αρχεία και στα έγγραφα της τράπεζας καμιά αναφορά αιτιολόγησης.

Μια μέρα νωρίτερα στις 13 Μαϊου ενώ η εταιρία Τοξότης διαθέτει ήδη μια γενναία ανοικτή πιστοληπτική γραμμή  παίρνει άλλο ένα  δάνειο 20 εκατ.ευρώ.
Επτά μήνες μετά στις 8 Δεκεμβρίου 2015  παίρνει νέο ομολογιακό δάνειο 19,5 εκατ. δεκαετούς διάρκειας για να αναχρηματοδοτήσει το πρώτο. 

Η νέα διοίκηση της τράπεζας Αττικής που ανέλαβε προ ολίγων ημερών ξεκαθάρισε πως θα ζητηθεί από τον κ. Καλογρίτσα άμεσα η αποπληρωμή μέρους των δανείων. 

Ο Θ. Πανταλάκης αν και δεν αποκάλυψε το συνολικό ύψος που έχει λάβει ο κ. Καλογρίτσας και η εταιρία του Τοξότης  ωστόσο επιβεβαίωσε πως απολάμβανε πολύ μεγάλα πιστωτικά όρια από την Attica Bank.       

Το ζεύγος Καλογρίτσα δήλωνε εισοδήματα πείνας -έπαιρνε και επιστροφή φόρου 

Πόρισμα του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου,  που έφερε στη δημοσιότητα το «Πρώτο Θέμα» αποκαλύπτει ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας και η σύζυγος του απέκρυπταν δεκάδες εκατομμύρια για περισσότερα από 11 χρόνια.

Μάλιστα, στις φορολογικές τους δηλώσεις, δήλωναν εισοδήματα «πείνας» ακόμη και μηδενικά και είχαν μάλιστα και επιστροφή, ενώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους είχαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικά: Το 2000 ο επιχειρηματίας εμφανίζει φορολογητέο εισόδημα 10.725 ευρω και παίρνει επιστροφή φόρου 3.508 ευρώ. Το 2001 τα εισοδήματα δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ. Τ0 2003 δηλώνει 2972 αυτός και 3029 η σύζυγός του. Αντιστοιχως το 2004, 3110 ευρώ και 2138 ευρώ. Το 2006, 3145 ευρώ και 0 ευρώ.

Συνολικά, σε συνολο 11 ετών ο Χρήστος Καλογρίτσας δήλωσε 42.189 ευρώ και η σύζυγός του 355.978 ευρώ.

Το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ του καταλογίζει φοροδιαφυγή ύψους 32,7 εκατομμυρίων ευρώ.  

Τις αποκαλύψεις για τη φοροδιαφυγή Καλογρίτσα με την απομάκρυνση των επικεφαλής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου συνδέει εμμέσως το Ποτάμι.

Οι μηνύσεις και η απάντηση της δικαιοσύνης 

Για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση σχετικά με το «Πόθεν Εσχες» Καλογρίτσα έχει ήδη υποβάλλει μήνυση ο Αlpha στρεφόμενος κατά του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελευθέριου Κρέτσου. 

Το δρόμο της δικαιοσύνης επέλεξε και η Ν.Δ και κατέθεσε την Παρασκευή μήνυση κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών με αιχμή τα οικονομικά του Χρήστου Καλογρίτσα. 

Κάνει λόγο για «μέγα σκάνδαλο» που πρέπει να διερευνηθεί καθώς όπως ανέφερε ο Μ. Βορίδης «υπερθεματιστές που δεν έχουν ένα ευρώ, την παραμικρή περιουσία, δεν έχουν καταθέσει εγγυητικές επιστολές, δεν έχουν δυνατότητα προσφυγής στον τραπεζικό δανεισμό, συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό χωρίς ένα περιουσιακό στοιχείο άλλα μόνο με δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων τρίτων....»

Κομβική για την εξέλιξη του όλου θέματος κρίνεται η σύγκληση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 30 Σεπτεμβρίου. 

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται να αποφανθούν σχετικά με την συνταγματικότητα ή μη του συνταγματικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο εγκλωβισμός του Ν.Παππά και ο εναγκαλισμός με Καλογρίτσα  

 Αποφασισμένος να υπερασπιστεί την « κυβερνητική πολιτική» στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών ακόμη κι αυτό τον εμφανίζει σε στενό εναγκαλισμό με τον Χρ. Καλογρίτσα είναι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππας. 

Ο κ. Παππάς ο οποίος,απευθυνόμενος σε «εχθρούς και φίλους» όπως είπε, ξεκαθάρισε πως ότι γίνεται με τις άδειες δεν είναι πολιτική δική του ή της ΓΓΕΕ  αλλά κυβερνητική σηκώνει συνεχώς το γάντι.

« Η ΝΔ πόνταρε στην αποτυχία της οικονομίας. Θα ηρεμήσει αν ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Πόνταρε στην αποτυχία του διαγωνισμού για τα κανάλια. Θα ηρεμήσει αν πάρει τηλεοπτική άδεια η Siemens. ... Η Νέα Δημοκρατία ας μας κάνει μήνυση» ανέφερε σε συνέντευξή του στο 'Εθνος της Κυριακής.

Κουμουτσάκος: Εδώ που φτάσαμε να διερευνηθεί ο ρόλος όλων των εμπλεκομένων 

«Η βούληση της κυβέρνησης να επιβάλλει ολιγοπώλιο τηλεοπτικών σταθμών και μονοπώλιο στον έλεγχο της ενημέρωσης προδίδει έξαρση αυταρχισμού και ολοκληρωτικής νοοτροπίας» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «Εδώ που φτάσαμε πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος όλων των εμπλεκομένων» αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ επικαλούμενος προηγούμενη αναφορά του υπουργού Π. Κουρουμπλή για ποινικές εκτός από πολιτικές ευθύνες.

« Θέλουν δεν θέλουν θα έρθουν στη Βουλή. Δεν μπορεί να κρύβουν και να κρύβονται. Δεν μπορεί να μιλούν για διαφάνεια και να επιβάλλουν συσκότιση» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σχετικά με την Atticca και τη δανειοδότηση Καλογρίτσα ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει ότι «τα στοιχεία, από τα οποία αναδύεται έντονη οσμή διαπλοκής προϋπήρχαν. 

Αφορούν τον νόμο Παππά, τη μεθόδευση του διαγωνισμού- παρωδία, τα πόθεν έσχες, την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης για εξηγήσεις στη Βουλή».

ΠΑΣΟΚ: Η ευθύνη έχει όνομα και επώνυμο: Αλέξης Τσίπρας 

΄Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ χρεώνει το τρίγωνο της διαπλοκής στον Αλέξη Τσίπρα. 
"Το πόρισμα των ελεγκτικών αρχών για την Τράπεζα Αττικής είναι άκρως αποκαλυπτικό. Η ΣΥΡΙΖΑ Bank (ελέω κ. Σπίρτζη) δανείζει προνομιακά εν μέσω των capital controls τον ΣΥΡΙΖΑ εργολάβο και με σκανδαλώδες επιτόκιο, προκειμένου να φτιάξει το ΣΥΡΙΖΑ channel.

Και τον στηρίζουν με αναθέσεις έργων, ακόμη και με την μέθοδο της κατάτμησης (ελέω κ. Σπίρτζη).

Όλως τυχαίως το Υπουργείο Επικράτειας φροντίζει να μην ελέγξει το πόθεν έσχες με τα βοσκοτόπια, και να μην ενημερωθεί για την εμπλοκή του εργολάβου-καναλάρχη σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Τα βρίσκει μάλιστα όλα "αγγελικά πλασμένα".

Το τρίγωνο της διαπλοκής αποκαλύπτεται πλήρως. Η ευθύνη όμως έχει όνομα και επώνυμο: Αλέξης Τσίπρας.

ΥΓ: Κορυφαίο στέλεχος της Κυβέρνησης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για την Τράπεζα Αττικής. Πολύ εξασθενισμένη η μνήμη του ως φαίνεται τελευταία, εκτός αν νομίζει ότι βρίσκεται στην χώρα των λωτοφάγων".
Epirusblog Gr
5 of 5
Με νόμο «εκτάκτου ανάγκης» θα πέσει μαύρο στα κανάλια
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 8494361303926632752
Σχόλια
item