Γιάννενα: Ώρα αποφάσεων και ανάληψης ευθυνών Γιάννενα: Ώρα αποφάσεων και ανάληψης ευθυνών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ώρα αποφάσεων και ανάληψης ευθυνών

Γιάννενα: Ώρα αποφάσεων και ανάληψης ευθυνών

Αποφάσεις για τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων πρέπει να πάρει συνολικά η πόλη των Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένων των δημοτών και των τοπικών αρχών και φορέων, την ώρα που ο αριθμός των αδέσποτων συνεχώς αυξάνεται και η αντιπαράθεση της δημοτικής αρχής με φιλοζωικές οργανώσεις, τοπικές και πανελλαδικές, βρίσκεται στο «κόκκινο».

Η συμφωνία τήρησης των σχετικών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου με την οργάνωση Animal actionολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, ωστόσο δεν πρόκειται να συνεχιστεί, τουλάχιστον με τον τρόπο που σήμερα ισχύει, και τη δημοτική αρχή να ξεκινά τις διαδικασίες για την δημοπράτηση του έργου της λειτουργίας του Καταφυγίου, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένης και της περισυλλογής των αδέσποτων.

Είναι ένα από τα θέματα για τα οποία μέλη φιλοζωικών οργανώσεων εγκαλούν τη δημοτική αρχή, όμως τα προβλήματα στη διαχείριση του Καταφυγίου είναι ορατά και αυτό επιβάλλει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του. 

Σήμερα, το Καταφύγιο, που υποτίθεται ότι θα πρέπει να φιλοξενεί προσωρινά 50 αδέσποτους σκύλους, φιλοξενεί πάνω από 150, με κάποια από τα ζώα να είναι γηρασμένα και να μην μπορούν να επανενταχθούν, άλλα να ασθενούν με κίνδυνο για τα υπόλοιπα. 

Επίσης, ορισμένα, 13 σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Χαράλαμπο Μπρέχα, έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα από τον κτηνίατρο του Καταφυγίου και επίσης δεν μπορούν να επανενταχθούν.

Τα τελευταία μάλιστα, είναι και αυτά που έφεραν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα, με τα μέλη των φιλοζωικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην πενταμελή Επιτροπή Διαχείρισης, να καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή ότι τα οδηγεί στην ευθανασία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προσπαθεί να “λύσει” το θέμα των αδέσποτων ζώων με παράνομες ευθανασίες καταργώντας κάθε έννοια νομικής αλλά και ηθικής διάστασης».

Αυτή, ωστόσο, είναι μόνο η μια ανάγνωση, καθώς από την άλλη πλευρά, ο κ. Μπρέχας υπογραμμίζει πως η απόφαση της πενταμελούς δεν αφορά ευθανασία ζώων, αλλά τη μη επανένταξή τους και παραπομπή του θέματος στην αρμόδια από το νόμο τριμελή Επιτροπή της Περιφέρειας, προκειμένου να αποφασίσει. 

Εξάλλου, οι δυνατότητες που υπάρχουν, είναι η υιοθεσία των ζώων από φιλοζωικές οργανώσεις, η επανένταξη, η προσωρινή παραμονή στο καταφύγιο και επανεξέταση σε κάποιο διάστημα, και η ευθανασία. «Εμείς ούτε απόφαση λαμβάνουμε, ούτε προτείνουμε κάτι στην τριμελή επιτροπή, η οποία και θα αποφασίσει», σημειώνει ο κ. Μπρέχας.

Το ζήτημα των τριών σκύλων είναι, βέβαια, η κορυφή του παγόβουνου, καθώς υπάρχουν πολλά περισσότερα ζητήματα στην λειτουργία του καταφυγίου. 

Για παράδειγμα, οι εθελοντές των φιλοζωικών είναι πράγματι εθελοντές, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες ανά πάσα ώρα και στιγμή που θα προκύψει κάποιο περιστατικό. 

Επιπλέον, η συγκέντρωση όλων αυτών των ζώων, τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με την δυναμικότητα, όχι μόνο έχει ως αποτέλεσμα να μην επαρκούν τα κονδύλια, αλλά κυρίως, καθιστά τη δημοτική αρχή νομικά υπόλογη για τις συνθήκες του Καταφυγίου. 

Την ίδια ώρα που καθίσταται υπόλογη και για τις συνθήκες στους δρόμους της πόλης από τα αδέσποτα και τα λίγα μεν, αλλά υπαρκτά, περιστατικά επιθετικών σκύλων.

Για τους παραπάνω λόγους, μεταξύ άλλων, η δημοτική αρχή εξετάζει την δημοπράτηση της λειτουργίας του Καταφυγίου, την οποία βέβαια μπορούν να διεκδικήσουν και φιλοζωικές οργανώσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, ο ανάδοχος θα έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις που θα απορρέουν από την διακήρυξη του έργου, προβλεπόμενο προσωπικό ικανό για τις ανάγκες, όπως δύο κτηνιάτρους και τέσσερις καθαριστές, και θα υπόκειται στον έλεγχο του δήμου για την υλοποίηση τους.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΛΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΕΥΑΙ
 Προφανώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στην διαχείριση μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων, ένα πρόβλημα που ξεκινά από τον κάθε δημότη που εγκαταλείπει το ζώο του, και βέβαια, συνεχίζεται με την αδυναμία των αρχών να διασφαλίσουν ότι κάτι τέτοιο δε θα συνεχίσει να γίνεται.

Η υποχρεωτική από το νόμο ηλεκτρονική σήμανση δεν ελέγχεται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ θα μπορούσε είτε από τις αστυνομικές αρχές, είτε από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τους ιδιώτες κτηνιάτρους, να επιβάλλεται σε οποιονδήποτε έχει ζώο συντροφιάς. 

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, ακόμη και η Θηροφυλακή έχει ξεκινήσει τους ελέγχους σε κυνηγετικά σκυλιά, αποθαρρύνοντας έτσι την εγκατάλειψη σκύλων από κυνηγούς.

Στις σκέψεις της δημοτικής αρχής, πάντως, είναι και η επιβολή ενός ελάχιστου τέλους στους δημότες, προκειμένου να εξευρεθούν οι πόροι που απαιτούνται ετησίως. Η λύση που εξετάζεται, είναι η δυνατότητα να εισπράττεται το τέλος αυτό μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΙ. 

Θα πρόκειται για ένα χαμηλό ποσό της τάξης του ενός ευρώ ετησίως, αν τελικά αποφασιστεί οριστικά, αλλά θα δώσει μια μεγάλη «ανάσα» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και πιθανώς την επέκταση του Καταφυγίου, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί μεγαλύτερο αριθμό ζώων.

Πρόταση, επίσης, του δήμου Ιωαννιτών προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μεγάλου Καταφυγίου, καθώς δεν είναι μόνο τα Γιάννενα που έχουν αδέσποτα. 

Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι, επειδή οι όμοροι δήμοι δε διαθέτουν αντίστοιχες δομές, τα αδέσποτα σκυλιά «μυστηριωδώς» καταλήγουν να περιφέρονται μόνο στην πόλη των Ιωαννίνων.

Μέχρι στιγμής απάντηση από την ΠΕΔ δεν υπάρχει, ώστε να αναζητηθεί κάποιος τρόπος χρηματοδότησης ενός τέτοιου έργου.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ώρα αποφάσεων και ανάληψης ευθυνών
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1093689116908921270
Σχόλια
item