Γιάννενα: Βολές για κυβερνητική αδράνεια Γιάννενα: Βολές για κυβερνητική αδράνεια | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Βολές για κυβερνητική αδράνεια

Γιάννενα: Βολές για κυβερνητική αδράνεια

Δυσλειτουργίες, αδυναμίες και καθυστερήσεις στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η βουλευτής και υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ασημακοπούλου με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, παρουσία του βουλευτή και πρώην υπουργού Σταύρου Καλογιάννη και της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη.

Η κα. Ασημακοπούλου, με την θεσμική της ιδιότητα, ξεκίνησε τις επαφές για τα θέματα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας από την Ήπειρο, καθώς πέρα από τους δεσμούς της με την περιοχή, η περιφέρεια Ηπείρου αποτελεί ένα «υπόδειγμα», όπως είπε, στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και τις οποίες επιδιώκει να αναδείξει σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να επιλυθούν.


Σημειώνοντας ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ βρίσκεται μόλις στο 2,5%, η κα. Ασημακοπούλου έκανε λόγο για κυβερνητική αδράνεια, που θέτει σε κίνδυνο ακόμη και κονδύλια που έχουν εκταμιευθεί.
«Η κυβέρνηση στις εξαγγελίες της εστιάζεται στο ποσοστό ενεργοποίησης των προσκλήσεων. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά, όμως, ότι λεφτά δεν έχουν πέσει στην αγορά, αλλά αντίθετα από τις Βρυξέλλες υπάρχει ο κίνδυνος να ζητηθούν να επιστραφούν κονδύλια από έργα-γέφυρες και έργα που δεν ενεργοποιήθηκαν. 
Κυβερνητική αδράνεια υπάρχει και στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, σε συνδυασμό με ιδιωτικά κονδύλια. 
Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Γενικώς μας λέει ότι πολλά δισ. θα πέσουν στην αγορά έως το τέλος του έτους, όμως οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος που έχει μια πείρα σε αυτά, καταλαβαίνει ότι αυτό δε θα συμβεί. 
Η περιφέρεια Ηπείρου είναι υπόδειγμα στο τρόπο που αξιοποιεί κοινοτικές επενδύσεις και γι’ αυτό θα συνεργαστώ με την κα. Καλογιάννη, ώστε να έχω μια πλήρη εικόνα αλλά και για να ακούσω ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στη συνεργασία με το κεντρικό κράτος, ώστε ως αξιωματική αντιπολίτευση να τα αναδείξουμε. 
Δυστυχώς σε μια εποχή όπου η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μέσω ΣΔΙΤ, είναι η συνταγή για να πάμε παρακάτω, η κυβέρνηση ενοχοποιεί οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία. Δε διεκδικούμε το αλάθητο για το παρελθόν. 
Πέρα και πάνω από κάθε κομματικό συμφέρον, είμαι υπέρ της άποψης ότι μπορούμε και πρέπει να συνεργαστούμε για να προχωρήσουμε την Ήπειρο στο μέγιστο δυνατό βαθμό», σημείωσε.
Λίγο νωρίτερα, ο κ. Καχριμάνης ανέλυσε πλήρως τα ζητήματα που αφορούν την περιφέρεια Ηπείρου, εστιάζοντας στην οδική σύνδεση Ιωάννινα-Κακκαβιά που καρκινοβατεί, αλλά και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, αφήνοντας αιχμές για αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. 
«Δυστυχώς αυτά δεν προχωράνε, παρόλο που αρχικά πιστεύαμε ότι οι άνθρωποι που τοποθετήθηκαν λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητα και εμπειρίας, θα τα έλυναν», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, όπως οι διαμάχες με τα δασαρχεία για τον χαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, αλλά και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον αναπτυξιακό νόμο.
«Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, κανένας δεν έχει δικαίωμα να μιλά κομματικά. Είμαστε Εθνική Ελλάδος και όλοι μαζί πρέπει να λύσουμε τα θέματα. 
Αλλά δυστυχώς, βλέπουμε ο αναπτυξιακός νόμος δεν έχει πληρωθεί. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει επενδύσεις εκατομμυρίων και δεν έχουν πάρει ούτε 200.000. Αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο αυτοί οι άνθρωποι, θα τους διαλύσει ο δανεισμός που έχουν κάνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχα, στο μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την εφαρμογή του νέου νόμου περί δημοσιών συμβάσεων, χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί οι διαδικασίες και χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση και υποδομή των υπηρεσιών, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Σταύρος Καλογιάννης.
«Είναι ένα μείζον θέμα. Έχουν παγώσει τα πάντα, τα έργα, οι μελέτες, οι προμήθειες. Είναι αδύνατο οποιοσδήποτε, είτε μικρός δήμος, είτε υπουργεία, να ετοιμάσουν προτάσεις. Θα έπρεπε τα συναρμόδια υπουργεία να έχουν το παράγωγο δίκαιο πριν την ψήφιση του νόμου. 
Δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να περιμένει πότε θα εκδοθούν οι ΚΥΑ. Χάνεται εξαιρετικά πολύτιμος χρόνος και απορρόφηση και οι συνέπειες θα είναι τραγικές για όλη την κοινωνία», σημείωσε.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Βολές για κυβερνητική αδράνεια
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4676163709049036397
Σχόλια
item