Ήπειρος: Εξοικονόμηση και ανακατανομή Ήπειρος: Εξοικονόμηση και ανακατανομή | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Εξοικονόμηση και ανακατανομή

Ήπειρος: Εξοικονόμηση και ανακατανομή

Εξοικονόμηση 137 αστυνομικών προκύπτει για τις τέσσερις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Ηπείρου, βάσει του σχεδίου για την αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας που παρουσίασαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση προσωπικού προκύπτει από τις αλλαγές στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, καθώς προκύπτει ένα πλεόνασμα 119 αστυνομικών με τον περιορισμό των υπηρεσιών από 26 σε 20, 14 αστυνομικοί εξοικονομούνται στην Α.Δ. Πρέβεζας με τις υπηρεσίες να είναι πλέον δέκα από δώδεκα, πλεόνασμα τεσσάρων αστυνομικών προκύπτει στην Α.Δ. Θεσπρωτίας με τις νέες υπηρεσίες να είναι 13 από 16, ενώ δεν υπάρχει εξοικονόμηση στην Α.Δ. Άρτας, όπου οι νέες υπηρεσίες γίνονται επτά από οκτώ μέχρι σήμερα.

Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε, περιλαμβάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων και άλλων υπηρεσιών, με μια «καλλικρατική» λογική, αλλά και ίδρυση άλλων εκεί που υπάρχει ανάγκη, αποδέσμευση αστυνομικών από την φύλαξη στόχων και εσωτερικές παρεμβάσεις. 
Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης καταργούνται συνολικά 258 περιφερειακές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα, (από 1206 γίνονται 948) και ανακατανέμονται 4.289 οργανικές θέσεις.
Ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι έτοιμο το αργότερα σε 15 ημέρες, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν σταλεί όλες οι διαταγές για την αποδέσμευση συνολικά 700 αστυνομικών από την φύλαξη στόχων, οι οποίοι θα μετακινηθούν αμέσως στις νέες υπηρεσίες τους και ο ίδιος θα δώσει συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία για τις μετακινήσεις. 
Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί θα διατεθούν για την δημιουργία Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, με στόχο να υπάρχουν διαθέσιμες 1-2 ΟΠΚΕ σε κάθε περιφέρεια για κάθε οκτάωρο.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, το νέο οργανωτικό σχήμα περιλαμβάνει 18 Αστυνομικά Τμήματα στον νομό Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένων και των Συνοριακών, έξι στον νομό Άρτας, εννέα στον νομό Θεσπρωτίας και τρεις Αστυνομικούς Σταθμούς και στην Πρέβεζα έξι Αστυνομικά Τμήματα και τρεις Αστυνομικούς Σταθμούς.

Ειδικότερα, προβλέπεται η ίδρυση ενός Αστυνομικού Τμήματος σε κάθε καλλικρατικό δήμο, με το νέο Τμήμα στον νομό Ιωαννίνων να είναι αυτό του δήμου Δωδώνης με έδρα την Τύρια, ενώ καταργείται το Α.Τ. Κατσικά. Επίσης, καταργείται το Τμήμα Τροχαίας Μετσόβου.
Η σημαντικότερη αλλαγή έχει να κάνει με την ίδρυση Τμημάτων Άμεσης Δράσης σε οκτώ αστικά κέντρα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα Γιάννενα. 
Η Άμεση Δράση στα Γιάννενα θα λειτουργήσει με προσωπικό που θα ξεπερνά τα 100 άτομα, ενώ από την εξοικονόμηση δυνάμεων θα ενισχυθούν και άλλες νευραλγικές υπηρεσίες, που σήμερα παρουσιάζουν κενά.
Επίσης, τα Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών εντάσσονται στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των νομών, ενώ προβλέπεται και η ίδρυση δέκα αμιγών Τμημάτων Διαβατηριακού Ελέγχου σε σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας, μεταξύ των οποίων σε Κρυσταλλοπηγή, Κακαβιά, Μέρτζανη και Σαγιάδα.

ΔΙΑΣΩΖΕΤΑΙ ΤΟ Τ.Σ.Φ. ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Προεδρικό Διάταγμα δε θα περιλαμβάνεται τελικά η κατάργηση του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κεφαλοβρύσου, θέμα για το οποίο είχαν υπάρξει το προηγούμενο διάστημα μεγάλες αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά του δήμου Πωγωνίου.
Ο δήμαρχος Κώστας Καψάλης έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως θα αλλάξει η απόφαση τόσο από την κυβερνητική εκπρόσωπο, όσο και από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκη, ο οποίος και εξέφρασε την απορία του για την πρόβλεψη αυτή, καθώς δεν είχε τεθεί θέμα κατάργησής του συγκεκριμένου Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης.
Πληροφορίες για διατήρηση του Τ.Σ.Φ. Κεφαλοβρύσου υπάρχουν και στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, ωστόσο όλα αυτά θα επιβεβαιωθούν με την ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Εξοικονόμηση και ανακατανομή
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3487576168759782976
Σχόλια
item