Η κυβέρνηση χτυπά ξανά την πόρτα των ΗΠΑ για χρέος & πλεονάσματα Η κυβέρνηση χτυπά ξανά την πόρτα των ΗΠΑ για χρέος & πλεονάσματα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Η κυβέρνηση χτυπά ξανά την πόρτα των ΗΠΑ για χρέος & πλεονάσματα

Η κυβέρνηση χτυπά ξανά την πόρτα των ΗΠΑ για χρέος & πλεονάσματα
Την πόρτα των Αμερικανών για την ελάφρυνση χρέους χτυπάει ξανά η ελληνική κυβέρνηση- αυτή τη φορά δια του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά - μπροστά στον κίνδυνο η Αθήνα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με νέα αδιέξοδα δεδομένης της διαφαινόμενης ανένδοτης στάσης των Ευρωπαίων να λάβουν μέτρα ουσίας για να καταστεί το χρέος της χώρας μας βιώσιμο.
Όλα δείχνουν πως από μόνες τους  οι πιέσεις του ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση χρέους δεν αρκούν, ενώ η δικαστική εμπλοκή της Κριστίν Λαγκάρντ στην υπόθεση Ταπί τον ερχόμενο Δεκέμβριο ίσως περιπλέξει πολιτικά ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Οι Ευρωπαίοι παίζουν και πάλι με τις καθυστερήσεις ενώ πριν λίγες ημέρες ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης έσπευσε -σίγουρα όχι τυχαία- να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για μία ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα. 
Η κυβέρνηση που έχει επενδύσει όλο το εναπομείναν πολιτικό της κεφάλαιο στην ικανότητά της να διεκδικήσει για την χώρα την ελάφρυνση που δεν διεκδίκησαν επαρκώς ή δεν πέτυχαν οι προηγούμενες κυβέρνησεις, ανησυχεί σφόδρα από την πιθανότητα μίας ακόμα ακύρωσης των προεκλογικών της υποσχέσεων. 
Έτσι ο κ. Παππάς κατά τις λίγες ώρες παραμονής του στην Ουάσιγκτον πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη εν όψει της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ, ζήτησε για ακόμα μία φορά την συνδρομή των ΗΠΑ σε αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαιότητα για την χώρα αλλά και για την δική της πολιτική επιβίωση: να μην θέσει η Ευρώπη νέα εμπόδια για να πάρει η Ελλάδα την ελάφρυνση χρέους που περιμένει ήδη από τις προηγούμενες γερμανικές εκλογές, το 2013.
Συγκεκριμένα ο Υπουργός Επικρατείας συναντήθηκε χθες στο Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών με τον Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Nathan Sheets και στο Λευκό Οίκο με τον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας, κ. Adewale Adeyemo. 
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ο κ. Παππάς υπογράμμισε στους συνομιλητές του την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι συμφωνηθείσες συνομιλίες για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, χωρίς καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογικές αναμετρήσεις της κάθε χώρας. 
Η ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για τις συναντήσεις του κ. Παππά στην Ουάσιγκτον, ανέφερε μάλιστα ότι ο Υπουργός Επικρατείας έκανε νύξη και για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύει ότι η Αθήνα με καθυστέρηση συντάσσεται πλέον με τη γραμμή του ΔΝΤ, το οποίο πολλούς μήνες πριν έλεγε ότι οι στόχοι των πλεονασμάτων που έχει συνυπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο "δεν βγαίνουν".
 Η κυβέρνηση έστω και αργά δείχνει πλέον να αντιλαμβάνεται την αυτοπαγίδευσή της στην δέσμευση για επίτευξη υψηλότατων -και δύσκολα επιτεύξιμων χωρίς νέες βαθιές περικοπές- πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα. 
Οι εκπρόσωποι  των ΗΠΑ από την πλευρά τους, κατά τις συναντήσεις τους με τον κ. Παππά, φέρεται να ζήτησαν και πάλι ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους της Αθήνας, έχοντας λάβει ήδη τα σχετικά μηνύματα από το ΔΝΤ για πρόοδο μετ᾽εμποδίων στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος από την κυβέρνηση. 
 
Epirusblog Gr
5 of 5
Η κυβέρνηση χτυπά ξανά την πόρτα των ΗΠΑ για χρέος & πλεονάσματα
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 4734343903033527948
Σχόλια
item