Γιάννενα: Αναζητείται η τύχη του ΠΔ της λίμνης Γιάννενα: Αναζητείται η τύχη του ΠΔ της λίμνης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Αναζητείται η τύχη του ΠΔ της λίμνης

Γιάννενα: Αναζητείται η τύχη του ΠΔ της λίμνης
Η αναφορά της κυβερνητικής εκπροσώπου κας Γεροβασίλη στην ομιλία της στο Μέτσοβο το απόγευμα της Πέμπτης στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Μετσόβιου, με φόντο τη λίμνη Παμβώτιδα και το Π.Δ. φαίνεται πως αποτέλεσε την αφορμή για την αντίδραση του Περιφερειάρχη την αμέσως επόμενη ημέρα.
Η κα Γεροβασίλη στο πλαίσιο των αναφορών της για τις παρεμβάσεις φιλοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα από την παρούσα κυβέρνηση τόνισε πως «αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η οριοθέτηση και ο χαρακτηρισμός ως «Περιφερειακό Πάρκο» της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας. 
Τα οφέλη για το περιβάλλον, τον τουρισμό, ακόμη και την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, θα είναι πολλαπλά. Η υποχρέωση αυτή επίσης χρόνιζε για δεκαπέντε χρόνια».
Προφανέστατα η αναφορά είχε επίκεντρο το Π.Δ. της Παμβώτιδας και σε συνδυασμό αφενός με την ασάφεια στην παραπάνω τοποθέτηση και αφετέρου με τις διαρροές από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκλήθηκε η αντίδραση του κ. Καχριμάνη το πρωί της Παρασκευής.
Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος επίσημη τοποθέτηση δεν έχει υπάρξει, ούτε και έχει σταλεί κάποιο προσχέδιο ή ένα πλαίσιο προτάσεων στους τοπικούς φορείς.
Αντιθέτως, σε διαρροές από τον υπουργό κ. Σκουρλέτη επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις ουσιαστικού επιπέδου, αλλά επικαιροποίηση όσων συμφωνήθηκαν πριν από μερικούς μήνες, κατά την επίσκεψη του υπουργού κ. Σκουρλέτη στην περιοχή.
Το μείζον ζήτημα που προκαλεί ήδη αντιδράσεις φαίνεται πως είναι το ενδεχόμενο του επανακαθορισμού της ελάχιστης απόστασης για τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες από τον αιγιαλό.
Η διαβούλευση κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις, που έχουν γίνει αποδεκτές σχεδόν από το σύνολο των τοπικών φορέων, αν και εκεί διατυπώθηκαν ενστάσεις.
Στην τοποθέτησή του την Παρασκευή ο κ. Καχριμάνης έκανε λόγο για εκείνους που επιχειρούν να «μετακινήσουν» εκείνη τη γραμμή στα 300 μέτρα, κάτι που βρίσκει αντίθετους όσους συμμετείχαν στη διαβούλευση.
Παρέμβαση στο θέμα πραγματοποίησε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καχριμάνη και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Μανιάτης, που σημείωσε ότι δεν αποτελεί φιλοπεριβαλλοντική πολιτική η διαμόρφωση αποστειρωμένων περιοχών.
Τέλος, μένει να διευκρινιστεί και ο όρος «Περιφερειακό Πάρκο» που χρησιμοποίησε η κα Γεροβασίλη στην τοποθέτησή της, γιατί αυτός ο όρος δεν είχε ακουστεί, ούτε είχε περιληφθεί στο προτεινόμενο σχέδιο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ele.gr
epirusonline.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Αναζητείται η τύχη του ΠΔ της λίμνης
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5334281666265700135
Σχόλια
item