Γιάννενα: Προκαταβολικές αντιδράσεις για τη «Λευκή Νύχτα»

Γιάννενα: Προκαταβολικές αντιδράσεις για τη «Λευκή Νύχτα»

Με στόχο την τόνωση της αγοράς επιχειρείται και στα Γιάννενα η διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας», μιας νύχτας, στη διάρκεια της οποίας τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ παράλληλα φορείς θα διοργανώσουν διάφορες εκδηλώσεις για την διασκέδαση των επισκεπτών.

Η διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας» γίνεται σε διάφορες πόλεις της χώρας τα τελευταία χρόνια, αλλά και του εξωτερικού, κυρίως σε τουριστικές περιοχές, και παρόλο που δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, δημιουργεί αντιπαραθέσεις.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου η διοργάνωση γίνεται μόνο στην Πρέβεζα και φέτος πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στο τέλος του Αυγούστου, σε μια περίοδο με μεγάλη επισκεψιμότητα. 

Ωστόσο, ούτως ή άλλως, την περίοδο του καλοκαιριού η Πρέβεζα, ειδικά φέτος, 
γνώρισε μια εξαιρετικά μεγάλη τουριστική κίνηση και η διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης 
έδωσε τη δυνατότητα στα καταστήματα να επωφεληθούν της παρουσίας των χιλιάδων επισκεπτών.

Ζητούμενο είναι αν το ίδιο μπορεί να γίνει και στα Γιάννενα, καθώς και αν τα οφέλη για τα 
καταστήματα θα είναι τέτοια που θα υπερκεράσουν τις δυσκολίες, με δεδομένο πως η 
λειτουργία τους πέραν του ωραρίου θα επιφέρει αυξημένο λειτουργικό κόστος και κόπωση.

Την απόφαση για τη διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης θα κληθούν να πάρουν, πάντως, 
τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου τη Δευτέρα, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου στην οδό Αραβαντινού, καθώς το αίτημα κατατέθηκε από την Ένωση 
Ξενοδόχων, προτείνοντας η διοργάνωση να γίνει το Σάββατο 29 Οκτωβρίου. 

Προφανώς η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, αλλά επιλέχθηκε ώστε να δοθεί ένα ακόμη κίνητρο στους επισκέπτες να επιλέξουν την πόλη των Ιωαννίνων για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Πριν καλά καλά συζητηθεί το θέμα, ξεκίνησαν κιόλας οι αντιδράσεις. Με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ, παράταξη του Επιμελητηρίου που πρόσκειται στο ΚΚΕ, αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις.

«Οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι με “φιέστες” τέτοιου τύπου, όχι μόνο δε σώζονται, αλλά αντίθετα ανοίγουν τις πόρτες για νέα χειρότερα μέτρα σε βάρος τους. 

Οι “λεύκες νύχτες”, όπως και όλα τα άλλα μέτρα, αποτελούν απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου πανελλαδικά, εδώ και χρόνια. Είναι μέσο για την παραπέρα γενίκευση της απελευθέρωσης του ωραρίου», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί τα μέλη της να δώσουν την δική τους απάντηση στην συνέλευση της Δευτέρας.

Στο ίδιο μήκος κινείται και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επισημαίνοντας ότι οι διοργανώσεις αυτές «βάζουν από το παράθυρο» την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την απελευθέρωση του ωραρίου. «Η απελευθέρωση του ωραρίου αφαιρεί ακόμη περισσότερα δικαιώματα. Είναι συνέχεια των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται εις βάρος μας. 

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται ότι δήθεν "η επέκταση του ωραρίου θα τονώσει την αγορά", τη στιγμή που το εισόδημα των εργαζομένων λεηλατείται από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ με τη φορολογία, τα χαράτσια, τις μειώσεις μισθών, την εντατικοποίηση, την απλήρωτη εργασία, είναι κενά. 

Τα ίδια χρεοκοπημένη επιχειρήματα επιστρατεύονται και για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας», σημειώνουν τα μέλη της.

agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Προκαταβολικές αντιδράσεις για τη «Λευκή Νύχτα»
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7087479713570645627
item