Άρτα: Ο κατάλογος για παρεμβάσεις σε ναούς

Άρτα: Ο κατάλογος για παρεμβάσεις σε ναούς
Κάθε δυνατότητα αναγνώρισης και προβολής των μνημείων της Άρτας θα εξετάσουν από κοινού το υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφερειακή Ενότητα, αφού κατά κοινή ομολογία ο νομός συγκεντρώνει αρχαιότητες μεγάλης σπουδαιότητας με αναφορά σε διαφορετικές περιόδους.
Αυτό είναι κάτι που συνομολογήθηκε και στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς και η γενική γραμματέας, Μαρία Βλαζάκη. 
Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε να εξεταστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στον κατάλογο των μνημείων παγκοσμίου κληρονομιάς της Ουνέσκο κάποια από τα σημαντικότερα της Άρτας. 
Πιο συγκεκριμένα ο έλεγχος των προϋποθέσεων θα γίνει για δυο προεξάρχοντα, ήτοι τον Βυζαντινό ναό της Παναγίας Παρηγορήτισσας και το ιστορικό Γεφύρι.
Βασική προϋπόθεση, όπως επισημάνθηκε από την κ. Βλαζάκη και τους υπηρεσιακούς εκπροσώπους που γνωρίζουν καλά τα των κανονισμών ένταξης, αποτελεί η μοναδικότητα. Τουτέστιν για να υπαχθεί κάποιο μνημείο στον κατάλογο της Ουνέσκο, εκείνο που πρωτίστως απαιτείται είναι να συγκεντρώνει κάποια ή κάποιο χαρακτηριστικό/κά που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο.
Η Παρηγορήτισσα της Άρτας χαρακτηρίζεται ως μνημείο «unique», δηλαδή μοναδικότητας, ως προς την τεχνοτροπία κατασκευής του κεντρικού τρούλου, ενώ μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις μπορούν να στοιχειοθετηθούν σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την υπαγωγή της στον κατάλογο παγκοσμίου κληρονομιάς.
Στο μεταξύ, ιδιαίτερα γνωρίσματα και κυρίως μεγάλη αναγνωρισιμότητα σε διεθνές επίπεδο, συγκεντρώνει ήδη το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, καθόσον ο θρύλος του και το τραγούδισμά του έχει απασχολήσει πολλές έρευνες και επιστημονικές διατριβές σε πανεπιστήμια του κόσμου και συγκαταλέγεται στις βιβλιοθήκες των διεθνών οργανισμών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. 
Από τα θεμέλιά του έως την ανώτερη ζώνη δόμησης, μαρτυρά την πορεία της βραχώδους ακτής του ορμητικού Αράχθου και της ιστορίας της, από την ακμή της αρχαίας Αμβρακίας (4ο με 3ο αιώνα πΧ) έως τα Μεταβυζαντινά χρόνια.
Ενώ πολλοί θα μπορούσαν να προσθέσουν και την μετέπειτα ιστορία του στα χρόνια του Α' και Β' Παγκοσμίων πολέμων, καθώς επιπλέον γνώρισμα στη βάση των δεδομένων του αποτελεί και το παλιό τελωνείο σε σχέδια του σημαντικότερου και διασημότερου ιστορικά αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ- Ernst Moritz Theodor Ziller).
Στο παρελθόν οι προϋποθέσεις για ένταξη μεμονωμένων μνημείων ή συνόλων, ενδεχομένως να ήταν λιγότερες, ενώ καθώς περνούν τα χρόνια οι απατήσεις για την ένταξη αυξάνονται. Κοινώς τα περιθώρια στενεύουν...
Συνολικά ο νομός μπορεί να συγκεντρώνει μεγάλης σπουδαιότητας ευρήματα, κάνοντας πολλούς να αναφέρουν ότι έχουν ήδη ενταχθεί στον Παγκόσμιο κατάλογο κάποια άλλα συγκριτικά μικρότερης.
Φαίνεται όμως ότι στο παρελθόν τις σημαντικές αρχαιότητες, στις οποίες: επάνω, δίπλα, εν μέσω και εν παραλλήλω, καθημερινά κινείται, ζει κι ανασαίνει η σύγχρονη πόλη, από φορείς και πολίτες δεν είχαν αρκούντως αξιολογηθεί...Και επί το λαϊκότερο: «Όταν... έβρεχε ευκαιρίες, οι φορείς του νομού κρατούσαν ομπρέλες!».
Και για Ιμαρέτ
Στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας και η γενική γραμματέας είχαν στενή συνεργασία και για μια σειρά από άλλα έργα που εκτελούνται από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας σε προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού.
Μεταξύ αυτών κατατέθηκε το αίτημα για γρηγορότερες διαδικασίες από πλευράς του υπουργείου ώστε να προχωρήσουν οι προγραμματικές συμβάσεις για την εκτέλεση έξι συνολικά έργων που η ΠΕ Άρτας υλοποιεί σε τοπικό επίπεδο με τη συνεργασία της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων. 
Μεταξύ αυτών και οι προκαταρτικές εργασίες ανάδειξης και μικρο-εργασίες αρχαιολογικού χώρου Ιμαρέτ. 
Τα υπόλοιπα πέντε έργα αφορούν σε: Αποκατάσταση στέγης ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου, επισκευή και συντήρηση ιερού ναού Αγίου Νικολάου Κιρκιζατών Άρτας, συντήρηση και αποκατάσταση ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Σελάδων, αποκατάσταση ιερού ναού Αγίας Τριάδας Κεραματών και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου ιερού ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου Χανοπούλου.
ΒΙΚΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ
taxydromosartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Ο κατάλογος για παρεμβάσεις σε ναούς
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 5923722431172494
item