Τέλος καλό όλα καλά με Οικολόγους για ΕΥΔΑΠ – όλα ανοιχτά για τις άλλες ΔΕΚΟ

Τέλος καλό όλα καλά με Οικολόγους για ΕΥΔΑΠ – όλα ανοιχτά για τις άλλες ΔΕΚΟ

Καρπούς απέδωσε το μασάζ του Μεγάρου Μαξίμου στον Γιάννη Τσιρώνη και τον Γιώργο Δημαρά, που προέρχονται από τους Οικολόγους Πράσινους το Πανελλαδικό Συμβούλιο των οποίων είχε διαμηνύσει ότι οι βουλευτές του θα καταψηφίσουν τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου με την οποία μεταβιβάζονται στο υπερταμείο η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.

Κατά την έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον Αλέκο Φλαμπουράρη, βρέθηκε ως φαίνεται η χρυσή τομή δια της οδού της νομοτεχνικής βελτίωσης κι έτσι σε συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. 

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να υπάρξει στο νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση σαφής αναφορά στο άρθρο 24 του Συντάγματος και την απόφαση του ΣτΕ με την οποία τονίζεται ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να αξιοποιείται και να διανέμεται δημόσια, ώστε να διασφαλιστεί 100% η διατήρηση του δημόσιου ελέγχου επί των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ.

Ερωτηματικά, ωστόσο, εγείρει η συμφωνία επί των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ μετά τις ενστάσεις των Οικολόγων Πράσινων περί κινδύνου να απολεσθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, καθώς καταδεικνύει πόσο τρωτές είναι πλέον οι υπόλοιπες τέσσερις ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται στο υπερταμείο μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ.

Ενδεικτική άλλωστε
 είναι η απάντηση του ίδιου του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, με την οποία άφησε ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. «Η νομολογία του ΣτΕ αφορά μόνο τα νερά. 

Εμείς είχαμε στην προγραμματική μας συμφωνία δέσμευση μόνο για τα νερά. Έχουμε αποδείξει ότι θεωρούμε και το ρεύμα κοινωνικό αγαθό και συμπεριφερόμαστε αναλόγως. Ξέρετε και τους αγώνες του κου Σκουρλέτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει οποιαδήποτε διαβεβαίωση για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.

Μη πειστικές άλλωστε ήταν και οι απαντήσεις του ίδιου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Δημαρά, ως προς το γιατί επέμειναν σε νομοτεχνική βελτίωση αφού θεωρούσαν ότι η κυβέρνηση θα διασφάλιζε ούτως ή άλλως το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, καθώς απέδωσαν το pressing τους στον κίνδυνο ιδιωτικοποίησής τους από μία μελλοντική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι με την παραπομπή στο Σύνταγμα και το ΣτΕ αλλαγές θα μπορούν να επέλθουν μόνο με την κατάργηση του υπό ψήφιση πολυνομοσχεδίου, άρα κατοχυρώνεται πλήρως ο δημόσιος ρόλος τους.

«Ξέραμε εξ αρχής ότι η μεταφορά τους από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο δεν σήμαινε την πώλησή τους αλλά την αξιοποίησή τους, αλλά θέλαμε αυτό να γίνει ξεκάθαρο και στην κοινωνία. 

Έχουν μεγάλη αξία οι διαβεβαιώσεις ενός υπουργού (σ.σ. Τσκακαλώτου) αλλά με τη νομοτεχνική ισχυροποιείται η βούλησή μας για μη πώληση, γιατί πρέπει να αλλάξει το νόμο αν θέλει μια επόμενη κυβέρνηση να κάνει κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Τσιρώνης.

Ο δε Γιώργος Δημαράς δήλωσε ότι η χρυσή τομή που βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ικανοποιεί τους Οικολόγους Πράσινους, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι ευχαριστημένος που μέσω της δημοκρατικής διαβούλευσης εντός της κυβέρνησης διασφαλίστηκε με κάθε τρόπο η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των νερών.

epirusblog.gr
5 of 5
Τέλος καλό όλα καλά με Οικολόγους για ΕΥΔΑΠ – όλα ανοιχτά για τις άλλες ΔΕΚΟ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5811151086119325937
item