Γιάννενα: Βγαίνει από την αχρησία Γιάννενα: Βγαίνει από την αχρησία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Βγαίνει από την αχρησία


Γιάννενα: Βγαίνει από την αχρησία

Και ενώ μέχρι πρόσφατα η Κινητή Γυναικολογική Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου βρισκόταν για καιρό σταθμευμένη στο πάρκινγκ του νοσηλευτικού ιδρύματος, τώρα θα προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ολόκληρη τη χώρα.

Η περιφέρεια Ηπείρου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων παραχώρησαν τη χρήση της Μονάδας, η οποία διαθέτει και μαστογράφο, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους», μέσω του οποίου 40 επιστημονικοί φορείς και 100 πανεπιστημιακοί και ακαδημαϊκοί γιατροί έχουν αναπτύξει ένα μεγάλο εθελοντικό κίνημα αλληλεγγύης και προσφοράς σε όλη τη χώρα.

Η εξέλιξη αυτή είναι μάλλον η καλύτερη που θα μπορούσε να υπάρξει σήμερα, 17 χρόνια μετά την προμήθεια της Κινητής Μονάδας, που, λόγω διαφόρων προβλημάτων και κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης, τον περισσότερο καιρό παρέμενε «παροπλισμένη», με συνέπεια να υποστεί σημαντικές φθορές.

Η Κινητή Γυναικολογική Μονάδα είχε αγοραστεί το 1999 από τη Νομαρχία Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg, με φορέα υλοποίησης το νοσοκομείο Φιλιατών. 

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε χωριά και παραμεθόριες περιοχές, ακόμη και στη γειτονική Αλβανία, υπό την εποπτεία του καθηγητή της Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ευάγγελου Παρασκευαΐδη, και μετά παρέμεινε στο πάρκινγκ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για δύο περίπου χρόνια. 

Οι τελευταίες δραστηριότητές της καταγράφονται περίπου το 2011-2012, όταν με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου παραχωρήθηκε κατά κυριότητα στο Νοσοκομείο και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εξετάσεων σε διάφορες περιοχές, το οποίο, όμως, σύντομα εγκαταλείφθηκε ξανά.

Αξιοποίηση και συντήρηση
Η πρόταση για την παραχώρηση της Μονάδας προήλθε από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Ήταν εξάλλου και αίτημα της Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής να χρησιμοποιηθεί, καθώς, όσο περνούσε ο καιρός, μεγάλωνε η απαξίωση και οι φθορές στον εξοπλισμό.

Ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική πρόταση που ήθελε να βγάλει τη Μονάδα από την αχρησία. Ένα ακόμη αίτημα που είχε εξεταστεί, ήταν η μεταφορά της στον καταυλισμό του Κατσικά και με τη μορφή ιατρείου, να γίνονται εκεί ιατρικές εξετάσεις. 

Αυτό, ωστόσο, περιόριζε τις δυνατότητες της Κινητής Μονάδας, ενώ η πρόταση που τελικά προκρίθηκε, εξυπηρετεί πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό η παραχώρηση για τη συγκεκριμένη χρήση στο πρόγραμμα «Υγεία για όλους», αξιολογήθηκε ως η καλύτερη δυνατή, σύμφωνα με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Φώτη Βάββα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το νοσοκομείο, ούτως ή άλλως δε θα μπορούσε παρά να πραγματοποιεί δύο με τρεις δράσεις το χρόνο. «Ούτε καν πιστοποιημένο οδηγό έχουμε πλέον. Αυτός που είχε πιστοποιηθεί, έχει φύγει από το νοσοκομείο, καθώς πλέον οι οδηγοί ανήκουν στο ΕΚΑΒ», σημείωσε.

Έτσι, μέσα από αυτή την πρόταση, η Κινητή Μονάδα παραμένει στην κυριότητα της Περιφέρειας, το ΠΓΝΙ κάνει τις περιστασιακές αυτές δράσεις και, παράλληλα, εξετάζεται κάθε άλλο αίτημα από μονάδες υγείας της χώρας.

Ο λόγος -πέρα φυσικά από το να μη «σκουριάσει» η Μονάδα- που αυτή η χρήση από κοινού καθίσταται αναγκαία, είναι να μοιραστεί και το κόστος. 

Στην αρχική αυτή φάση, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κάλυψε με ίδιους πόρους την απαραίτητη συντήρηση της Μονάδας, το σέρβις και τον τεχνικό έλεγχο, ενώ παράλληλα εκπαίδευσε και πιστοποίησε και επιστημονικό δυναμικό άλλων περιοχών, για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ιατρικό εξοπλισμό. 

Αυτό έγινε κυρίως για λόγους ταχύτητας, καθώς μόνο η γραφειοκρατία για την παραχώρηση διήρκησε περίπου δύο μήνες. Πόσω μάλλον, αν χρειαζόταν να εγκριθούν και να εκταμιευθούν κονδύλια.

Ωστόσο, η ετήσια συντήρηση αποτελεί μια μεγάλη δαπάνη και με αυτόν τον τρόπο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα μπορεί να διεκδικεί χρήματα για το σκοπό αυτό, ώστε η Κινητή Μονάδα να μην εγκαταλειφθεί ξανά σε κάποιο χώρο στάθμευσης.

«υγεία για όλους»
Ο πρώτος νομός εκτός Αττικής, στον οποίο θα βρεθεί η Κινητή Μονάδα στο πλαίσιο των «νέων καθηκόντων» της, θα είναι ο νομός Ιωαννίνων. 

Μάλιστα, η Ήπειρος είναι μια από τις περιφέρειες στις οποίες δίνεται έμφαση και έχει «υιοθετηθεί» από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία, πρόεδρος της οποίας είναι ο γιαννιώτης καρδιολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου Στέφανος Φούσας. 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα μια ενημερωτική συνδιάσκεψη των συμμετεχόντων, ενώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ιατρική παρέμβαση στην Ήπειρο, σε συνεργασία με την Καρδιολογική Εταιρία.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα, σκοπός της δράσης είναι η ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, διασυνδεόμενων με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές, προς όφελος ευάλωτων ομάδων.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Βγαίνει από την αχρησία
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 197231309117129937
Σχόλια
item