Γιάννενα: Φυλλοροούν πολεοδομία και τεχνικές υπηρεσίες

Γιάννενα: Φυλλοροούν πολεοδομία και τεχνικές υπηρεσίες

Σε αδυναμία λειτουργίας των τεχνικών υπηρεσιών και της πολεοδομίας κινδυνεύει να βρεθεί ο δήμος Ιωαννιτών, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια «αφαίμαξη» μηχανικών υπό τις… ευλογίες του κράτους.

Στους ήδη τέσσερις μηχανικούς που έχουν αποχωρήσει, έρχονται να προστεθούν άλλοι δύο και εκκρεμούν οι αιτήσεις μετάταξης για άλλους επτά, με τις δύο υπηρεσίες να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη αποδιοργάνωση, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασής τους.

Το θέμα αγγίζει πρωτίστως τον δήμο Ιωαννιτών, που καλείται να ανταπεξέλθει με λιγοστό προσωπικό στην υλοποίηση έργων και στην προετοιμασία μελετών για το ΕΣΠΑ, ωστόσο αφορά και το σύνολο του νομού, καθώς η πολεοδομία του δήμου εξυπηρετεί ολόκληρο τον νομό Ιωαννίνων.
Το όλο θέμα έχει ως αφετηρία τον Δεκέμβριο του 2014, όταν στις αρχές της θητείας της η δημοτική αρχή πληροφορήθηκε με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πως εννέα μηχανικοί του Δήμου -η συντριπτική πλειονότητα των οποίων υπηρετεί στην πολεοδομία και κάποιοι στην τεχνική υπηρεσία- είχαν κάνει αιτήσεις μετάταξης στη νεοσύστατη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
Οι αιτήσεις έγιναν με βάση το νόμο 4117/2013, που δίνει τη δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλου, χωρίς να προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του φορέα στον οποίο υπηρετεί.
Με την ίδια διαδικασία, πέραν των εννέα αιτήσεων που εκκρεμούσαν για τη Διεύθυνση Υδάτων, είχε ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάταξης δύο επιπλέον μηχανικών της πολεοδομίας προς άλλη υπηρεσία και ακολούθησε η μετάταξη δύο ακόμη μηχανικών στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου. 
Η πολεοδομία, δηλαδή, έχασε ήδη τέσσερεις μηχανικούς και εκκρεμούσε η μετακίνηση των εννέα μηχανικών στη Διεύθυνση Υδάτων.
Η δημοτική αρχή, με μια σειρά ενεργειών και εγγράφων προς το υπουργείο Εσωτερικών, επιχείρησε να σταματήσει την μετακίνηση των εννέα μηχανικών, τονίζοντας πως είναι τόσο τραγική η έλλειψη προσωπικού, ειδικά σε μια τέτοια καίρια ειδικότητα, που η μετακίνηση έστω και ενός ακόμα μηχανικού «θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της υπηρεσίας σε σημείο αποδιοργάνωσης».
Κι ενώ η δημοτική αρχή έλαβε διαβεβαιώσεις πως δε θα προχωρήσει η διαδικασία, καθώς αναμενόταν και η διοικητική μεταρρύθμιση  και πράγματι για σχεδόν δύο χρόνια δεν εξελίχθηκε- χθες το πρωί αιφνιδιαστικά κοινοποιήθηκε στον δήμο Ιωαννιτών η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών για τη μετάταξη δύο μηχανικών από την πολεοδομία του δήμου στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης, με την ανησυχία να είναι εύλογη και για την εξέλιξη των υπολοίπων επτά πλέον μετατάξεων που εκκρεμούν.

ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ
Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η δημοτική αρχή, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα να καλεί το υπουργείο Εσωτερικών «να σταματήσει τώρα τη διαδικασία αποδυνάμωσης των υπηρεσιών του δήμου, όταν μάλιστα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αναπλήρωσης του προσωπικού που χάνει, καθώς δεν επιτρέπονται νέες προσλήψεις». 
Τονίζει, επίσης, πως «δεν είναι δυνατόν να παραμένει σε ισχύ νομοθέτημα που δίνει τη δυνατότητα σε ένα υπάλληλο να αποχωρεί από την υπηρεσία, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του φορέα από όπου αποχωρεί».
Σε δήλωση του ο κ. Μπέγκας περιγράφει τη δραματική κατάσταση στην οποία οδηγούνται οι υπηρεσίες αιχμής του δήμου Ιωαννιτών, σημειώνοντας πως: «Από το 2011 έως σήμερα, με συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις, ενδοκινητικότητα κ.λπ., ο δήμος Ιωαννιτών έχει χάσει το 60% μηχανικών του. 
Ειλικρινά δεν ξέρω πώς μπορεί να λειτουργήσει η πολεοδομία και η τεχνική υπηρεσία με 13 μηχανικούς λιγότερους και δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η αφαίμαξη».
Πηγή: agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Φυλλοροούν πολεοδομία και τεχνικές υπηρεσίες
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7391500267491289088
item