Ήπειρος: Ε65-ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ - Σε δύο χρόνια και αν... η έναρξη των εργασιών Ήπειρος: Ε65-ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ - Σε δύο χρόνια και αν... η έναρξη των εργασιών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Ε65-ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ - Σε δύο χρόνια και αν... η έναρξη των εργασιώνΉπειρος: Ε65-ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ - Σε δύο χρόνια και αν... η έναρξη των εργασιών
Αιχμές Καχριμάνη για το υπ. Υποδομών και την ταχύτητα με την οποία «τρέχει» τις εξελίξεις.

Δεν είναι αισιόδοξες οι προοπτικές, ούτε οι οικονομικές, ούτε οι τεχνικές αλλά ούτε πλέον και οι χρονικές για την σύνδεση του οδικού άξονα Ε65 με την Εγνατία Οδό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του περιφ. συμβούλου Γ. Ζάψα αναφορικά με την πρόταση του Στ. Καλογιάννη για την εναλλακτική χάραξη του Ε65 ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης παραδέχθηκε πως η πρόταση Καλογιάννη είναι ίσως η καλύτερη, όμως δεν έδειξε καθόλου αισιόδοξος για την υλοποίηση του έργου, διατυπώνοντας αιχμές για το υπουργείο Υποδομών.

«Σε επικοινωνία μου με τον ανάδοχο, μου είπαν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν δύο χρόνια για να ξεκινήσουν το έργο. Αν κρίνουμε από την ταχύτητα του υπ. Υποδομών στα άλλα θέματα, που δεν έχει καταφέρει να τελειώσει ακόμη τις απαλλοτριώσεις στην Ιόνια, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. 

Προσωπικά, πλέον δε με ενδιαφέρει σε ποιο σημείο θα «κουμπώσει» ο δρόμος με την Εγνατία. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να γίνει κι ας γίνει οπουδήποτε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Έγκριση ένταξης έργου
Το περιφερειακό συμβούλιο στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση ενέκρινε την ένταξη του έργου "UrBAN-WASTE – Urban Strategies for Waste Management in Tourist Cities " στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020.

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη συστημάτων αποτροπής και διαχείρισης σε πόλεις που δέχονται υψηλό αριθμό τουριστών με προοπτική τη μείωση των παραγόμενων αστικών αποβλήτων και την βελτίωση της διαχείρισής τους σε τοπικό επίπεδο. 

Επίσης, στοχεύει στην ενίσχυση των  στρατηγικών αντιμετώπισης των παραγόμενων αστικών αποβλήτων ως πρώτη ύλη για  την παραγωγή δευτερογενών προϊόντων. 

"Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η τεχνογνωσία που δίνεται μέσω του έργου" τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Τ. Καλογιάννη, ενώ ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι πανέτοιμη για την υλοποίηση έργων ουσίας από τα νέα διασυνοριακά προγράμματα.

Στο "UrBAN-WASTE – Urban Strategies for Waste Management in Tourist Cities "  συμμετέχουν 27 εταίροι από διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μεταξύ αυτών συμμετέχουν και δέκα πόλεις πιλότοι που δέχονται αυξημένο πληθυσμό τουριστών ανά έτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την εν λόγω πρόταση και την αίτηση χρηματοδότησης  για 100% χρηματοδότηση της πρότασης συνολικού κόστους 4.248.782,50 ευρώ,  ενώ το ποσό που αναλογεί στον εταίρο  "Περιφέρεια Ηπείρου" είναι 23.225 ευρώ για όλη τη διάρκεια του προγράμματος 2016-2019.

Στο πλαίσιο της αποδοχής έγκρισης ένταξης του εν λόγω έργου, η Περιφέρεια Ηπείρου διά των υπηρεσιών της συμμετέχει στην υλοποίηση του προγράμματος μέσω των παραδοτέων του προγράμματος.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε επίσης την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας προκειμένου να προωθηθεί εντός τακτών ημερομηνιών η εκτέλεση συγκεκριμένων έργων, ενώ προέκρινε την τροποποίηση του προϋπολογισμού και για την πρόσληψη επιτυχόντων παρελθόντος διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Ένταση με Ν. Ζήκο – Ολ. Γεροβασίλη
Η σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου για την αποδοχή ένταξης του παραπάνω έργου θεωρήθηκε πρόσχημα από τον περιφερειακό σύμβουλο Ν. Ζήκο, που χρησιμοποίησε τον όρο «αλισβερίσι» μεταξύ Καχριμάνη – Γεροβασίλη, για την σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου, ώστε να παραστεί η επικεφαλής της αντιπολίτευσης σε αυτό.
Η αναφορά προκάλεσε την άμεση αντίδραση και της κας Γεροβασίλη που ζήτησε την ανάκληση του χαρακτηρισμού, κάτι που αρνήθηκε ο κ. Ζήκος, αλλά και του προέδρου κ. Παργανά που εξήγησε τους λόγους για τους οποίος το περιφερειακό συμβούλιο συγκλήθηκε εκτάκτως.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Ε65-ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ - Σε δύο χρόνια και αν... η έναρξη των εργασιών
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6734599894326395591
Σχόλια
item