Πάνω από 40% το «ψαλίδι» στις επικουρικές - Δείτε έγγραφα ντοκουμέντα

Πάνω από 40% το «ψαλίδι» στις επικουρικές - Δείτε έγγραφα ντοκουμέντα

Αποκαλυπτικά παραδείγματα καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας.

Ασύλληπτο είναι το «τσεκούρι» Κατρούγκαλου στις επικουρικές συντάξεις, δίνοντας ίσως για πρώτη φορά στους συνταξιούχους τόσο ισχυρή «γεύση» των επιπτώσεων του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και του τρίτου Μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Παράλληλα, τα εκκαθαριστικά συνταξιούχων του ΙΚΑ που έχει στην διάθεσή του και σας παρουσιάζει το protothema.gr καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας, καθώς οι περικοπές στις επικουρικές ξεπερνούν το 40%

Συγκεκριμένα, συνταξιούχος που έλαβε τον Αύγουστο επικουρική ύψους 167,56 ευρώ, είδε τον Σεπτέμβριο να πέφτει στα 90,21, δηλαδή μείωση κατά 46,2%.

Σε άλλη περίπτωση, ο συνταξιούχος είδε την επικουρική να μειώνεται κατά 45,5%, καθώς από τα 192,84 ευρώ τον Αύγουστο, έλαβε 104,96 ευρώ τον Σεπτέμβριο. Σε άλλη περίπτωση, το ποσό από τα 240,10 ευρώ έπεσε στα 138,85 ευρώ (42%).

Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα για το «τσεκούρι» στις συντάξεις, όπως προκύπτει από εκκαθαριστικά συνταξιούχων του ΙΚΑ

Παράδειγμα 1


Παράδειγμα 2


Παράδειγμα 3

 
Ερώτηση Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή

Για το θέμα έχει καταθέσει στη Βουλή ερώτηση η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, κάνοντας λόγο για «αυθαίρετη περικοπή» των επικουρικών συντάξεων, που ξεπερνά τις μειώσεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

«Οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πικρή αλήθεια των περικοπών μπροστά στα ΑΤΜ. Σύμφωνα με καταγγελίες τους, που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων φτάνουν το 50%. 


Μάλιστα, λόγω των αναδρομικών κρατήσεων, οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν τον ερχόμενο μήνα να μην βρουν καθόλου χρήματα στους λογαριασμούς τους, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να επιδιώκετε ασθμαίνοντας να βάλετε κάποιο πλαφόν» αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλευτής.

Και προσθέτει: «Αναρωτιούνται, ευλόγως, οι συνταξιούχοι τον λόγο που οι περικοπές αυτές είναι στις περισσότερες περιπτώσεις υπέρογκες και απάντηση δεν βρίσκουν. 


Δεν γνωρίζουν αν εφαρμόστηκε απλώς ο κόφτης του ν. 4387/2016 στα 1300 €, ή αν αυθαιρέτως η Κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει τους συνταξιούχους για μια ακόμη φορά στην προκρούστεια κλίνη. 

Η αλήθεια είναι ακόμη πιο πικρή για τους συνταξιούχους με αναπηρία και τους χρονίως πάσχοντες που συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν καμία ιδιαίτερη μεταχείριση από την Πολιτεία, ανάλογο με τις αυξημένες ανάγκες τους».

Ρωτά, τέλος, εάν «κατά τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων εφαρμόστηκε ο νέος ν. 4387/2016 ή παραβιάστηκε ακόμα και ο νόμος που προσφάτως ψηφίστηκε; Θα εκδοθούν αιτιολογημένες αποφάσεις που εξηγούν το ύψος της μείωσης; Προτίθεστε να επιφυλάξετε ειδική μεταχείριση για τις συντάξεις των αναπήρων, που ήδη υφίστανται μεγάλες μειώσεις;»


protothema.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Πάνω από 40% το «ψαλίδι» στις επικουρικές - Δείτε έγγραφα ντοκουμέντα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6292315849875426137
item