Αγώνας δρόμου 30 ημερών για την "υποδόση" των 2,8 δισ. Αγώνας δρόμου 30 ημερών για την "υποδόση" των 2,8 δισ. | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Αγώνας δρόμου 30 ημερών για την "υποδόση" των 2,8 δισ.

Αγώνας δρόμου 30 ημερών για την "υποδόση" των 2,8 δισ.
Μάχη με το χρόνο ετοιμάζεται να δώσει τώρα η κυβέρνηση για την εκπλήρωση των υπολειπόμενων προαπαιτουμένων, μετά τo έμμεσο αλλά σαφές διπλό μήνυμα που έλαβε από τους ευρωπαίους εταίρους ότι 
α) μια νέα καθυστέρηση δεν πρόκειται να ωφελήσει την Αθήνα και 
β) για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εκταμίευση χρημάτων θα πρέπει να πληρωθούν τα περίφημα milestones.

Έτσι, μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για νέες καθυστερήσεις από την Αθήνα και τις εκτιμήσεις αναλυτών που δεν απέκλειαν ένα νέο ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές, η κυβέρνηση έσπευσε την Τρίτη το βράδυ να κατευνάσει τις ανησυχίες, διακηρύσσοντας μέσω διαρροών ότι η πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων «πάει καλά», όπως επίσης και ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την εκταμίευση της υποδόσης την οποία τοποθετεί χρονικά στα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου.

Διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωση των όποιων εκκρεμοτήτων της πρώτης αξιολόγησης φαίνεται πως έδωσαν κυβερνητικά στελέχη και στους δανειστές, όπως αποκάλυψε κοινοτικός αξιωματούχος σε ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πετύχει τις προϋποθέσεις για αποδέσμευση των2,8 δισ. που εκκρεμούν από την πρώτη αξιολόγηση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει άμεσα μια σειρά από ζητήματα που αφορούν από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την αγορά ενέργειας μέχρι την υπηρεσία εσόδων και τη διοίκηση των τραπεζών. 

Φαίνεται δε να προσανατολίζεται στο Eurogroup της 10 Οκτωβρίου για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ

Το μήνυμα της επίσπευσης της υλοποίησης των εκκρεμοτήτων φέρεται άλλωστε να έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη.

Το μήνυμα της επίσπευσης της υλοποίησης των εκκρεμοτήτων φέρεται να έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου
Το μήνυμα της επίσπευσης της υλοποίησης των εκκρεμοτήτων φέρεται να έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου

Το κλίμα των προηγούμενων ημερών

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε στις Βρυξέλλες τις προηγούμενες ημέρες είναι το δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν πως η Αθήνα έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής μόνο 2 από τις 15 πολιτικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ που απομένουν από την πρώτη αξιολόγηση. 

Οι ίδιοι διπλωμάτες τόνιζαν δε πως η Αθήνα κινείται με αργούς ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και κατέληγαν πως η Ευρωζώνη δεν θα απελευθερώσει επιπλέον χρήματα για την Ελλάδα στο προσεχές Eurogroup της Μπρατισλάβα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και πρόσφατο δημοσίευμα του βρετανικού Guardian στο οποίο αναφερόταν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενδεχομένως αντιμέτωπη με μία νέα αντιπαράθεση με τους πιστωτές της αλλά και ότι «η Αθήνα έχει εκνευρίσει τους εταίρους της στην ευρωζώνη εφαρμόζοντας μόνο 2 από τις 15 μεταρρυθμίσεις που ήταν όροι για το πακέτο διάσωσης της περασμένης χρονιάς».

Σαφές και μη επιδεχόμενο παρερμηνειών ήταν και το μήνυμα και του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει τα μέτρα ανακούφισης του χρέους «πολύ σύντομα», εάν όμως εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες τόνιζαν στην Handelsblatt πως η Αθήνα κινείται με αργούς ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και κατέληγαν πως η Ευρωζώνη δεν θα απελευθερώσει επιπλέον χρήματα για την Ελλάδα στο προσεχές Eurogroup της Μπρατισλάβα.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες τόνιζαν στην Handelsblatt πως η Αθήνα κινείται με αργούς ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και κατέληγαν πως η Ευρωζώνη δεν θα απελευθερώσει επιπλέον χρήματα για την Ελλάδα στο προσεχές Eurogroup της Μπρατισλάβα.

Καθησυχαστικά τα κυβερνητικά στελέχη

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την πορεία της υλοποίησης των προαπαιτουμένων και για την εκταμίευσης της υποδόσης που τοποθετείται χρονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου» επέμεναν κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτηυ τον πρωθυπουργό με αντικείμενο την εμφάνιση Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Το θέμα των προαπαιτούμενων συζητήθηκε στη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίνεση του Αλέξη Τσίπρα προς τους υπουργούς του ήταν να κλείσει γρήγορα η όποια εκκρεμότητα προκειμένου να αρχίσουν η δεύτερη αξιολόγηση και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Σημειώνεται ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει αναδειχθεί από την κυβέρνηση σε βασική επιδίωξη που θα επιτρέψει -σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών- τη επίτευξη της βιωσιμότητάς του, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, την αρχή εξόδου από την κρίση και εν τέλει την έξοδο στις αγορές.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση των πραγμάτων, στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι μετά την συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, να πουλήσει ένα ή δύο μικρά ομόλογα, με στόχο να διερευνήσει τις διαθέσεις των αγορών και να στείλει ένα μήνυμα στους επενδυτές ότι στέκεται και πάλι στα πόδια της.

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του EurogroupΕυκλείδης Τσακαλώτος και Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup

Διαβεβαιώσεις και στην Ευρώπη

Η ελληνική κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε πως τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα έχουν εκπληρωθεί πριν από την επόμενη συνεδρίαση του EWGκαι σίγουρα πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου στοΛουξεμβούργο

Aυτό ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος ο οποίος ενημέρωσε την Τρίτη τους εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες αναφορικά με τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή στη Μπρατισλάβα.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε πως χωρίς τα προαπαιτούμενα - που έσπευσε να σημειώσει ότι δεν αλλάζουν - δεν θα υπάρξει εκταμίευση και διευκρίνισε ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης ήταν για την 15η Σεπτεμβρίου. Σχολίασε δε ότι «εκτός από την έλλειψη ρευστότητας, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλο σοβαρό πρόβλημα από την καθυστέρηση».

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πετύχει τις προϋποθέσεις για αποδέσμευση των χρημάτων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Όπως πάντως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται όσον αφορά την εκταμίευση της υποδόσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα αφορούν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, την αγορά ενέργειας, την υπηρεσία εσόδων και τη διοίκηση των τραπεζών. Η Ελλάδα θα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής και όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν διεξοδικά εκεί.

Επιπλέον ανέφερε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα τις επόμενες 15 μέρες ώστε να προετοιμάσουν την έναρξη της 2ης αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Μπρατισλάβα αναμένεται να τεθεί και η δικαστική υπόθεση γύρω από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με δεδομένα τα αυστηρά μηνύματα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση να μην αμφισβητεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Για τα επόμενα βήματα, ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι «πολιτικά δύσκολη» και δεν θα τελειώσει σε μικρό χρονικό διάστημα.

Epirusblog Gr
5 of 5
Αγώνας δρόμου 30 ημερών για την "υποδόση" των 2,8 δισ.
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 6170601803155411506
Σχόλια
item