Πρέβεζα: Προβολή ντοκιμαντέρ ΕΠΕΚΕΙΝΑ του Κω/νου Ακρίβου από ΕΤ2 την Τετάρτη 21.50

Πρέβεζα: Προβολή ντοκιμαντέρ ΕΠΕΚΕΙΝΑ του Κω/νου Ακρίβου από ΕΤ2 την Τετάρτη 21.50
Ένα Φιλοσοφικό Ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Ακρίβου με αφορμή την Πρέβεζα

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που ασχολείται με το ζήτημα της θνητότητας και το πώς μπορεί η φιλοσοφία να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το μεγάλο υπαρξιακό ζήτημα της ζωής και του θανάτου.

Το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιεί ως γεωγραφική αναφορά την Πρέβεζα και το νομό Πρέβεζας για να αρθρώσει έναν οικουμενικό προβληματισμό με τη βοήθεια διακεκριμένων ακαδημαϊκών και στοχαστών.

Το ΕΠΕΚΕΙΝΑ ξεκινά την αφήγηση από το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, όπου αποκαλύπτει την τελετουργία της μύησης των επισκεπτών αλλά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι διαχειριστές του για να δημιουργούν μια ακραία μεταφυσική εμπειρία, τη συνάντηση με τις ψυχές των νεκρών. 

Ανασυστήνεται ο μύθος του Αχέροντα, όπου ο Χάροντας μετέφερε τις ψυχές στον Άδη και αναζητείται το βαθύτερο, φιλοσοφικό περιεχόμενο του μύθου.  

Διερευνάται η λειτουργία της θρησκείας σε σχέση με τη διαχείριση του θανάτου και στη συνέχεια συναντάμε τον Επίκτητο, το μεγάλο στωϊκό φιλόσοφο να περιπλανιέται στο χώρο της Αρχαίας Νικόπολης, Εδώ διατύπωσε την άποψη ότι "Δεν πρέπει να φοβόμαστε το θάνατο, αλλά το φόβο του θανάτου". 

Κατόπιν ο αφηγητής προσεγγίζει τις δύο εμβληματικές αυτοκτονίες που συνέβησαν στην περιοχή μας, την αυτοκτονία του Καρυωτάκη και την ηρωϊκή θυσία των Σουλιωτισσών.

Ακολουθείται το νήμα της ιστορίας και της μυθολογίας της Πρέβεζας και αποκαλύπτεται η οικουμενική αξία των γεγονότων και των ιστοριών της με τη συμβολή σημαντικών επιστημόνων: 

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν για την Πρέβεζα και σχολιάζουν ο Χρήστος Γιανναράς, Ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας, ο π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος, Αρχιμανδρίτης Ι. Ν. Αγ Ιωάννη Χρυσοστόμου Πρέβεζας η Χαρά Σπηλιοπούλου, καθηγήτρια Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αντώνης Παπαρίζος, καθηγητής Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Κωνσταντίνος Σολδάτος, Ομ. καθηγητής Ψυχιατρικής Παν. Αθηνών, η Ελένη Ποταμιάνου Αναπλ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του  Παν. Αθηνών,  η Χριστίνα Μερκούρη πρ. Προϊστάμενη ΛΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, (νυν Πρ/νη Εφ. Αρχαιοτήτων Ζακύνθου), οι ερευνητές  Χάρης Μωρίκης, Διδάκτωρ Ψυχολογίας, συγγραφέας, Βασίλης Ζαφρανάς Ηλεκτρ. Μηχανικός ΑΠΘ, & Παναγιώτης  
Καραμπατσάκης, Αρχιτέκτων, Σύμβουλος Ακουστικής.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει σε μεγάλο μέρος του πρωτότυπη μουσική που έγραψε ο Παναγιώτης Στέφος προεξάρχων του συγκροτήματος αρχαίας Ελληνικής Μουσικής ΛΥΡΑΥΛΟΣ. 

Ο Αντώνης Βαραμπούτηςείναι ο Διευθυντής Φωτογραφίας  ενώ τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έγιναν σε ΠρέβεζαΑθήναΘεσσαλονίκη και Ιεροσόλυμα

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και απέσπασε θερμά σχόλια καταλαμβάνοντας την 15η θέση ανάμεσα σε 38 ταινίες μεγάλου μήκους στις προτιμήσεις του κοινού.

Η ΕΡΤ αγόρασε το ντοκιμαντέρ και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προγραμματισμένη προβολή από την ΕΡΤ2 την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 21.50.

prevezabest.blogspot.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Προβολή ντοκιμαντέρ ΕΠΕΚΕΙΝΑ του Κω/νου Ακρίβου από ΕΤ2 την Τετάρτη 21.50
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 404900550248598084
item