Με 152 «ναι» υπερψηφίστηκαν επί της αρχής τα προαπαιτούμενα μέτρα Με 152 «ναι» υπερψηφίστηκαν επί της αρχής τα προαπαιτούμενα μέτρα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Με 152 «ναι» υπερψηφίστηκαν επί της αρχής τα προαπαιτούμενα μέτραΜε 152 «ναι» υπερψηφίστηκαν επί της αρχής τα προαπαιτούμενα μέτρα


Με 152 θετικές ψήφους μόνον από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έγινε δεκτό και το επίμαχο άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου, που προβλέπει τη μεταφορά έξι ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο και συγκέντρωσε τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αιχμές περί «ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας». 

Στάση που καταγράφηκε και στην ψήφο τους κατά την ονομαστική ψηφοφορία, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά της ρύθμισης.

Νομοτεχνική βελτίωση σχετικά με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ  χρειάστηκε πάντως να φέρει στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση, προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες των προερχόμενων από τους Οικολόγους Πράσινους αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δημαρά και να αποσοβήσει ενδεχόμενη κυβερνητική κρίση. 


Με την επίμαχη νομοτεχνική βελτίωση, αποτέλεσμα της διαβούλευσης που προηγήθηκε μεταξύ των δυο ανδρών και του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι «η αξιοποίηση των επιχειρήσεων σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου, ως μοναδικού μετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και για την ταυτότητα του νομικού λόγου της ΕΥΑΘ Α.Ε., σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας». 


Ενώ στο σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου προστίθεται η φράση: «Με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και της υποχρέωσης συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις».

«Δεν είναι φύλλο συκής το υπερταμείο, είναι πραγματική ασπίδα για να αυξηθεί η αξία της δημόσιας περιουσίας πλην των ιδιωτικοποιήσεων» επέμεινε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Βουλή για το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκ. ευρώ.Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης, και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά για την αδειοδότηση των καναλιών κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα. 


Σε ό,τι αφορά τη σύσταση του Υπερταμείου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ουσιαστικά η δημόσια περιουσία επιτρέπεται να πάει για 99 χρόνια στο ελεγχόμενο Υπερταμείο με ασφυκτικό έλεγχο των διοικήσεων.

«Οι εργαζόμενοι να δουν πίσω από τη χρυσόσκονη που σκορπάει η κυβέρνηση τη φορμόλη του σάπιου συστήματος που αναδύει» δήλωσε ο γγ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αυτά που λέγατε ότι πρέπει να μείνουν κρατικά, τώρα πουλιούνται και μπαίνουν σε Υπερταμείο… ένα ‘‘πάρτα όλα’’ χωρίς δημόσια διασφάλιση» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.«Η ΝΔ ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι όλα τα ξεπουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, κι εδώ που τα λέμε δεν έχει άδικο… ξεπουλιούνται τα πάντα, αλλά ο κ. Τσίπρας είναι ο κακός άνθρωπος που θέλει να τα πουλήσει όλα; Όχι, αλλά η χώρα έχει περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση άρα η λύση του μία ή τα τινάζει όλα κ πάμε σε Grexit ή τα υπογράφει όλα… Φτάσαμε εδώ γιατί από 2009 οι κυβερνήσεις κορόιδευαν τους δανειστές» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΕ Βασίλης Λεβέντης.

Με μία σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλειδή Τσακαλώτου και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Οι δύο άνδρες διασταύρωσαν τα ξίφη τους κινούμενοι σε ιδιαίτερα ψηλούς τόνους και με αλληλοκατηγορίες.

Ένταση και αναστάτωση επικράτησε λίγο πριν την ψηφοφορία με πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της ΛΑΕ, να πετάνε φυλλάδια κατά των ιδιωτικοποιήσεων στα βουλευτικά έδρανα.


Epirusblog Gr
5 of 5
Με 152 «ναι» υπερψηφίστηκαν επί της αρχής τα προαπαιτούμενα μέτρα
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 6501988425984511148
Σχόλια
item