Γιάννενα: Χρειάζεται νέα σχολεία εδώ και τώρα

Κι έτσι ξαφνικά, λόγω συγκυριών, ο δήμος Ιωαννιτών καλείται να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα, και μάλιστα άμεσα: τη στέγαση μαθητών δύο νηπιαγωγείων και ενός δημοτικού σχολείου, οι οποίοι από τον Σεπτέμβριο, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα αναγκαστούν να αποχαιρετίσουν τις σχολικές τάξεις, στις οποίες πηγαίνουν σήμερα. 

Κι όλα αυτά γιατί κάποια γεγονότα φέρνουν ανατροπές στον σχολικό χάρτη...
Το 1ο νηπιαγωγείο και το 12ονηπιαγωγείο (με το ένα από τα δύο να είναι ολοήμερο) στεγάζονται σήμερα στο κτίριο της Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής, στο κέντρο της πόλης. 
Από τα τέλη του Ιουνίου, όμως, το κτίριο περνάει στα χέρια της νεοσύστατης Αρχιτεκτονικής Σχολής, μετά από απόφαση του Κληροδοτήματος Αγγελικής Παπάζογλου. 
Το δημοτικό σχολείο, που «απειλείται» με μετακόμιση, είναι αυτό των Λακκωμάτων, το 4οδημοτικό, μέρος του οποίου κάηκε τον Φεβρουάριο. Το έκτακτο αυτό γεγονός οδήγησε τον δήμο Ιωαννιτών στην απόφαση να αξιοποιήσει άδειο σχολικό κτίριο στην Ανατολή, όπου οι μαθητές θα τελειώσουν τη φετινή χρονιά. 
Τρεις μήνες μετά το ατυχές γεγονός, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες για το τι μέλλει γενέσθαι, δεδομένου ότι και αυτό το σχολικό κτίριο ανήκει σε κληροδότημα. Το Κληροδότημα «Β. Μελάς» και ο δήμος βρίσκονται σε συνεχή επαφή για τις διαδικασίες που απαιτούνται με την ασφαλιστική εταιρία. 
«Απαιτούνται ορισμένες διαδικασίες, σε συνεργασία και με το ίδρυμα Μελά, διαφορετικά θα πρέπει να πάμε σε διαγωνισμό και δημοπρασία, κάτι που θα είναι χρονοβόρο» δήλωσε χτες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 
Η εξίσωση αυτή έχει ως εξής: Αν τελικά το Κληροδότημα αναλάβει την ανακατασκευή του σχολείου, τότε μπορεί να ακολουθηθεί η λύση της απευθείας ανάθεσης. 
Σε διαφορετική περίπτωση, αν αναλάβει ο δήμος, θα απαιτηθεί δημοπρασία του έργου, η οποία εγγυάται πολλούς μήνες διαδικασίας. Ακόμα και αν επικρατήσει το πρώτο σενάριο, η πραγματικότητα κάθε άλλο παρά εγγυάται ότι το σχολείο θα είναι έτοιμο για λειτουργία τον Σεπτέμβριο. 
Όπως και να’ χει, απαιτείται ένα σχέδιο Β, το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα από τον δήμο. Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι το σχολικό κτίριο στην Ανατολή από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως 2ο Γυμνάσιο Ανατολής, όπως εξάλλου προβλεπόταν αρχικά, όταν το κτίριο κατασκευάστηκε μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), τις δεσμεύσεις του οποίου πρέπει να τηρήσει ο δήμος Ιωαννιτών.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ δύσκολη εξίσωση. Καλούμαστε ως δήμος να βρούμε τουλάχιστον δύο κτίρια, κατάλληλα για σχολεία, μέσα στο κέντρο της πόλης» τονίζει στον «Η.Α.» ο κ. Κολόκας. Η αναζήτηση κτιρίων εκ μέρους του δήμου έχει ήδη ξεκινήσει. 
Πολλές είναι οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, χωρίς όμως κάποια από αυτές να τηρεί τις προϋποθέσεις προς το παρόν (π.χ. αυλή). 
Πολλοί δε είναι οι γονείς που περιμένουν πώς και πώς απαντήσεις για να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Είναι γεγονός ότι το όλο ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο, με τον δήμο αλλά και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να καλούνται να διαχειριστούν τον μαθητικό πληθυσμό με παιδαγωγικό τρόπο πάνω απ’ όλα.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Κι έτσι ξαφνικά, λόγω συγκυριών, ο δήμος Ιωαννιτών καλείται να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα, και μάλιστα άμεσα: τη στέγαση μαθητώ...
Γιάννενα: Χρειάζεται νέα σχολεία εδώ και τώρα
epirusblog.gr
5 of 5
Κι έτσι ξαφνικά, λόγω συγκυριών, ο δήμος Ιωαννιτών καλείται να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα, και μάλιστα άμεσα: τη στέγαση μαθητώ...
Ιωάννινα 3325746084723309631
item