Τα 10 καλύτερα μέρη (για να κάνεις τα πάντα) στα Γιάννενα.

Είμαι πια παλιός στα Γιάννενα και αυτό με γεμίζει με δύο πράγματα:

Απόλυτη βαρεμάρα και τάση φυγής

Συσσωρευμένη γνώση για το που να κάνεις τα πάντα σε αυτή την πόλη
Και για το πρώτο δεν πιστεύω πως φταίει η πόλη, αλλά ίσως το ότι η περίοδος της φοιτητικής ζωής μου έχει πια κάνει τον κύκλο της.

Σε κάθε περίπτωση, παρά το μικρό τους μέγεθος, τα Γιάννενα κρύβουν μια πραγματικά ανθρώπινη και προσβάσιμη ομορφιά, όπως και αρκετό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια που καινούρια μαγαζιά ξεπετάγονται σαν μανιτάρια.

Παρακάτω, μαζεύω ένα Τop 10 των καλύτερων σημείων/μαγαζιών στα Γιάννενα για να κάνεις οτιδήποτετραβάει η ψυχή σου:

Καλύτερος καφές: Room 40


Το Room 40 είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση της πλατείας Πάργης. Ενώ τα υπόλοιπα μαγαζιά της πλατείας είναι τεράστια και φασαριόζικα, το Room 40 βρίσκεται λίγο παραδίπλα, έχοντας παράλληλα και μερικά τραπεζάκια στην πλατεία.

Μέσα, όμως, το μαγαζί είναι σχετικά μικρό (με την πολύ καλή έννοια) αλλά ταυτόχρονα πολύ βολικό, ειδικά στο μεγάλο του ξύλινο μπαρ.

Τα παιδιά που το έχουν (όπως και οι κοπέλες που δουλεύουν) είναι πολύ ευχάριστα και ευγενικά, πράγμα πολύ σημαντικό για ένα μαγαζί.

Και τώρα, πάμε στον απόλυτο λόγο που το έχω κάνει το τωρινό μου στέκι: Κάνει πολύ καλό καφέ. Ναι, το Tailor Made της Αθήνας κάνει καλύτερο, αλλά στα Γιάννενα το Room 40 είναι αξεπέραστο.

Χρησιμοποιεί ένα κανονικότατο blend της Jacobs, αλλά τα παιδιά ξέρουν να το δουλεύουν τόσο καλά που ο καφές σου φτιάχνει τη μέρα. Να μη μιλήσω και για το απίθανο, σωστότατο αφρόγαλα στον διπλό cappuccino.

Γενικά, αν θες να πιεις σωστό καφέ, ξεκίνα τη βόλτα σου από εκεί.

Καλύτερο γλυκό: Motley Coffeesweet



To Motley είναι πια τουριστικό αξιοθέατο της πόλης: Τόσο για τα προϊόντα του, όσο και για τις ουρές που δημιουργούνται στην είσοδο το απόγευμα.

Κατά τα άλλα, το μαγαζί παραμένει το απόλυτο σημείο για να φας γλυκό. Το έχω ξαναπεί: Ευτυχώς δεν είμαι γλυκατζής, γιατί αλλιώς θα γινόμουν σούμο.

Δοκιμάστε σίγουρα Bonito, το ψητό cheesecake (όχι εκείνο που φτιάχνουν στο μαγαζί την ώρα παραγγελίας, αλλά το έτοιμο) και προφιτερόλ (είναι σπεσιαλιτέ τους).

Δοκιμάστε ακόμη από τις σοκολατένιες, παχύσαρκες τούρτες του (Black Forest φάση - ή μήπως Fat Forest?) και αν είστε αποφασισμένοι να τα κάνετε όλα λίμπα (θερμιδικά) τσιμπήστε μια βάφλα. Οι φοιτήτριες της πόλης τρέφονται 90% με αυτές.

Καλύτερο φαγητό: Μπουκιά-Μπουκιά 


Τα Γιάννενα είναι μια περίεργη περίπτωση πόλης που ναι μεν έχει πολλά "τσιπουράδικα" στο όνομα, αλλά ελάχιστα πραγματικά τσιπουράδικα ή εστιατόρια.

Με άλλα λόγια, είναι δύσκολο να βρεις ένα αληθινά καλό μαγαζί για να φας χαλαρά και να μην αισθάνεσαι ούτε πρωτοετής φοιτητής, ούτε ψωνισμένος νεόπλουτος.

Ε, το Μπουκιά-Μπουκιά είναι η ξεχωριστή περίπτωση ενός χαλαρού εστιατορίου με πολύ ωραία πιάτα και κανονικές τιμές. Οι μερίδες του είναι μεγάλες και καλοφτιαγμένες. Ο χώρος επίσης πολύ καλός: Στεγάζεται σε ένα ολόκληρο διώροφο κτίσμα που παλαιότερα πρέπει να ήταν σπίτι.

Κατά τη γνώμη μου, το Μπουκιά-Μπουκιά είναι η σταθερότερη αξία στο φαγητό.

Θυμίζω πως παλιότερα στον κάτω όροφο είχε το Γουλιά-Γουλιά, ένα ωραίο μπαράκι για να συνέχιζες μετά το φαγητό, αλλά δυστυχώς έκλεισε. Απίστευτες ονομασίες πάντως!

Καλύτερο κουλτουροκαφέ: Σκάλα


Μπαίνοντας στη Σκάλα βλέπεις γύρω αφίσες από παλιά θεατρικά και άλλες κουλτουροενδείξεις. Ακόμη, μέσα στο μαγαζί έχει ένα παλιό πιάνο και μερικές φορές από τα ηχεία ακούγεται jazz μουσική.

Η Σκάλα είναι ένα από τα παλιότερα καφέ των Ιωαννίνων, τόσο συνδεδεμένο με την πόλη που η περιοχή του έχει πάρει το όνομά της από αυτό.

Γενικά, δεν βρίσκεις πολλά αντίστοιχα μαγαζιά στα Γιάννενα, ένα μέρος για χαλαρό καφέ ή για ένα όμορφο ποτό σε ωραία και μη-στημένη ατμόσφαιρα.

Προχθές, ας πούμε, πήγα και πέτυχα βραδιά τάνγκο. Δύσκολο να συμβεί σε άλλα μέρη των Ιωαννίνων.

Καλύτερη μουσική: Blue Gin
Το Blue Gin ήταν η αποκάλυψη του 2012: Ένα νέο, ψαγμένο μπαράκι σε όροφο, που έφτιαχνε και καλά cocktail.

Το hype, λοιπόν, πέρασε και τώρα μείναμε με το Blue Gin έτσι όπως πρέπει να είναι: Το πιο ισορροπημένα καλό μπαράκι στην πόλη. Και ακόμη κι αν τα cocktail του είναι "με τη μέρα τους" (ή με τη νύχτα τους), ο σταθερά καλός παράγοντας είναι η μουσική.
Tip: Οι καλύτερές του στιγμές είναι κοντά στις 12:00 τα μεσάνυχτα και μετά.

Το μαγαζί έχει διάφορα παιδιά πίσω από τα decks και ανάλογα τη βραδιά μπορεί να ακούς από γαμάτα ροκάκια και indie/alternative, μέχρι χορευτική electropop. Το καλύτερο αυτή τη στιγμή.

Καλύτερο Παγωτό: Brettania

Μια από τις παχυντικές μου συνήθειες με το που ανοίξει ο καιρός είναι να παίρνω μια μπάλα παγωτό κάθε φορά που περνάω μπροστά από το Βρετάννια. Συνήθως περνάω τον δρόμο τρεις φορές τη μέρα.

Το Βρετάννια είναι ζαχαροπλαστείο αλλά φημίζεται για το παγωτό του, το οποίο έχει αρκετές ενδιαφέρουσες γεύσεις και πολύ καλή τιμή, αφού πληρώνεις για μια μπάλα και σου βάζει το αντίστοιχο τριών για άλλα ζαχαροπλαστεία.

Από την άλλη, θέλω να αναφέρω και το πολύ πιο ψαγμένο Σμεράλντα, το οποίο βρίσκεται στην άκρη του κέντρου (προς πλατεία Ομήρου) και είναι ένα αμιγώς Ιταλικό παγωτατζίδικο με ιστορία ξέρω-γω αιώνα. Τσεκάρετέ το.

Καλύτερη θέα: Λιθαρίτσια


Ναι, ξέρω για τη θέα που μπορείς να βρεις στα γύρω βουναλάκια (βλέπε Λιγκιάδες), αλλά από σημεία μέσα στην πόλη τα Λιθαρίτσια παίρνουν άνετα τα πρωτεία.

Είναι από εκείνα τα σημεία που πριν τα ανακαλύψεις (η στα δείξει κάποιος) δεν μπορούσες να φανταστείς πως βρίσκονταν εκεί.

Κρύβονται στο απόλυτο κέντρο της πόλης, λίγο πιο πίσω από το ρολόι, και η πανοραμική τους θέα στη λίμνη και το τζαμί δεν συγκρίνεται με τίποτα.

Προτείνεται για τις καλοκαιρινές ώρες του απογεύματος, όταν έχει πέσει ο ήλιος, με δύο μπάλες παγωτό από το κοντινό Βρετάννια.

Καλύτερο γυμναστήριο: Απολλώνειο Gym

Το πρόβλημα με τα περισσότερα γυμναστήρια είναι πως είτε απευθύνονται σε πολύ χαλαρό κοινό που θέλει να κάνει διάδρομο παίζοντας Candy Crush στο κινητό του, είτε σε μοσχάρια τεστοστερόνης που σηκώνεις 300 κιλά.

Ε, το Απολλώνειο είναι η ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο: Μπορείς τόσο να κάνεις χαλαρή και ανθρώπινη γυμναστική, όσο και να πατηθείς στα σίδερα. Σίγουρα, πάντως, θα κάνεις δουλειά.

Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, που αναβαθμίστηκε με πιο Crossfit-φάσης εξοπλισμό, νομίζω πως είναι ακριβώς όπως το θέλω. Ίσως και να είναι λίγο πιο ακριβό από άλλα γυμναστήρια της πόλης, αλλά έχει μια ατμόσφαιρα που δύσκολα βρίσκεις αλλού.

Καλύτερο σουβλάκι: Πικάντικο

Οι προτιμήσεις μου για το που τρώω σάντουιτς έχουν αλλάξει πολλές φορές μέσα στα χρόνια. Και τοΠικάντικο που θα σας προτείνω, καλή ώρα, είναι μια πολύ πρόσφατή μου επιλογή.

Βρίσκεται λίγο πιο πέρα από το ξενοδοχείο Grand Serai (πάνω στη Δωδώνης) και είναι η ανακαινισμένηέκδοση του παλιότερου Πικάντικου.

Γιατί μου αρέσει; Γιατί έχει πολύ ωραίο γύρο κοτόπουλο και σουβλάκι, όπως και καλές τιμές. Από ένα σουβλατζίδικο δεν ψάχνω πολλά. Αυτό έχει όλα τα βασικά, όπως και ευγενικούς ανθρώπους. Προς το παρόν, παραμένω εκεί.

Καλύτερη Κρέπα: Piazza del Cafe 

Ακόμη και λίστα για τα "Καλύτερα Φαγάδικα της Ελλάδας" να έκανα, το Piazza del Cafe θα έπαιρνε το βραβείο της καλύτερης κρέπας.

Πραγματικά, δεν νομίζω πως υπάρχει καλύτερη κρέπα στην Ελλάδα, αν τα χαρακτηριστικά που ψάχνεις είναι τα εξής: Σωστότατη ζύμη (ούτε λαπαδιασμένη, ούτε σαν κριτσίνι), τεράστια ποικιλία υλικών (με πολύ φρέσκο πράγμα) και γενικά μεγάλη γνώση για το πως στο διάολο να κάνεις μια καλή κρέπα. Και οι τιμές του είναι κανονικές για κρεπάδικο.

Ξέρω περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν να επιστρέψουν στα Γιάννενα για μια κρέπα του.

Και επίσης θυμάμαι εκείνη τη μέρα του Ιανουαρίου που αποφάσισα να το "ρίξω έξω" και άφησα τον μάστορα να βγάλει όλη του την έμπνευση σε δύο-τρεις διαφορετικές γλυκές κρέπες. Ήταν... βγαλμένο από όνειρο!
http://www.bangtobasic.com/
Περιμένουμε σε σχόλιο τις δικές σας προτάσεις.
epirusblog.gr
5 of 5
Είμαι πια παλιός στα  Γιάννενα  και αυτό με γεμίζει με δύο πράγματα: Απόλυτη βαρεμάρα και τάση φυγής Συσσωρευμένη  γνώση  για το που ν...
Τα 10 καλύτερα μέρη (για να κάνεις τα πάντα) στα Γιάννενα.
epirusblog.gr
5 of 5
Είμαι πια παλιός στα  Γιάννενα  και αυτό με γεμίζει με δύο πράγματα: Απόλυτη βαρεμάρα και τάση φυγής Συσσωρευμένη  γνώση  για το που ν...
Ιωάννινα 4353397692442568447
item