Πώς ο Μπαράκ δέχθηκε τον Αντώνη- Το παρασκήνιο της επίσκεψης στην Ουάσινγκτον

Πώς ο Μπαράκ δέχθηκε τον Αντώνη- Το παρασκήνιο της επίσκεψης στην ΟυάσινγκτονΑνακούφιση στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσει η διπλή ανακοίνωση για την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον στις 8 Αυγούστου όπου θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Αμερικανό πρόεδρο. 
Μετά την συμφωνία για τον TAP και το ταξίδι στην Κίνα, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούσε εδώ και μήνες να λάβει ένα σημάδι υποστήριξης της Ουάσινγκτον στις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και της αποκατάστασης του διεθνούς κύρους της χώρας.
Το παρασκήνιο των συνομιλιών πάει αρκετούς μήνες πίσω όταν ο Αντώνης Σαμαράς σχεδίαζε το ταξίδι του στο Πεκίνο. Από εκείνη τη στιγμή ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυβε την επιθυμία του να έχει συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να ενισχύσει τα ερείσματά του στο εξωτερικό.....
Ωστόσο η «καλή διάθεση» της Αθήνας προσέκρουε πάνω σε... καθυστερήσεις που έθετε η αμερικανική πλευρά σε μια προσπάθεια να πιέσει την Ελλάδα σε ότι αφορά το φυσικό αέριο και το φλερτ με τη Gazprom  για τη ΔΕΠΑ.
Με την εγκατάλειψη της Gazprom και την επιλογή του TAP η αμερικανική στάση σταδιακά άρχισε να αλλάζει. Άλλωστε η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο και η διακήρυξη «για τους νέους της Αθήνας» θεωρήθηκε ο πρώτος καλός οιωνός για την οριστικοποίηση του ραντεβού. 
Ο Αντώνης Σαμαράς πληροφορήθηκε ότι «έκλεισε» το ραντεβού και απομένουν ανοιχτές μόνο ορισμένες διαδικαστικές λεπτομέρειες κατά τη δεξίωση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμιθ για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντάνιελ Σμιθ καθυστέρησε να δώσει την «σκυτάλη» στον Ντέιβιντ Πιρς, που προτάθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο στις 21 Ιουνίου για να αναλάβει τα καθήκοντα του πρέσβη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, με στόχο να προετοιμάσει όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες για το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού και τη συνάντηση με τον Ομπάμα.
Η τελευταία επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ήταν πέρυσι αμέσως μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε πει τότε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ θα είναι αρωγός για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και την παραμονή της στην ευρωζώνη.
Βασικό θέμα κατά τη συνάντηση αναμένεται να είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που πλήττουν την Ευρώπη και είναι αποτέλεσμα της σκληρής λιτότητας κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο.
 «Να συνεργαστούμε ώστε οι νέοι στο Σικάγο, στο Βερολίνο, στην Αθήνα και στη Μαδρίτη να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της εργασίας» είχε πει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Φυσικά στο τραπέζι θα βρεθούν τα εθνικά θέματα, η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και η αστάθεια στην περιοχή της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογραμμίσει την στήριξη των ΗΠΑ στις ελληνικές προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας σήμερα –τις συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα, και η συμμαχία του NATO– και θα υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία» ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.
Το Μαξίμου απέφυγε τις διαρροές 
Η συνάντηση Σαμαρά - Ομπάμα είχε κλειδώσει εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Όμως το Μέγαρο Μαξίμου τήρησε σιγήν ιχθύος, αποφεύγοντας πάση θυσία την όποια διαρροή.
Αυτά προκειμένου να τηρήσει κατά γράμμα το αμερικανικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο οι συναντήσεις του αμερικανού προέδρου ανακοινώνονται από το Λευκό Οίκο και ακολουθεί η ανακοίνωση της άλλης πλευράς. 
Το περασμένο Ιούνιο διαρροή της πρόθεσης του πρωθυπουργού να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να μιλήσει στο ετήσιο φόρουμ της American Jewish Committe και να συνδυάσει το ταξίδι του με μία συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα (στις αρχές Ιουνίου) είχε προκαλέσει δυσφορία στους Αμερικανούς. Το πάθημα έγινε μάθημα και το λάθος δεν επαναλήφθηκε.
 Και στη Νέα Υόρκη μετά τον Λευκό Οίκο
Η Ουάσιγκτον φαίνεται ωστόσο πως δεν θα είναι η μοναδική στάση του Πρωθυπουργού. Λέγεται πως ο Αντώνης Σαμαράς θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να παρουσιάσει τις προόδους της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα ενώπιον αμερικανικού κοινού. 
Εξού και δεν αποκλείεται να περάσει από τη Νέα Υόρκη για να κάνει το σχετικό λόμπινγκ σε ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και όχι μόνο.
epirusblog.gr
5 of 5
Ανακούφιση στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσει η διπλή ανακοίνωση για την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον στις 8 Αυγούστου όπου θα σ...
Πώς ο Μπαράκ δέχθηκε τον Αντώνη- Το παρασκήνιο της επίσκεψης στην Ουάσινγκτον
epirusblog.gr
5 of 5
Ανακούφιση στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσει η διπλή ανακοίνωση για την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον στις 8 Αυγούστου όπου θα σ...
πολιτική 6934431859220644886
item