Περιμένουν καλύτερες μέρες στα Γιάννενα

Περιμένουν καλύτερες μέρες στα ΓιάννεναΤα τσάρτερ έρχονται, αλλά όχι στα Γιάννενα, προς το παρόν τουλάχιστον. Αυτή η έκφραση θα μπορούσε να χαρακτηρίσει μέχρι στιγμής την τουριστική κίνηση στα Γιάννενα, η οποία είναι μάλλον συγκεχυμένη: είναι σίγουρα πτωτική σε σχέση με πέρυσι, αλλά τις τελευταίες μέρες παρουσιάζει «σημεία ζωής» που κάνουν ένα κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου του τουρισμού αισιόδοξο για έναν «καλύτερο τουριστικό Αύγουστο». Μέχρι τώρα πάντως, το μισό καλοκαίρι δηλαδή, οι ξενοδόχοι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κίνηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Κώστα Βλάχο, η κίνηση παρουσιάζει
κάμψη 35% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ορατά είναι τα «χτυπήματα» της κρίσης σε αρκετές μικρές τουριστικές επιχειρήσεις. «Πολλά καταλύματα δεν έχουν ανοίξει φέτος» λέει ο κ. Βλάχος, θεωρώντας ότι γι αυτό φταίνε οι πολλές ανελαστικές δαπάνες του κλάδου.
Εκείνοι που «σώνουν» την κατάσταση μέχρι στιγμής, είναι μεμονωμένοι ταξιδιώτες από Τουρκία (κυρίως μετανάστες που πηγαίνουν στη γείτονα χώρα για διακοπές και περνούν μέσω Ηγουμενίτσας από Εγνατία και Γιάννενα), καθώς και γκρουπ τουριστών που έρχονται κυρίως από Βαλκάνια, Πολωνία και χώρες της Βαλτικής.
Τις τελευταίες μέρες ξεκίνησαν να «χτυπάνε τα τηλέφωνα» στα διάφορα καταλύματα και από Έλληνες ενόψει των διακοπών του Αυγούστου. Είναι δύσκολο να μην έπαιξαν ρόλο σε αυτή την εξέλιξη οι εξαγγελίες για εξόφληση σε δόσεις των φορολογικών εισφορών, οι οποίες φέτος είναι κυριολεκτικά αβάσταχτες για το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζόμενων. Αρκετοί πάλι όμως, δεν θα κάνουν φέτος διακοπές πέραν του χωριού τους καθώς χρήματα, δεν υπάρχουν και όταν υπάρχουν, προορίζονται για την εφορία ή για το πετρέλαιο του χειμώνα. 
Φθινοπωρινός στόχος
Το ενδιαφέρον είναι ότι το αεροδρόμιο του Ακτίου έχει καθημερινή κίνηση και σχετικά αυξημένη, σε σύγκριση με πέρυσι, σε πτήσεις τσάρτερ. Σύμφωνα με τα πρόχειρα στοιχεία του αερολιμένα, οι αφίξεις τα σαββατοκύριακα και τις Δευτέρες είναι 17 έως 18 πτήσεις και λιγότερες τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας. Οι χώρες προέλευσης, είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό ευρωπαϊκές. Το θέμα είναι τι θα γίνει με την προσέλκυση τουριστών στα Γιάννενα καθαυτά, καθώς τους προηγούμενους μήνες έγινε μια σοβαρή προσπάθεια από την Περιφέρεια Ηπείρου και το δήμο Ιωαννιτών με συμμετοχές σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, οι οποίες συνοδεύτηκαν από επαφές, με αντίστοιχες επισκέψειςtour operators στα Γιάννενα κ.λπ. Ο στόχος που έχει μπει από τους φορείς, είναι να ενισχυθεί η κίνηση τους μήνες που τα Γιάννενα και η Ήπειρος «πουλάνε», δηλαδή το φθινόπωρο και την άνοιξη περισσότερο, καθώς εκ των πραγμάτων, το καλοκαίρι η περιοχή βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. «Το στοίχημα για μας μπαίνει το φθινόπωρο, σε πρώτη φάση» λέει στον «Η.Α.» ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του δήμου Ιωαννιτών Νίκος Γκόλας. Τότε άλλωστε, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, οι οποίες προχώρησαν κανονικά το προηγούμενο διάστημα. Μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του και το γραφείο Τουρισμού του Δήμου, προκειμένου να «προθερμανθεί» και να αποκτηθεί και μια στοιχειώδης εμπειρία ενόψει του φθινοπώρου. 
Ήδη πάντως υπάρχει ένα πρώτο αποτέλεσµα από τις επαφές µε τους ισραηλινούς tour operators που έγιναν το προηγούµενο διάστηµα. Περί τα 50 άτοµα επισκέπονται εβδοµαδιαία την πόλη, οδικώς από τη Θεσσαλονίκη, όπου προσεγγίζουν µε τις αεροπορικές πτήσεις. Όταν πλέον θα είναι εφικτή και η απευθείας αεροπορική προσέγγιση, ο αριθµός αυτός αναµένεται να αυξηθεί.
Εκ μέρους των ξενοδόχων, ο κ. Βλάχος τονίζει ότι «είναι προγραμματισμένα όλα αυτά αλλά αποτελέσματα δεν έρχονται αυτόματα. Τώρα ετοιμαζόμαστε και για τις εκθέσεις στη Σουηδία με τις παρουσιάσεις στα τέλη του Σεπτεμβρίου» και συμπληρώνει αναγνωρίζοντας ότι οι αρχές έχουν βοηθήσει πολύ σε αυτό το επίπεδο. Για την παρούσα κατάσταση όμως, ο κ. Βλάχος θεωρεί ότι «φέτος υπήρξε η χειρότερη εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Δινόταν η εντύπωση ότι εδώ υπάρχει πείνα και ότι δεν θα μπορούν οι επισκέπτες να βρουν χρήματα στα μηχανήματα των τραπεζών».
epirus
5 of 5
Τα τσάρτερ έρχονται, αλλά όχι στα Γιάννενα, προς το παρόν τουλάχιστον. Αυτή η έκφραση θα μπορούσε να χαρακτηρίσει μέχρι στιγμής την τουριστ...
Περιμένουν καλύτερες μέρες στα Γιάννενα
epirus
5 of 5
Τα τσάρτερ έρχονται, αλλά όχι στα Γιάννενα, προς το παρόν τουλάχιστον. Αυτή η έκφραση θα μπορούσε να χαρακτηρίσει μέχρι στιγμής την τουριστ...
Γιάννενα 8501156586034755267
item